PočetnaVijestiSinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

|

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka, uz prvi blok iz natjecateljskog programa. Festivalski tim – Mario Kozina, Marina Kožul, Tena Trstenjak i Ejla Kovačević – predstavio je sve što nas očekuje u narednim danima, filmske programe, poseban audiovizualni performans proširenog kina i simpozij o recikliranom filmu (found footage).

“U ovogodišnjoj selekciji podjednako ćete naći radove koji istražuju kreativne potencijale videoigara i umjetne inteligencije, kao i one koji su se vratili tradicionalnoj filmskoj vrpci. Njihovi autori koriste formalne eksperimente kao polazišnu točku za istraživanje promjena koje su pandemija, lockdown i nagla digitalizacija izazvali u našim privatnim i javnim životima, načinima na koje pamtimo, volimo, radimo i pričamo priče”, najavljuju selektori programa.

U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu natječe se ukupno 27 eksperimentalnih i hibridnih naslova koji se vizualno istančano dotiču mijena društva i filmskog medija, analognog i digitalnog. Selektori ističu da su se među prijavljenim i odabranim naslovima prometnule teme rada i dokolice iz raznih, kako intimnih tako i šire društvenih perspektiva, motivi oproštaja, (ne)mogućnosti rastanka, te rekonstrukcije kao žanra.

U prvom bloku prikazano je pet filmova, između ostalih i “Iz pozadine” / “Hardly Working” (2022) kolektiva Total Refusal – čiji je film “Kako nestati” / “How to Disappear – Deserting Battlefield” (2020) 2020. osvojio Grand prix – o životu NPC-jeva onkraj algoritamskih ograničenja

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Opširnije informacije doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.