PočetnaRecenzije"Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" - Iz mirovine u revoluciju

“Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” – Iz mirovine u revoluciju

|

“Kad se ujutro probudite, ne razmišljate o gladnima, već o danu ispred sebe i haljini koju ćete kupiti. Tako je i s višom klasom, vi za njih ne postojite”, govori umirovljena francuska sociologinja Monique Pinçon-Charlot, koja je svoj život i karijeru zajedno sa suprugom Michelom posvetila istraživanju više klase i društvenih elita. Kaže to, danas 76-godišnja i još uvijek itekako oštra, simpatična i revolucionarno nastrojena gospođa Monique u dokumentarcu “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” / “A Guide to Love and Fighting Capitalism” / “À demain mon amour” (2021) francuskog redatelja Basilea Carré-Agostinija, koji u naša kina dolazi, nimalo slučajno – na sam Praznik rada, 1. svibnja. Do kraja dokumentarca francuska će sociologinja izmitraljirati cijeli niz zaraznih citata, poput “Danas, više nego ikad, jedino rješenje je revolucija”; no kad se ugase svjetla reflektora i raziđe magla suzavca, u polumraku spavaće sobe ostaju samo Monique i Michel, bračni par čija ljubav traje već pet desetljeća, i gdje prije počinka najvažniji citat ostaje: “Laku noć, dragi/draga. Do sutra”. Nepunih godinu dana nakon prosinačke premijere filma u 2021., kojeg je naša publika mogla vidjeti na prošlogodišnjem Subversiveu, Michel Pinçon će zauvijek usnuti uslijed posljedica Alzheimerove bolesti. Bilo mu je osamdeset.

Iz ove perspektive kasnijeg traganja za dodatnim podacima – u filmu se ne spominje Michelova bolest – zato ne treba previše čuditi posvemašnja suzdržanost francuskog sociologa, prepustivši svojoj supruzi glavnu ulogu pri velikoj većini interakcija u samom dokumentarcu. Par je u svojoj karijeri napisao niz knjiga koje oštro kritiziraju aktualnu inkarnaciju divljeg kapitalizma, uključujući zasebne mete poput bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i sadašnjeg Emmanuela Macrona, kojima zamjeraju povlađivanje takozvanim društvenim i ekonomskim elitama, sve nauštrb radničke klase. Kroz dokumentarac se tako suptilno ili manje suptilno provlači duboko nezadovoljstvo naspram aktualnog predsjednika Macrona, dok primjerice s televizije dopire glas novinara koji želi znati koga pak prvi čovjek Francuske smatra lijenima, ciničnima i ekstremnima. Naravno, ne treba biti naročito pametan i povezati Macronovo upiranje prsta (i) prema “Pokretu žutih prsluka”, čiji je prosvjed krenuo još 2018., upravo zbog njegove neravnomjerno raspoređene politike oporezivanja, u kojem najveći teret pada na leđa radničke i srednje klase. S prosvjednicima se slaže i vijetnamsko-francuski profesor, ljevičarski aktivist i ekonomist Liêm Hoang-Ngoc, koji bračnom paru Pinçon-Charlot na papiru plastično objašnjava svu apsurdnost trenutnog francuskog poreznog sustava: ukratko, povećanje minimalca na tisuću eura koštalo bi vladu mnogo manje od trenutnog pogodovanja najbogatijima, a time bi riješili veliku većinu ekonomskih problema svojih najugroženijih građana.

Simpatije gledatelja će, dakako, većinom biti na strani Carré-Agostinijevih junaka i njihove požrtvovnosti za prava slabijih, petnaestak godina nakon zajedničkog odlaska u mirovinu.

Pinçon-Charlotove tijekom dokumentarca “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” pratimo u tipičnim opservacijskim kadrovima, bilo u njihovim intimnim trenucima odmora i simpatičnog zadirkivanja, bilo kroz razgovore s ljudima iz najrazličitijih slojeva francuskog društva. Monique je ovdje, naravno, mnogo elokventnija, probitačnija, žena koju s uvažavanjem slušaju i tinejdžeri, a mlade žene zaustavljaju u gomili, ističući oduševljenje sociologinjinim knjigama. Njih nije pisala sama, pa Monique brzo tjera mladu pridošlicu u topli zagrljaj supruga Michela. Bračna, ljubavna i profesionalna dinamika opisana u jednom jednostavnom trenutku. Naše protagoniste kamera često prati i na samim prosvjedima, koji znaju završiti i nasilno, poput nekoliko prosvjednika koji su nakon policijskog protunapada ostali bez oka. “Ovo je rat, nitko nas ne sluša”, dodaje jedan od njih. Monique s druge strane, u objektiv kamere televizijske ekipe izjavljuje obično ljudsko, ali često nedostižno: “Ovo je neophodna borba. Za pravo ne biti rob, niti izrabljivan do smrti”.

Simpatije gledatelja će, dakako, većinom biti na strani Carré-Agostinijevih junaka i njihove požrtvovnosti za prava slabijih, petnaestak godina nakon zajedničkog odlaska u mirovinu. Istraživanje, pisanje, otpor aktualnim polugama moći, nikad neće izaći iz mode. No, u konačnici ipak treba reći da dokumentarcu “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” fali ambicioznosti, kako u onom osnovnom tehničkom dijelu gdje autor forsira golu, štrebersku opservaciju, uparenu s jednako takvim kadriranjem i montažom; tako i u narativnom, u kojem hvata isključivo ono što su mu njegovi protagonisti spremni ponuditi na prvu. Tamo gdje se možda osjeća autorska ruka – ista djeluje igranofilmski zadato, poput pomalo naručenih i nerijetko drvenih razgovora supružnika. Očiglednu ljubav među supružnicima ne može se naučiti, ali prirodnost pred kamerama jednostavno nije svačiji talent. I to treba poštovati. Pinçon-Charlotove na prvom mjestu.

"Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" / "A Guide to Love and Fighting Capitalism" / "À demain mon amour"
Scenarij i režija: Basile Carré-Agostini
Producent: Frédéric Dubreuil
Direktor fotografije: Basile Carré-Agostini
Montaža: Clémence Carré i Basile Carré-Agostini
Glazba: Stéphane Larrat
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 92 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".
Scenarij i režija: Basile Carré-Agostini<br> Producent: Frédéric Dubreuil<br> Direktor fotografije: Basile Carré-Agostini<br> Montaža: Clémence Carré i Basile Carré-Agostini<br> Glazba: Stéphane Larrat <br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 92 minute"Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" - Iz mirovine u revoluciju