PočetnaNajaveDokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

|

Kino-tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC obilježit će početak prikazivanja filma “Na Adamantu: Nitko nije savršen” / “On the Adamant” / “Sur l’Adamant” (2023) Nicolasa Philiberta, koji je na Berlinaleu nagrađen Zlatnim medvjedom. Koliko je važno, ali i krhko mentalno zdravlje vidjet ćemo na Adamantu, jedinstvenom plutajućem dnevnom centru za skrb osoba s mentalnim poteškoćama, koji se nalazi na rijeci Seini, u samom centru Pariza. Voditelji centra opiru se dehumanizaciji psihijatrije i svojim pacijentima pružaju kombinaciju terapeutskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti, kao i bijeg od kapitalističke diktature i kaosa suvremenog metropolisa – utočište u kojem mogu slobodno govoriti, pjevati, plesati ili vikati.

Premijerna projekcija u četvrtak, 21. ožujka u 19 sati, bit će popraćena razgovorom s Damianom Nenadićem, redateljem filma – koji će biti prikazan u popratnom ciklusu – “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production; 2018.), te doktorom Krešimirom Radićem s Klinike za psihijatriju Vrapče, uz moderaciju filmske kritičarku Dine Pokrajac. Film se prikazuje u suradnji s Francuskim institutom i “Mjesecom frankofonije”.

Nadahnuti toplinom i ljudskom radoznalosti vidljivom “Na Adamantu”, ali i važnosti rada na mentalnom zdravlju, ovaj tjedan u petak, 22. ožujka u 19 sati, u Dokukinu će biti prikazan i i film “Tablete sreće” / “Happy Pills” (2022) Arnauda Roberta i Paola Woodsa o svijetu u kojem je kemija krajnji odgovor na ljudsku težnju za blagostanjem, od antidepresiva do opioida.

U nedjelju, 24. ožujka u 19 sati, slijede “Dani ludila”, opservacijski dokumentarac Damiana Nenadića, koji nas vodi u svijet psihički drugačijih koje društvo ne razumije i odbacuje kao nepoželjno, čak demonsko.

U okviru “Mjeseca frankofonije” na rasporedu Dokukina je i dokumentarna drama Mone Achache, “Mala plava djevojčica” / “Little Girl Blue” (2023). U njoj redateljica oživljava svoju majku, francusku spisateljicu i fotografkinju Carol Achache, pomoću filmskog stvaralaštva i glumu poznate Marion Cotillard, ne bi li pokušala saznati više o tome tko je ona točno bila.

Zbog velikog interesa za ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji dokumentarni film, dodan je termin projekcije za “20 dana u Mariupolju” / “20 Days in Mariupol” / “20 dniv u Mariupoli” (2023) Mstislava Černova, i to u subotu, 23. ožujka u 17 sati. Redatelj je AP-ov ukrajinski novinar koji, zatočen u opkoljenom Mariupolju, dokumentira strahote ruske invazije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.