PočetnaVijestiJučer otvoren 17. Subversive Festival

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

|

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala, uz hrvatsku premijeru filma “Kritična zona” / “Critical Zone” / “Mantagheye bohrani” (2023) Alija Ahmadzadeha i gostovanje samog redatelja.

Direktor Subversive Festivala Nikola Devčić Mišo najavio je ovogodišnje raskošno festivalsko izdanje okupljeno pod zajedničkom temom “Živjeti bez kapitalizma”, koje će svoj vrhunac doživjeti 7. lipnja, gostovanjem i predavanjem najpoznatije predstavnice Crnog marksizma, Angele Davis. Zbog velikog interesa publike, predavanje je iz Gavelle prebačeno u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, a kako je naglasio Devčić, sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Subversive partnera, MaMe i Bookse, a posebice Grada Zagreba. Prisjetio se i prerano preminulog, prijatelja i suradnika Leonarda Kovačevića, koji je uređivao, organizirao, prevodio i “brinuo se o krhkoj dinamici naše male grupe”.

Umjetnička direktorica Subversivea Dina Pokrajac istakla je da se ovogodišnja festivalska tema “Živjeti bez kapitalizma” prelijeva i na filmski dio festivala.

“Da je život bez kapitalizma itekako moguć – pa i neophodan – pokazuju nam razni džepovi otpora portretirani u ovogodišnjim filmovima, od bračkih vještica preko Krahô indijanaca do fiktivnih analognih nonkonformista botomori. Kako piše naša ovogodišnja gošća Angela Davis, američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma ‘Sloboda je stalna borba’ – od američkog pokreta za ljudska prava i afričke borbe za dekolonizaciju, preko The Troubles u Sjevernoj Irskoj do pobune ‘Žena, sloboda, život’ i #metoo pokreta – 17. Subversive Film Festival stoga i ove godine mapira prošle, sadašnje i buduće borbe za neki drukčiji, bolji i pravedniji svijet.”

Pokrajac je naglasila i sve posebnosti ovogodišnjeg filmskog programa:

“Ističu se novi filmovi Alice Rohrwacher, Rose Glass, Raula Ruiza, Victora Ericea, Bertranda Bonella, Mladena Đorđevića, Hong Sang-Sooa, ali i filmskih debitanata koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Locarna, CPH:DOX-a, Venecije i Sundancea. Izabrani filmovi pokrivaju širok dijapazon tema – od nasljeđa revolucionarne borbe, alternativnih povijesti i sablasti kolonijalizma, preko ekološke devastacije i samoodrživih modela opstanka do globalnih odjeka #metoo pokreta, te ćorsokaka u koji su nas doveli privatizacija obrazovanja, slijepo povjerenje u digitalne tehnologije i globalna ekonomija koja počiva na nejednakosti. Svima je zajedničko povjerenje u transformativni utjecaj filmske umjetnosti na društvo kao i inventivnost s kojom pristupaju svojim temama i subjektima.”

Čast da službeno otvori najnovije izdanje Subversive Festivala pripala je zagrebačkom dogradonačelniku Luki Korlaetu, koji je ovom prilikom Festivalu čestitao na dugih i kvalitetnih sedamnaest godina. Posebno se osvrnuo na ovogodišnju festivalsku temu:

“Vjerujem da će ta tema biti adresirana iz svih mogućih uglova i na najbolji mogući način povezati političko-ekonomsku teoriju i umjetničku praksu, kao i svih godina dosad. Može se činiti kontradiktorno da festival otvora predstavnik establišmenta. Postavlja se pitanje, može li se biti subverzivan i na ovoj strani? Ja mislim da može. Ja mislim da postoji pokušaj da se hakira sistem, da on profunkcionira brže, bolje, ali i pravilnije i socijalno osjetljivije.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".