PočetnaIntervjuiToni Šarić: "Muzika je put do sreće"

Toni Šarić: “Muzika je put do sreće”

|

Ljetni, kolovoški mjeseci tradicionalno su prepuni filmsko-festivalskih uzbuđenja. U Vinkovcima se tako već godinama ne propušta Festival dokumentarnog rock filma, popularni DORF koji ove godine ulazi u svoju sedamnaestu godinu postojanja. Još uvijek vitalni festival glazbenih dokumentaraca, ili ako hoćete tinejdžer kojem tek predstoje najbolje godine, i ove godine nudi raznolik program glazbeno-dokumentarnim sladokuscima. Od 16. do 19. kolovoza posjetitelji će, primjerice, u društvu izdavača Tina Ćurina i Krešimira Blaževića moći prisustvovati promociji stripova o glabi, popkulturni kviz vodit će nezaobilazni Mario Kovač, a bit će organizirana i promocija dokumentarca “Birtija” (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.) Joze Ivakića, kako organizatori ističu – dragulja hrvatske filmske paštine. Posebna poslastica tiče se nastupa surf rockera LHD-a u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, gdje će se održati i većina ovogodišnjeg programa.

Što se tiče onog filmskog dijela, u regionalnoj – natjecateljskoj – konkurenciji 17. DORF-a vidjet ćemo ukupno pet filmova: “Retro Boom” (Eureka video, 2023.) Dalibora Platenika o domaćoj retro sceni, “Uspon i pad SFT-a” (Art radionica Lazareti / Audiovizualni centar Dubrovnik; 2023.) Rele Petric o ambicioznom glazbenom sastavu iz Dubrovnika, “Dalibor Trojak Show Metal Fest” (Samostalna produkcija, 2023.) Dalibora Trojka o koprivničkoj glazbenoj sceni, “Opa! Videomusic Magazin – EP: Big Uglyville Scene” (Poanta priče, 2023.) Romana D. Franta o svom umjetničkom stvaralaštvu te kao jedini nehrvatski film, “Kaschade’s Dreams” (2021) srpskog redatelja Aleksandra Stojanovića o vlastitim strahovima, razmišljanjima i vizijama kroz njegovo eksperimentalno kratkometražno ostvarenje.

Detaljnije će nam program ipak predstaviti kao i svake godine, neuništivi direktor DORF-a, Toni Šarić. Ne morate ni pitati, i dalje sve počiva u rukama i glavama entuzijasta kakav je i naš dragi sugovornik, naročito u malim sredinama kakva je vinkovačka…

“Da, uvijek entuzijazam i ljubav prema glazbi i filmu. Ne samo kod mene, nego i autora. To je valjda već jasno i mojim klincima. I da, stižu prijave. Ove godine čak se dogodilo da su neki autori očekivali ulaske na veće festivale, pa su čuvali filmove. A to je zapravo dobro – još uvijek je jako malo filmova i svaka šansa za prikazivanje i pričanje pred većom publikom, moglo bi pomoći žanru i sceni. Selekcija je sad jače išla u smjeru predstavljanja različitosti i to isto raduje. Nadam se nastavku trenda i dokazu da je isti u pitanju”, govori nam Toni i odmah najavljuje filmski program 17. DORF-a:

“Dalibor Platenik je u ‘Retro Boomu” insajderski dokumentirao vrlo vitalnu retro scenu, a u Vinkovcima gledamo njegov film u rockabilly baru ‘Hang Loose’. Radi se o savršenoj lokaciji za ovaj dokumentarac, koji je trebao biti ravnopravni dio filma. U ‘Usponu i padu SFT-a’ imamo duhovit portret ekipe SFT iz Dubrovnika, a to je prvi film prijavljen na DORF iz tog grada. Nadam se da će ih biti još, tamo je Žarko Dragojević i Art Lazareti ekipa. Dalibor Trojak je zanimljiva pojava, koji s filmom ‘Dalibor Trojak Show Metal Fest’ predstavlja podzemnu Koprivnicu, kao sigurno najzanimljiviju glazbenu HR-lokalnu scenu. Zato su ova dva filma i na otvaranju, kao skroman poticaj autorima da nastave i što više dokumentiraju sve zanimljivo u svom gradu.

