PočetnaVijesti"Sakupljači bilja" Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

-

Svečanom dodjelom nagrada “Wild Dreamer Dragan Rubeša” u zagrebačkom Kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je 16. Subversive Film Festival, koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se pasivnoj konzumaciji slika. O najboljim filmovima šesnaestog izdanja SFF-a odlučivao je žiri u sastavu Nino Kovačić, Nina de Vroome i Peter Grabher.

Tročlani žiri najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglasio je palestinski “Sakupljači bilja” / “Foragers” (2022) Jumane Manne uz obrazloženje:

“Film nudi svježi pogled na vjerojatno medijski najeksploatiraniji ratni sukob od Drugog svjetskog rata, vraćajući svakodnevicu života u Palestini ispred naših predrasuda i ponovo dokazujući kako je svakodnevica politička na različite načine. Smireno i detaljnom kompozicijom kadrova, film prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon koji to zabranjuje, kao što se filmom ignoriraju svi klišeji o Palestincima.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Knit’s Island” (Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h, 2022.) u istoj kategoriji, uz obrazloženje:

“Film koji predstavlja novost u dokumentarizmu, nudeći brojne nove perspektive o osnovnim ljudskim potrebama i željama. Autori zaigrano istražuju virtualni svijet online igre preživljavanja i suočavaju nas s očaravajućim mogućnostima za stvaranje i zajedništvo, od eskapizma do barbarizma. Između ostalih, postavlja se pitanje: što je stvarno kada živimo u različitim zajedničkim svjetovima koje smo sami stvorili?”.

Završetak filmskog dijela ujedno je najava početka teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala koji kreće u ponedjeljak, 22. svibnja u Multimedijalnom institutu MaMa Zagreb. U osam dana očekuje nas devetnaest predavanja i diskusija s više od trideset sudionika na kojima će se promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene, te kako razmišljati i raditi na progresivnoj rekonfiguraciji prošlosti.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada, u Kinu Tuškanac uslijedila je hrvatska premijera filma “Sve što diše” / “All That Breathes” (Shaunak Sen, 2022.), prvog dugometražnog filma koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film i na filmskom festivalu u Cannesu i Sundanceu, a nominiran je i za Oscara i BAFTA-u za najbolji dokumentarni film, čime je i službeno završeno ovogodišnje, šesnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

Sve ostale informacije provjerite na službenoj stranici Subversive Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.