PočetnaRecenzije21. Human Rights Film Festival: "Gdje su nestali svi osmijesi?" - Izvana...

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

-

Koji osmijesi? Oni pretpostavljeno-očekivano-željenog svakodnevnog zadovoljstva, možda čak i sreće, osjećaja kojih će se i naći u običnom svagdanu razmjerno uređenih društava i života ili oni sad već (a možda i svojedobno) mitski osmijesi, iz razdoblja od sredine 1950-ih do konca 1970-ih kad je Nepal bio dijelom tzv. hipijevske staze, idealiziranog puta bijega urbanih zapadnjaka slobodnijih razmišljanja iz vlastitih uštogljenih, krutih, dehumaniziranih sredina na Istok, u Aziju, gdje je život tekao, zamišljaše, mnogo prirodnije. Katmandu, glavni grad Nepala, često je bio i posljednjom postajom staze te jedna od oaza pridošle djece cvijeća, s osobito im privlačnom ulicom Jhochhen Tole, prozvanom (Old) Freak Street (Ulica otkvačenjaka), puna državnih prodavaonica u kojima se zakonito prodavao hašiš. U toj fantaziji rečena je smolasta masa konzumacijom otvarala prolaz prema, je li, nirvani. Mitsko odredište oslobađanja od nametnutih stega opjevao je u nas, u jednoj od svojih manje popularnih pjesama, “Put za Katmandu”, na Azrinu albumu “Filigranski pločnici” (1982), i Branimir Štulić. Koliko nam je poznato, posrednim iskustvom, kako shvaćamo, metaforički.

Nepal, odnosno jedno od njegovih lica, i danas slovi kao mjesto na kojem će zapadnjak potražiti istočnjačku duhovnost, a zanimljivo se slučilo da se – uz film “Gdje su nestali svi osmijesi?” / “Where Have All the Smiles Gone” (Mountain River Films / Zipper Lab; 2023.) Anje Strelec, koji se bavi drugime, suprotnime – na 21. HRFF-u našao dokumenarni film koji to i pokazuje. U ukrajinsko-poljsko-francuskom “Mi nećemo nestati” (2023) Alise Kovalenko (u hrvatskom prijevodu naslova također nestajanje) skupina ukrajinskih tinejdžera iz ratne zone Donbasa upravo putovanjem u Nepal – koje nema veze s hipijevskom stazom – doista proživljava svojevrsnu katarzu i iskustvo koje im otvara vidike mogućnosti.

Do 2008. monarhija, otad republika, Savezna Demokratska Republika Nepal gospodarski je nerazvijena zemlja u kojoj 21-40 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a vlada je, drže upućeni, korumpirana. Među inime, stanju su uvelike naškodili desetogodišnji građanski rat (Nepalski građanski rat/Narodni rat Nepala, 1996. – 2006.) i razorni potresi 2015. g. (7,8 i 7,3 stupnjeva po Richteru), a razorni su potresi nešto manje magnitude zemlju pogodili i nedavno, u listopadu i studenom ove godine.

Trbuhom za kruhom, mnogi Nepalci – 50 posto nepalskih obitelji ima barem jednoga člana na pečalbi izvan zemlje – prisiljeni su tražiti posao u inozemstvu…

Varaždinka s briselskom adresom, Anja Strelec, rada se na polusatnom dokumentarnom filmu “Gdje su nestali svi osmijesi?”, o tragičnim problemima nepalskih radnika imigranata, latila na poziv nepalskog producenta, a dobar je dio materijala snimljen početkom sad već, moglo bi se reći, daleke 2017. g. Dokumentaristica, fotografkinja, novinarka, edukatorica, Strelec je zaokružila sugestivno, dojmljivo, ganutljivo djelo, izrađeno ponajprije u novinarsko-istraživačkom ključu temeljitosti i guste informativne prožetosti konkretnim slučajevima i podacima, no nimalo suhoparno niti objektivno distancirano. Isto se tako vješto klonila sentimentaliziranja osobnom nazočnošću ili vlastitim komentarima i interpretacijama – ili pak uz pomoć drugog voditelja ili novinara – što se u ostvarenjima reportersko-izvjestiteljskog tipa, kojima ovo nalikuje, inače često rabi.

Trbuhom za kruhom, mnogi Nepalci – 50 posto nepalskih obitelji ima barem jednoga člana na pečalbi izvan zemlje – prisiljeni su tražiti posao u inozemstvu, a nevolja je u tomu što ih ondje, kroz sustav raznih posrednika, agencija za zapošljavanje, tobože pravno-zakonskih zaštitnika, a zapravo izrabljivača, mahom tretiraju kao roblje. Bolje ne prolaze ni oni koji u tuđinu pristignu na svoju ruku, budući da je takav rad ilegalan. Najviše njih sreću traži u Saudijskoj Arabiji i Kataru – takve su okolnosti – a kako veli jedan od povratnika (ne usamljeni slučaj) koji je, kaže, ni kriv ni dužan proveo sedam godina u saudijskom zatvoru: “Sanjao sam o svijetloj budućnosti, ali odlazak na rad u inozemstvo zamračio mi je budućnost”. U Zaljevskim zemljama poslodavci se prema Nepalcima odnose kao prema vlasništvu koje su kupili – izrabljuju ih, tuku, muče, lišavaju svih prava. Film nas obavještava da je od 2008. čak 46 posto od četiri milijuna (!) nepalskih migrantskih radnika preminulo u inozemstvu. Ne prirodnom smrću, nego od posljedica psihofizičkog zlostavljanja.

Pred kamerom, načelno faktografski uredno, formalno i unizano, o svojoj hudoj sudbi govore nesretni povratnici, a riječ je dana i službenim predstavnicima raznih ustanova, organizacija i poduzeća, kako onima što se istinski zalažu i bore za boljitak, tako i onima koji zlatoustim frazama prikrivaju svoju zlu rabotu. Predstavljačkim izborima autorica se opire stilski pratiti i dočarati nevoljnost problemskog sklopa, već stupa odlučno i nepoetično, tiskajući nemile činjenice i svjedočenja, dočim nepalske prizore, interijerne i eksterijerne, snima gotovo razgledničarskim egzotizmom, mahom vedrih boja, obasjanih jarko lijepim svjetlom i čistim zrakom. No pomnom dramaturškom gradacijom tmina opisanih događaja zastire svjetlinu izgleda, a i ta opreka izvanjskog glaca, nasuprot unutarnjem jacu nedvojbeno doprinosi potresnoj gorčini utiska.

"Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone"
Scenarij i režija: Anja Strelec
Producenti: Deepa Dharel, Erlingur i Jack Gudmundsson
Direktorica fotografije: Anja Strelec
Montaža: Sabina Basnet i Anja Strelec
Produkcija: Mountain River Films / Zipper Lab
Zemlja podrijetla: Nepal
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 30 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.
Scenarij i režija: Anja Strelec<br> Producenti: Deepa Dharel, Erlingur i Jack Gudmundsson<br> Direktorica fotografije: Anja Strelec<br> Montaža: Sabina Basnet i Anja Strelec<br> Produkcija: Mountain River Films / Zipper Lab<br> Zemlja podrijetla: Nepal<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 30 minuta21. Human Rights Film Festival: "Gdje su nestali svi osmijesi?" - Izvana gladac, iznutra jadac