PočetnaNajaveSutra počinje 16. ZagrebDox

Sutra počinje 16. ZagrebDox

-

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa otvara se u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu uz finski dokumentarac “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) te kratki domaći film “Osoba” (Anahonda film, 2020.).

Film “Bogovi Molenbeeka” finske redateljice Reette Huhtanen kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti, podsjećajući na univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva. Film je obišao brojne renomirane festivale poput Visions du Réela i Filmskog festivala u Krakovu, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te Posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Spomenuti film dio je međunarodnog natjecateljskog programa 16. ZagrebDoxa.

Na otvaranju će biti prikazan i kratki hrvatski dokumentarac “Osoba” hrvatske autorice Sunčice Ane Veldić koji dokumentira njen izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter i susret sa novim izazovima..

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će osam dana, do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje Međunarodnu i Regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se šesnaest filmova u međunarodnoj te četrnaest filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. Također će se prikazati i niz hrvatskih dokumentaraca istaknutih redatelja poput Đure Gavrana, Nevena Hitreca, Branka Ištvančića…

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću. Program posvećen Lucy Walker uključuje osam naslova, a prikazuje se online već od ovoga tjedna, omogućujući na taj način publici diljem zemlje da pogleda neke od najznačajnijih ostvarenja autorice koja iza sebe ima osvojenog Emmyja i dvije nominacije za Oscara. Lucy Walker će održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro. Autorska večer nagrađivanog autora Gorana Devića, ujedno i člana ovogodišnjeg međunarodnog žirija 16. ZagrebDoxa, uključit će tri naslova iz autorova opusa koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Posebno izdanje ZagrebDoxa organizirano je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetitelja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije