PočetnaNajaveSutra počinje 16. ZagrebDox

Sutra počinje 16. ZagrebDox

|

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa otvara se u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu uz finski dokumentarac “Bogovi Molenbeeka” / “Gods of Molenbeek” / “Aatos ja Amine” (2019) te kratki domaći film “Osoba” (Anahonda film, 2020.).

Film “Bogovi Molenbeeka” finske redateljice Reette Huhtanen kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti, podsjećajući na univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva. Film je obišao brojne renomirane festivale poput Visions du Réela i Filmskog festivala u Krakovu, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te Posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Spomenuti film dio je međunarodnog natjecateljskog programa 16. ZagrebDoxa.

Na otvaranju će biti prikazan i kratki hrvatski dokumentarac “Osoba” hrvatske autorice Sunčice Ane Veldić koji dokumentira njen izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter i susret sa novim izazovima..

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će osam dana, do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje Međunarodnu i Regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se šesnaest filmova u međunarodnoj te četrnaest filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. Također će se prikazati i niz hrvatskih dokumentaraca istaknutih redatelja poput Đure Gavrana, Nevena Hitreca, Branka Ištvančića…

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključuje i dva retrospektivna programa: retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću. Program posvećen Lucy Walker uključuje osam naslova, a prikazuje se online već od ovoga tjedna, omogućujući na taj način publici diljem zemlje da pogleda neke od najznačajnijih ostvarenja autorice koja iza sebe ima osvojenog Emmyja i dvije nominacije za Oscara. Lucy Walker će održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro. Autorska večer nagrađivanog autora Gorana Devića, ujedno i člana ovogodišnjeg međunarodnog žirija 16. ZagrebDoxa, uključit će tri naslova iz autorova opusa koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Posebno izdanje ZagrebDoxa organizirano je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem osiguranja što sigurnijeg boravka svih posjetitelja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.