PočetnaVijestiSinoć u Tuškancu otvoren 16. Subversive Festival

Sinoć u Tuškancu otvoren 16. Subversive Festival

|

Uz hrvatsku premijeru pobjednika Berlinalea, “Na Adamantu” / “On the Adamant” / “Sur l’Adamant” (2022) redatelja Nicolasa Philiberta sinoć je u zagrebačkom Kinu Tuškanac otvoreno šesnaesto izdanje Subversive Festivala.

Direktor Subversive Festivala Nikola Devčić Mišo osvrnuo se na početku svečanog otvorenja na izbor ovogodišnje festivalske teme, “Od utopije do distopije: Sve je još uvijek moguće” i njezinog značenja: “Konzervativna misao ne stvara utopije. Ona je po svom ideološkom sadržaju u harmoniji s postojećim poretkom, sa sretnom egzistencijom, onom egzistencijom u kojoj se sloboda ne pojavljuje kao opreka nužnosti. Bez težnje za novim, bez volje-za-utopijom, bez težnje za nadilaženjem samoga sebe u što savršenijoj formi, da iz Ja dosegne do Mi, čovjek prestaje biti čovjekom. Pitanje je: ‘Želimo li se nadati? Znamo li se mi uopće nadati?’ Ako ne, trebamo li naučiti nadati se? Željeti nadići bol, iskusiti užitak – utjelovljuje nadu za novim načelom kvalitetnije stvarnosti. Jer, nada ne dopušta propadanje!”.

Umjetnička direktorica Subversive Festivala, Dina Pokrajac istaknula je posebnosti igrane i dokumentarne konkurencije Subversive Film Festivala: “Ovogodišnja festivalska tema ‘Od distopije do utopije: Sve je još uvijek moguće’ prelijeva se i na filmski dio festivala, pa tako u mnogim ovogodišnjim naslovima redatelji otkrivaju utopijske potencijale u naizgled distopijskim scenarijima i lokacijama te pronalaze solidarnost i zajedništvo na neočekivanim mjestima. U programu koji donosi okruglih pedeset naslova ističu se novi filmovi Lava Diaza, Cristiana Mungija, Aleksandra Sokurova, Lucrecije Martel, Hong Sang-Sooa ali i filmskih debitanata koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Berlinalea, Locarna, CPH:DOX-a i Visions du Réela. Izabrani filmovi bave se nasljeđem kolonijalizma, poigravaju seksualnim konvencijama, rogobore s militarizmom i ksenofobijom, zalažu za ženska i LBBTQ+ prava, demaskiraju radne odnose u neoliberalnoj ekonomiji, pokazuju da je moguć ravnopravan odnos s prirodom i drugim živim bićima, te podrivaju granice virtualnog i stvarnog svijeta. Svima je zajedničko povjerenje u transformativni utjecaj filmske umjetnosti na društvo kao i inventivnost s kojom pristupaju svojim temama i subjektima.”

Zamjenik Gradonačelnika grada Zagreba, Luka Korlaet, i službeno je otvorio Festival uz kraći govor, dok su otvorenju 16. SFF-a nazočili i ovogodišnji gosti, kustos Greg de Cuira Jr, selektor popratnog programa “Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati)”, članica žirija Nina de Vroome, redateljica i spisateljica iz Nizozemske, te nagrađivani britanski avangardni filmaš John Smith kojem je posvećen ovogodišnji “Hommage” i koji će u Zagrebu održati masterclass o ograničenjima i slučaju kao filmskim strategijama, popraćeno retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u Kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. SFF će ponovno okupiti autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade “Wild Dreamer Dragan Rubeša” u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Opširnije informacije i kompletan raspored programa pogledajte na službenoj stranici Subversive Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.