PočetnaVijesti"Sakupljači bilja" Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

|

Svečanom dodjelom nagrada “Wild Dreamer Dragan Rubeša” u zagrebačkom Kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je 16. Subversive Film Festival, koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se pasivnoj konzumaciji slika. O najboljim filmovima šesnaestog izdanja SFF-a odlučivao je žiri u sastavu Nino Kovačić, Nina de Vroome i Peter Grabher.

Tročlani žiri najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglasio je palestinski “Sakupljači bilja” / “Foragers” (2022) Jumane Manne uz obrazloženje: “Film nudi svježi pogled na vjerojatno medijski najeksploatiraniji ratni sukob od Drugog svjetskog rata, vraćajući svakodnevicu života u Palestini ispred naših predrasuda i ponovo dokazujući kako je svakodnevica politička na različite načine. Smireno i detaljnom kompozicijom kadrova, film prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon koji to zabranjuje, kao što se filmom ignoriraju svi klišeji o Palestincima.”

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu “Knit’s Island” (Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h, 2022.) u istoj kategoriji, uz obrazloženje: “Film koji predstavlja novost u dokumentarizmu, nudeći brojne nove perspektive o osnovnim ljudskim potrebama i željama. Autori zaigrano istražuju virtualni svijet online igre preživljavanja i suočavaju nas s očaravajućim mogućnostima za stvaranje i zajedništvo, od eskapizma do barbarizma. Između ostalih, postavlja se pitanje: što je stvarno kada živimo u različitim zajedničkim svjetovima koje smo sami stvorili?”.

Najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglašen je film “Suho tlo u plamenu” / “Dry Ground Burning” / “Mato Seco em Chamas” (2022) Joane Pimente i Adirleyja Queirósa uz obrazloženje: “Nije novost da granice između igranog i dokumentarnog često nisu jasne ili su namjerno zamućene. Ta razlika, ili zamućenost, je izuzetna karakteristika pobjedničkog filma, ponajprije zbog vješte igrane režije stvarnih likova I njihovih priča, što im daje iznimnu filmsku snagu. I dok se bolsonaristička vizija u Brazilu sve više širi, ovaj film nas stavlja u trans i pripovijeda o dolasku novog društvenog poretka iz tzv. opasnih klasa brazilskog sluma.”

Završetak filmskog dijela ujedno je najava početka teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala koji kreće u ponedjeljak, 22. svibnja u Multimedijalnom institutu MaMa Zagreb. U osam dana očekuje nas devetnaest predavanja i diskusija s više od trideset sudionika na kojima će se promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene, te kako razmišljati i raditi na progresivnoj rekonfiguraciji prošlosti.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada, u Kinu Tuškanac uslijedila je hrvatska premijera filma “Sve što diše” / “All That Breathes” (Shaunak Sen, 2022.), prvog dugometražnog filma koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film i na filmskom festivalu u Cannesu i Sundanceu, a nominiran je i za Oscara i BAFTA-u za najbolji dokumentarni film, čime je i službeno završeno ovogodišnje, šesnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

Sve ostale informacije provjerite na službenoj stranici Subversive Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.