PočetnaNajaveU Dokukinu KIC sutra dokumentarac o Banksyju

U Dokukinu KIC sutra dokumentarac o Banksyju

|

U sklopu programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” u zagrebačkom Dokukinu KIC sutra (petak, 6.10. u 19 sati) će biti prikazan dokumentarac “Uradi i bježi” / “Exit Through the Giftshop” (2010). Film se prikazuje u sklopu ciklusa “Pseudodokumentarci”, u kojem se promišlja odnos dokumentarnog i igranog žanra, odnosno prikazuje najistaknutije međunarodne i regionalne fiktivne dokumentarce.

Ako se radovi međunarodne zvijezde ulične umjetnosti Banksyja mogu pronaći diljem svijeta, od zidova post-uraganskog New Orleansa do zidova palestinske Zapadne obale, ovaj umjetnik žestoko čuva svoj identitet kako bi izbjegao progon. Ekscentrični francuski trgovac Thierry Guetta uzima kameru u ruke i u dokumentarističkoj želji odlučit locirati i sprijateljiti se s Banksyjem. No, kada se umjetnik uplete u priču, umjesto njega u fokus filma upada Guetta. Film uključuje razgovore s Banksyjem, Shepardom Faireyem, Invaderom i mnogim zloglasnim uličnim umjetnicima svijeta. Banksyjevim riječima: “Priča je to o jednom čovjeku koji pokušava snimiti nesnimljivo. I ne uspijeva u tome.”

Uvodnu riječ u film dat će filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.