PočetnaVijesti"Uspon i pad SFT-a" Rele Petric najbolji film 17. DORF-a

“Uspon i pad SFT-a” Rele Petric najbolji film 17. DORF-a

-

U Vinkovcima se od 16. do 19. kolovoza održavao 17. Festival dokumentarnog rock filma DORF. Prikazano je ukupno devet filmova iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Italije, od kojih jedna svjetska i šest hrvatskih premijera. Tradicionalni, popratni OFF DORF program održan je u vinkovačkim barovima Hang Loose i Valens.

O najboljem ovogodišnjem filmu natjecateljske, regionalne konkurencije, ove su godine odlučivali Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner i glazbenik) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac).

Žiri je najboljim ovogodišnjim filmom vinkovačkog festivala proglasio “Uspon i pad SFT-a” (Art radionica Lazareti / Audiovizualni centar Dubrovnik; 2023.) hrvatske autorice Rele Petric uz obrazloženje: “Odlično je dokumentirana introspektivna priča o perspektivnom dubrovačkom sastavu. Film je cjelokupno sadržajan, humorističan i konceptualno-tehnički dobro izveden. Nema minute viška materijala u filmu, cijelom svojom dužinom teče i drži gledatelja zainteresiranim. Ističe se odličan pristup montaži, koja je zasigurno jedan od najvećih aduta ovog filma. Montažni postupci su ti koji cijelu priču drže na okupu na zabavan način. Koncept dramaturgije u filmu odgovara estetici glazbe koju bend stvara i to ga čini šarmantnim. Osim što su zaslužili ovu nagradu, zaslužili su još nastup na Eurosongu, i više od 300kn (40,62 eur) i da svatko ‘ko pronađe ovu snimku neđe u šufitu uzvikne: ‘Jebote što je ovo dobro bilo, ‘ko su ovi ljudi?'”.

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Retro Boom” (Eureka video, 2023.), također hrvatskog redatelja Dalibora Platenika, uz obrazloženje: “Kao dokument vremena filmom prikazuje pojavu koja se kao konstanta već dekadama provlači kroz pop kulturu današnjice. Pomno su zaokruženi svi važniji aspekti retro kulture u jedan vrijedan film – dokument, kojeg krasi cool soundtrack vrsnih hrvatskih rockabilly bendova. Interesantno je kockice tog svijeta, koji nam se s pravom često činio stranim u našoj kulturi, gledati kako se slažu u kompletnu priču održavanja jednog stila. Dalibor Platenik se potrudio predstaviti sve aktere scene, te uključio u priču retro kulturu u najširem smislu – pa tako imamo prilike uz autentičnu glazbu promatrati i upoznati modu, barbere, predmete, vozni park, ali i festivale i mjesta koja sve navedeno njeguju i revitaliziraju. Film ‘Retro Boom’ zaslužuje posebno priznanje kao sveobuhvatan i strastven dokument doprinosa jednog stila hrvatskoj pop kulturi.”

Nagradu za životno djelo DORF je ove godine posmrtno dodijelio osječkom kazališnom redatelju, glumcu, redatelju i pedagogu Saši Anočiću. Nagradu je primio njegov sin, glumac Rafael Anočić.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu primio je kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš Mario Kovač. Nagradu mu je – prije početka DORF kviza – u četvrtak uručio osnivač i umjetnički direktor festivala Toni Šarić.

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja. Za festivalski vizualni identitet ponovno je bio zadužen Martin Peranović iz Otoka, dok je unikatne nagrade laureatima izradila vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...