“U ‘Tajnoj povijesti rocka’ imamo nijemi film iz 1929. Joze Ivakića – po kojem se zove vinkovačko kazalište – s posebnim soundtrackom u režiji LHD-a, sjajnih sisačkih zaljubljenika u surf rock. Film ‘Italo Disco – The Sparkling Sound of the 80s’ o fenomenu italo-disco žanra je zgodan uvod u kasnije DJ druženje, s dvojicom mladih vinkovačkih zaljubljenika u taj žanr; podrška i želja da čujemo i saznamo nešto više, uz kuliranje. Želja nam je što više se približiti običnim ljudima, sa što manje filozofije i pametovanja nas starijih. Drago mi je da je ekipa iz Varaždina snimila trash igrani film ‘Riffs of Revolution’, koji gledamo na kraju. Riječ je o duhovitoj posveti i zabavnom komentaru na ZAMP.”

Popratni program ovogodišnjeg DORF-a između ostalog donosi i promociju stripova o glazbi.

“Ja sam veliki obožavatelj stripova, još od prvih Salona stripa u Vinkovcima i nikako se ne mogu dovoljno zahvaliti svim ovim super likovima iz Fibre i ostalih izdavača, osim, eto minimalno, kupovanjem izdanja i – uvrštavanjem u program. S Rockmarkom surađujemo od prvog dana i postalo je normalno da ih pozovemo u goste, svake godine uvijek nešto superkompatibilno. Tino Ćurin iz Strip centra ‘Tino’ kao urednik je predstavio Reniharda Kleista, autora ovih nekoliko stripova i pokazalo se da postoji zanimanje. Kao i uvijek, postoji dio ekipe koja voli na skraćeni način saznati osnovno o omiljenim autorima ili pokloniti strip. Ta granica je, kao i kod glazbenih dokumentarnih filmova, prilično proširena i ima sve hrabrijih i sve kreativnijih autorskih pristupa. Za domaće autore baš nešto i ne znam, skromnije je, isto kao i kod filmova. Nekad u Poletu, Kordej i ta kraća forma, ne znam nešto za albume. A baš bih volio pročitati nekog velemajstora u finoj epizodi o domaćoj glazbi…”, ističe direktor DORF-a.

Toni Šarić je oduvijek naglašavao dobru i opuštenu atmosferu vinkovačkog filmskog festivala, jer se od DORF-a i na DORF-u svakako nitko neće obogatiti. No, u Hrvatskoj podosta zanemareni žanr dokumentarnog filma našao je svoje trajno utočište, oazu kojoj se posjetitelji i gosti s guštom svake godine vraćaju.

“Neki cilj je da se zabavimo i razmijenimo pokoju riječ poslije, dovoljno je već oko nas ozbiljnih i pametnih, muzika je put do sreće. I u tom smislu, namjera je pokazati da se može – s više ili manje entuzijazma, novac ionako nikad neće doći. Raduje me sve više – iako ne našom zaslugom ili strategijom – novih autora i pristupa. Tehnologija diktira svoje, streaming ponuda isto, a taj delay koji već dulje vrijeme imamo nekako se, čini mi se, smanjuje. To me čini i optimistom. Upravo ovo izdanje je primjer, iako ne reprezentativan uzorak, ali postoji u Vinkovcima kreativna ekipa koja će valjda – kao i sve one prije nje – isfurati svoju priču i imati taj potreban mojo. Da se pohvalim, meni još fino radi i jedino bih volio vidjeti više novih lica u publici”, jasan je Šarić.

Nije tajna da je Festival dokumentarnog rock filma pustio korijene i u Zagrebu, svojim brojnim bonus projekcijama. Naravno, ta suradnja nije od jučer, a protegnut će se i na neposrednu budućnost, iako izvan dosadašnje baze, kluba Dva Osam, nekadašnje Jabuke.

“Od 2007. su prikazani filmovi u skoro devedeset gradova, u nekima gotovo redovne reprize jednom godišnje. To je prilično ozbiljna promocija žanra i kontinuitet koji raduje. Osobno, mislim i priželjkujem da je vrijeme da se glazbeni dokumentarni filmovi nađu na jednom online mjestu i da se omogući gledanje, barem zanimljivijih uradaka. Inače, u pravilu na projekcije dolazi ekipa koja je baš odlučila pogledati film, a reakcije su vrlo dobre, radi se o emocijama… Volio bih čuti komentare onih koji ne znaju puno o temi, ali i to je sad za neku drugu emisiju (smijeh). Uglavnom, za Zagreb se uvijek veže ta poznata priča: ima publike, ali problem je prevelika ponuda; sve je kod nas – u Zagrebu. A u Zagrebu nastavljamo, naravno, samo ne više u klubu Dva Osam, javit ćemo novu lokaciju”, završio je razgovor direktor DORF-a, Toni Šarić.

Adresa i grad ovogodišnjeg DORF-a su nepromijenjeni – Vinkovci se od 16. do 19. kolovoza ponovno pretvaraju u hrvatsku glazbeno-dokumentarnu prijestolnicu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.