PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Krk

Liburnia uplovljava u Krk

|

“Liburnia uplovljava”, turneja pobjedničkih filmova festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, ovog ljeta prvi put pristaje i u Krku. U suradnji s udrugom Kreativni Krk i Kinom Krk, u nedjelju 13. kolovoza u Kinu Krk, od 21 sat, bit će prikazana tri pobjednička dokumentarca s lanjskog LFF-a: “Mjesta koja ćemo disati” (Petikat, 2022.) Davora Sanvincentija, “Tvornica filmova” (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost, 2022.) Silvestra Kolbasa i “In medias res” (Filmaktiv, 2022.) Ane Klepo.

“Mjesta koja ćemo disati” (22′, Nagrada za najbolju fotografiju 20. LFF-a) vizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, i svojevrsna je bilješka o budućnosti. Priče koje se isprepliću između vizualnog, slušnog i iskazanog govore o gubitku, traženju, prisustvu, budnosti, odgovornosti, iščekivanju i slobodi.

“Tvornica filmova” (15′, Nagrada za najbolji dizajn zvuka 20. LFF-a) također je filmski esej o fotografiji, ispričan kroz fotografiju. Polazište filma su crno-bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici Fotokemika, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni. Fotografije su dijelom standardne fotografske reprodukcije, a dijelom s vidnom greškom nastalom starenjem materijala. No, istodobno je to priča i o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

“In medias res” (23′, Najbolji regionalni film 20. LFF-a) je coming of age film o potrazi za sobom u moru potrošenosti, kroz kadrove buđenja glavne protagonistkinje u ljepljivo plavičasto jutro i sagledavanje stvari kroz prizmu promjena, kao i iščekivanje boljeg sutra.

Ulaz na projekcije je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".