PočetnaVijestiNagrada za Anu Hušman na 53. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

Nagrada za Anu Hušman na 53. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

-

U tijeku je 53. Međunarodni filmski festivalu u Rotterdamu (25.1. – 4.2.), na kojem je Hrvatska pak zastupljena s dva filma: “Radije bih bila kamen” (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman, odnosno “Bol” (Samostalna produkcija, 2024.) Ivana Faktora. Oba su u Rotterdamu doživjela svoje svjetske premijere: Hušmaničin 26. siječnja u sklopu natjecateljske selekcije “Tiger Shorts”, Faktorov u nenatjecateljskom dijelu “Short & Mid-length” dan kasnije.

A iz Nizozemske nam je stigla lijepa vijest upravo vezana za Anu Hušman, čije je dokumentarno-eksperimentalno ostvarenje žiri (Mónica Lima, Yasmina Price i Jade Wiseman) nagradio službenom nominacijom za kratkometražnu Europsku filmsku nagradu. “Kroz lirsku i senzornu pažnju prema krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama, ova filmska autorica predstavlja razoružavajuće brižan pogled, zajedno sašiven majstorskom poetskom naracijom. Jedna hrvatska regija prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo za sobom”, riječi su žirija.

Podsjetimo, istu je nagradu/nominaciju osvojila i Sara Jurinčić za “Valeriju” (Nomad Studio / Restart; 2023.) na 65. ZINEBI-ju. Oba filma moći će osvojiti prestižnu EFA-inu nagradu ove godine, ukoliko naravno stručni žiriji 29 europskih festivala – koji i biraju inicijalne kandidate, zatim krate nominacijsku listu na konačnih pet filmova – a kasnije i članovi Europske filmske akademije isto izglasaju.

“Radije bih bila kamen” prati glavnu protagonisticu Malu Jelu koja govori o događajima koji su obilježili i odredili prošlost i budućnost Like, te živote tamošnjih stanovnika. Ana Hušman potpisuje režiju i produkciju (Studio Pangolin), Ivan Slipčević fotografiju, Iva Kraljević montažu, a Ivan Zelić dizajn zvuka.

Listu pobjednika ovogodišnjeg “Tiger Shortsa” provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.