PočetnaVijesti"Uspon i pad SFT-a" Rele Petric najbolji film 17. DORF-a

“Uspon i pad SFT-a” Rele Petric najbolji film 17. DORF-a

|

U Vinkovcima se od 16. do 19. kolovoza održavao 17. Festival dokumentarnog rock filma DORF. Prikazano je ukupno devet filmova iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Italije, od kojih jedna svjetska i šest hrvatskih premijera. Tradicionalni, popratni OFF DORF program održan je u vinkovačkim barovima Hang Loose i Valens.

O najboljem ovogodišnjem filmu natjecateljske, regionalne konkurencije, ove su godine odlučivali Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner i glazbenik) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac).

Žiri je najboljim ovogodišnjim filmom vinkovačkog festivala proglasio “Uspon i pad SFT-a” (Art radionica Lazareti / Audiovizualni centar Dubrovnik; 2023.) hrvatske autorice Rele Petric uz obrazloženje: “Odlično je dokumentirana introspektivna priča o perspektivnom dubrovačkom sastavu. Film je cjelokupno sadržajan, humorističan i konceptualno-tehnički dobro izveden. Nema minute viška materijala u filmu, cijelom svojom dužinom teče i drži gledatelja zainteresiranim. Ističe se odličan pristup montaži, koja je zasigurno jedan od najvećih aduta ovog filma. Montažni postupci su ti koji cijelu priču drže na okupu na zabavan način. Koncept dramaturgije u filmu odgovara estetici glazbe koju bend stvara i to ga čini šarmantnim. Osim što su zaslužili ovu nagradu, zaslužili su još nastup na Eurosongu, i više od 300kn (40,62 eur) i da svatko ‘ko pronađe ovu snimku neđe u šufitu uzvikne: ‘Jebote što je ovo dobro bilo, ‘ko su ovi ljudi?'”.

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Retro Boom” (Eureka video, 2023.), također hrvatskog redatelja Dalibora Platenika, uz obrazloženje: “Kao dokument vremena filmom prikazuje pojavu koja se kao konstanta već dekadama provlači kroz pop kulturu današnjice. Pomno su zaokruženi svi važniji aspekti retro kulture u jedan vrijedan film – dokument, kojeg krasi cool soundtrack vrsnih hrvatskih rockabilly bendova. Interesantno je kockice tog svijeta, koji nam se s pravom često činio stranim u našoj kulturi, gledati kako se slažu u kompletnu priču održavanja jednog stila. Dalibor Platenik se potrudio predstaviti sve aktere scene, te uključio u priču retro kulturu u najširem smislu – pa tako imamo prilike uz autentičnu glazbu promatrati i upoznati modu, barbere, predmete, vozni park, ali i festivale i mjesta koja sve navedeno njeguju i revitaliziraju. Film ‘Retro Boom’ zaslužuje posebno priznanje kao sveobuhvatan i strastven dokument doprinosa jednog stila hrvatskoj pop kulturi.”

Nagradu za životno djelo DORF je ove godine posmrtno dodijelio osječkom kazališnom redatelju, glumcu, redatelju i pedagogu Saši Anočiću. Nagradu je primio njegov sin, glumac Rafael Anočić.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu primio je kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš Mario Kovač. Nagradu mu je – prije početka DORF kviza – u četvrtak uručio osnivač i umjetnički direktor festivala Toni Šarić.

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja. Za festivalski vizualni identitet ponovno je bio zadužen Martin Peranović iz Otoka, dok je unikatne nagrade laureatima izradila vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.