PočetnaVijesti"Dezerteri" Damira Markovine do dvije nagrade na 26. Jihlavi

“Dezerteri” Damira Markovine do dvije nagrade na 26. Jihlavi

|

Od 25. do 30. listopada održavao se 26. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, na kojem je u svim programima prikazano više od 300 dokumentaraca. U Češkoj je hrvatska dokumentaristika, pak, bila zastupljena s tri filma: “Dezerteri” (Samostalna produkcija, 2022.) Damira Markovine natjecali su se u glavnom programu “Opus Bonum”, jednako kao i hrvatska manjinska koprodukcija “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) češkog redatelja Viktora Portela. U popratnom pgoramu “Constellations” prikazani su i “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) Srđana Keče te “Auti kojima smo odjurili u kapitalizam” / “The Cars We Drove into Capitalism” / “Kolite, s koito nahluhme v kapitalizma” (Agitprop / Hulahop / Saxonia Entertainment / Danish Documentary Production / Endorfilm; 2021.) Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova.

“Dezerteri”, novi dokumentarac Damira Markovine, upravo je u Češkoj ostvario svoju svjetsku premijeru, a u Jihlavi je dobio Nagradu za najbolji dokumentarni film Srednje i Istočne Europe. “Suočiti se s prošlošću je bolno, ali neophodno. Ovaj sirovi, ali delikatno konstruirani film donosi tragove sjećanja i sukoba iz europske kolektivne povijesti”, obrazložio je žiri (Lav Diaz, Carmen Gray, Diana Cam Van Nguyen, Bianca Oana i Miguel Ribeiro) svoju odluku. Film – koji donosi priču o generaciji đaka mostarske Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru, raspršenih po svijetu ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća – je osvojio i Nagradu za najbolji dizajn zvuka (Miroslav Piškulić), “zbog slojevite konstrukcije zvuka prošlosti”.

Ovaj hibridni dokumentarni esej režirao je i producirao Damir Markovina, direktor fotografije je bio Krešimir Štulina, montažerka Dora Slakoper, autor animacija Marko Tadić, skladateljica glazbe Manja Ristić, a oblikovatelj zvuka već spomenuti Miroslav Piškulić.

Spomenimo i to, glavnu nagradu ovogodišnje Jihlave, onu za najbolji svjetski dokumentarni film, osvojio je “Blackbird” (2022) francuske autorice Judith Auffray, priča o starom pustinjaku i mladoj djevojci koja zna komunicirati s pticama.

Više o nagrađenima pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.