PočetnaVijesti"Nakon svadbe" Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

-

U Rijeci je jučer završio jubilarni 10. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF (22. – 26.11.). Nagrade su se pak dodjeljivale u različitim kategorijama, dok je o najboljima u dokumentarnoj odlučivao žiri u sastavu: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić. Ovdje je pobjedu odnio dokumentarac “Nakon svadbe” / “After the Wedding” (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika. Film u dvadeset minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni nesporazumi o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva.

Posebno priznanje pripao je nizozemskom filmu “Kako se utješiti” / “How Shall We Comfort Ourselves” (2022) Machiela van Hoeka, koji gledatelja vodi na putovanje prema desetak prenamijenjenih crkvi u Nizozemskoj.

Ove jubilarne, desete godine, na STIFF-u je prikazano četdrdeset filmova iz sedamnaest zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. Na festivalu je bilo jedanaest kategorija filmova, koji su prikazani tijekom pet dana u riječkom Art-kinu.

Paralelno s filmskim, popratni program “Igraonica/Arcade” odvijao se u Galeriji SKC i Filodrammatici već od 20.11., kada je započela radionica “Retrogradni Merkur” riječke inicijative Spačke i umjetnika Damjana Šporčića. Dana 22. studenog otvorena je izložba “Démodé” selektorskog tima u sastavu Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić i Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski, na kojoj su predstavljeni multimedijalni radovi umjetnika iz Europe i SAD-a te s radionice “Retrogradni Merkur”.

Popratni program

Mini Art-kino ugostilo je u subotu radionicu distribucije “Distribute This!” Morane Komljenović, a u Filodrammatici Gabriel Hensche održao je radionicu imena “How To Love Many in Many Ways”. Konačno, nedjeljni program ponovno se provodio u Filodrammatici na radionici Petre Mrše i Elene Apostolovski “How To Get Lost In The Safe Space”, nakon čega se u susjednom caffe baru Broadway odvio razgovor s filmašima Studijske priče. Poslije razgovora održala se svjetska premijera filma “Sarma”, koji su u potpunosti realizirali riječki studenti glume, scenografije, kostimografije, novih medija i grafičkog dizajna, uz pomoć nastavnika s Akademije primijenih umjetnosti u Rijeci, prijatelja i riječkih filmskih profesionalaca.

Svaki film, izložba i radionica bili su još jedan detalj u široj slici STIFF “Desetljeća”; desetljeća istraživanja promjena i refleksije. Odnosno, kako umjetnička direktorica festivala Maša Drndić ističe: “Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore.”

U deset godina suradnje osnivača festivala Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci, sudjelovalo je preko 200 studenata – u organizaciji, provođenju ili slanju svojih radova. Predstavljeno je preko 450 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz cijeloga svijeta. U sklopu popratnog programa održane su brojne izložbe i radionice.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.