PočetnaNajave"Kuća od krhotina" i "Svjetla Sarajeva" na programu Al Jazeere Balkans

“Kuća od krhotina” i “Svjetla Sarajeva” na programu Al Jazeere Balkans

|

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan dolaze dva dokumentarca na koje biste trebali obratiti pažnju. Prvi je prošle godine osvojio nagradu “Movies That Matter” 18. ZagrebDoxa, a prikazan je i na 5. AJB DOC-u. Riječ je o dokumentarcu nominiranom za Oscara, “Kuća od krhotina” / “A House Made of Splinters” (“Kuća od trnja”, 2021.) danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta, koji prikazuje djecu i socijalne radnike unutar dječjeg doma u istočnoj Ukrajini. Film je na rasporedu danas (utorak, 19.12. u 17.05 i 23.05 sati) te tijekom cijelog tjedna.

Drugi je, pak, film “Svjetla Sarajeva” (2022.) bh. redatelja Srđana Perkića, o pola stoljeća legendarne sarajevske dvorane Skenderija, iz kuta Seje Sexona, frontmena grupe Zabranjeno pušenje. Dokumentarac smo mogli gledati ove godine na 18. DOKUartu (Nagrada publike), a sada u subotu (23.12. u 19.05 i 23.05 sati) dolazi na male AJB-ove ekrane.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.