PočetnaVijesti"Nakon svadbe" Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

|

U Rijeci je jučer završio jubilarni 10. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF (22. – 26.11.). Nagrade su se pak dodjeljivale u različitim kategorijama, dok je o najboljima u dokumentarnoj odlučivao žiri u sastavu: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić. Ovdje je pobjedu odnio dokumentarac “Nakon svadbe” / “After the Wedding” (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika. Film u dvadeset minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni nesporazumi o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva.

Posebno priznanje pripao je nizozemskom filmu “Kako se utješiti” / “How Shall We Comfort Ourselves” (2022) Machiela van Hoeka, koji gledatelja vodi na putovanje prema desetak prenamijenjenih crkvi u Nizozemskoj.

Ove jubilarne, desete godine, na STIFF-u je prikazano četdrdeset filmova iz sedamnaest zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. Na festivalu je bilo jedanaest kategorija filmova, koji su prikazani tijekom pet dana u riječkom Art-kinu.

Paralelno s filmskim, popratni program “Igraonica/Arcade” odvijao se u Galeriji SKC i Filodrammatici već od 20.11., kada je započela radionica “Retrogradni Merkur” riječke inicijative Spačke i umjetnika Damjana Šporčića. Dana 22. studenog otvorena je izložba “Démodé” selektorskog tima u sastavu Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić i Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski, na kojoj su predstavljeni multimedijalni radovi umjetnika iz Europe i SAD-a te s radionice “Retrogradni Merkur”.

Popratni program

Mini Art-kino ugostilo je u subotu radionicu distribucije “Distribute This!” Morane Komljenović, a u Filodrammatici Gabriel Hensche održao je radionicu imena “How To Love Many in Many Ways”. Konačno, nedjeljni program ponovno se provodio u Filodrammatici na radionici Petre Mrše i Elene Apostolovski “How To Get Lost In The Safe Space”, nakon čega se u susjednom caffe baru Broadway odvio razgovor s filmašima Studijske priče. Poslije razgovora održala se svjetska premijera filma “Sarma”, koji su u potpunosti realizirali riječki studenti glume, scenografije, kostimografije, novih medija i grafičkog dizajna, uz pomoć nastavnika s Akademije primijenih umjetnosti u Rijeci, prijatelja i riječkih filmskih profesionalaca.

Svaki film, izložba i radionica bili su još jedan detalj u široj slici STIFF “Desetljeća”; desetljeća istraživanja promjena i refleksije. Odnosno, kako umjetnička direktorica festivala Maša Drndić ističe: “Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore.”

U deset godina suradnje osnivača festivala Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci, sudjelovalo je preko 200 studenata – u organizaciji, provođenju ili slanju svojih radova. Predstavljeno je preko 450 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz cijeloga svijeta. U sklopu popratnog programa održane su brojne izložbe i radionice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.