PočetnaIntervjuiAnja Koprivšek: "'Grand Prize' je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene"

Anja Koprivšek: “‘Grand Prize’ je ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene”

|

Srpska autorica Anja Koprivšek na nedavno završenom, 20. ZagrebDoxu, predstavila je svoj diplomski dokumentarac “Grand Prize” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2024.), s kojim je završila diplomski studij pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dokumentarac, pak, donosi priču o vezi trans muškarca Tea i njegove djevojke Valentine u svijetu jedne posebne plesne scene.

“Film ‘Grand Prize’ je moj diplomski film na Akademiji dramske umjetnosti, na dokumentarnom odsjeku. To je zapravo ljubavna priča smještena u svijet zagrebačke ballroom scene – prati Tea i Valentinu, koji istovremeno otkrivaju jedni druge i svoju vezu, ali i koji sudjeluju u jednoj zajednici i svijetu koji je u Zagrebu u velikom usponu već pet godina. To je siguran prostor za LGBTQ zajednicu; sigurno mjesto za izražavanje, umjetnost i performans, ali isto tako i za sve koji dolaze kao gledatelji”, ističe Anja i nastavlja:

“Na ballroom sam naišla tako što sam i sama krenula na tečaje voguea, odnosno ovog dominantnog plesa u ballroomu. I kroz to sam upoznala najprije Valentinu, moju instruktoricu plesa, i njenog partnera Tea. Neko vrijeme već pratim scenu i zapravo sam izvorno htjela ići u neki širi kolektivni portret. Na kraju sam se ipak opredijelila za jednu intimnu priču. Nekako mi se činilo da se možda na taj način može ispričati – jer u ballroomu ima tisuću priča. Ne možeš ih ispričati sve. Izabrala sam onu koja mi se kroz odnose najviše razvila.”

Anja nam je odgovorila i na pitanje o potencijalnim drugačijim okolnostima u odnosu na svoje prijašnje filmove.

“Prva stvar koju donosi i koja je drukčija u odnosu na moj prijašnji rad – sad sam stvarno radila s ekipom. Dakle, prvi put sam radila sa snimateljem, onako ozbiljno i temeljito na nečemu što je zapravo moje; nisam sama snimala svoj film. Još jedna razlika je što sam film snimila u kraćem roku. Prvi sam snimala skoro dvije godine, ovaj je nastao u mnogo kraćem vremenskom periodu od nekoliko mjeseci”, rekla nam je autorica i zaključila:

“Razlika je, usudit ću se reći – malo veća doza zrelosti u svemu tome. Ja sam školu od dvije godine završavala četiri, što zbog inspirativnih kriza, što zbog korone i nekih drugih stvari. Ali rekla bih da mi je Akademija stvarno dala neke alate, s kojima se mogu ležernije upustiti u dokumentaristiku, nego da sam probala bez. Zapravo sad nakon diplomiranja znam što i gdje želim raditi. Znam da ću ostati u Zagrebu, ali pošto sam iz Novog Sada i zato što bih isto tako voljela snimiti i neke filmove u Srbiji, voljela bih biti na relaciji. Ali definitivno ostajem u Zagrebu, za dalje ćemo vidjeti…”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.