PočetnaIntervjuiMelita Vrsaljko: "Htjela sam dati odgovor na pitanje što radi čovjek koji...

Melita Vrsaljko: “Htjela sam dati odgovor na pitanje što radi čovjek koji ništa ne radi”

-

Najprije da riješimo servisne informacije za pojedince koji eventualno nisu upoznati s recentnim događajima na 21. Liburnija Film Festivalu. U Opatiji se, dakle, od 24. do 28. kolovoza održavao jedini domaći festival specijaliziran isključivo za hrvatski doku-proizvod. Liburnija je i ove godine iznjedrila brojne pobjednike, ali je onu glavnu – Nagradu žirija za najbolji film – uz Nagradu filmskog kritičara “Dragan Rubeša” – osvojio dokumentarac “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko.

“Kontemplativan, zaigran i ugođajan, ‘Knin – Zadar’, mada načelno i naizgled skroman i nevelikih težnji, u konačnici, poput znamenitijih željezničkih prethodnika, itekako jest film o društvu i vremenu u kojem je ostvaren”, napisao je naš Janko Heidl o debitantskom filmu Melite Vrsaljko još u ožujku, za vrijeme 19. ZagrebDoxa. Filmu koji opisuje sav apsurd i nemar hrvatske države, konkretnije stvarnost u kojoj se glavni protagonist, autoričin otac Zvonko, brine za postaju i prugu koje nitko ne posjećuje, niti njome prometuju vlakovi.

Kao što vas u posljednje vrijeme podosta pilamo glede našeg YouTube kanala, evo još jedne prilike da svojim subom (ili za nešto starije – pretplatom, dakako posve besplatnom, gumb subscribe) podržite naša nastojanja da sadržaj portala proširimo i na spomenutu videosferu. Ideja je početi nuditi i ekskluzivniji sadržaj kojeg nećete moći direktno pronaći na portalu, već će isti biti dostupan na našem YouTube kanalu. Poput intervjua s redateljicom Melitom Vrsaljko, netom nakon dvije nagrade na 21. Liburnia Film Festivalu, čiju poveznicu dijelimo nekoliko centimentara niže.

Naravno, i dalje će na portal Dokumentarni.net otpadati uvjerljivo najveći postotak redakcijskog truda i energije, ali jako nas veseli i ovaj, video-djelić naše dokumentarne priče.

Podržite nas!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.