PočetnaIntervjuiAnja Koprivšek: "'Grand Prize' je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene"

Anja Koprivšek: “‘Grand Prize’ je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene”

|

Srpska autorica Anja Koprivšek na nedavno završenom, 20. ZagrebDoxu, predstavila je svoj diplomski dokumentarac “Grand Prize” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.), s kojim je završila diplomski studij pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dokumentarac, pak, donosi priču o vezi trans muškarca Tea i njegove djevojke Valentine u svijetu jedne posebne plesne scene.

“Film ‘Grand Prize’ je moj diplomski film na Akademiji dramske umjetnosti, na dokumentarnom odsjeku. To je zapravo ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene – prati Tea i Valentinu, koji istovremeno otkrivaju jedni druge i svoju vezu, ali i koji sudjeluju u jednoj zajednici i svijetu koji je u Zagrebu u velikom usponu već pet godina. To je siguran prostor za LGBTQ zajednicu; sigurno mjesto za izražavanje, umjetnost i performans, ali isto tako i za sve koji dolaze kao gledatelji”, ističe Anja i nastavlja:

“Na ballroom sam naišla tako što sam i sama krenula na tečaje voguea, odnosno ovog dominantnog plesa u ballroomu. I kroz to sam upoznala najprije Valentinu, moju instruktoricu plesa, i njenog partnera Tea. Neko vrijeme već pratim scenu i zapravo sam izvorno htjela ići u neki širi kolektivni portret. Na kraju sam se ipak opredijelila za jednu intimnu priču. Nekako mi se činilo da se možda na taj način može ispričati – jer u ballroomu ima tisuću priča. Ne možeš ih ispričati sve. Izabrala sam onu koja mi se kroz odnose najviše razvila.”

Anja nam je odgovorila i na pitanje o potencijalnim drugačijim okolnostima u odnosu na svoje prijašnje filmove.

“Prva stvar koju donosi i koja je drukčija u odnosu na moj prijašnji rad – sad sam stvarno radila s ekipom. Dakle, prvi put sam radila sa snimateljem, onako ozbiljno i temeljito na nečemu što je zapravo moje; nisam sama snimala svoj film. Još jedna razlika je što sam film snimila u kraćem roku. Prvi sam snimala skoro dvije godine, ovaj je nastao u mnogo kraćem vremenskom periodu od nekoliko mjeseci”, rekla nam je autorica i zaključila:

“Razlika je, usudit ću se reći – malo veća doza zrelosti u svemu tome. Ja sam školu od dvije godine završavala četiri, što zbog inspirativnih kriza, što zbog korone i nekih drugih stvari. Ali rekla bih da mi je Akademija stvarno dala neke alate, s kojima se mogu ležernije upustiti u dokumentaristiku, nego da sam probala bez. Zapravo sad nakon diplomiranja znam što i gdje želim raditi. Znam da ću ostati u Zagrebu, ali pošto sam iz Novog Sada i zato što bih isto tako voljela snimiti i neke filmove u Srbiji, voljela bih biti na relaciji. Ali definitivno ostajem u Zagrebu, za dalje ćemo vidjeti…”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.