PočetnaNajavePred vratima sedamnaesto izdanje Subversive Festivala

Pred vratima sedamnaesto izdanje Subversive Festivala

|

Sedamnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se u Zagrebu od 20. svibnja do 8. lipnja, uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova, brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu “Živjeti bez kapitalizma“.

Najzvučnija gošća ovogodišnjeg festivalskog izdanja je Angela Davis, istaknuta američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma, koja se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz svoj angažman u Pokretu za građanska prava. U predavanju koje Subversive organizira 7. lipnja zajedno s MaMom i Booksom, Davis će se osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u.

17. Subversive Film Festival od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade “Wild Dreamer Dragan Rubeša” za najbolji dokumentarni i igrani film. Bogati program donosi nove filmove renomiranih autora kao što su Victor Erice, Alice Rohrwacher, Rose Glass, Mladen Đorđević, Bertrand Bonello, Hong Sang-soo, Godfrey Reggio, Bill Morrison, Raúl Ruiz i Subversive Film Collective (Ramallah/Brisel), pobjednike prestižnih filmskih festivala u Locarnu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, Berlinu i Chicagu, kao i aktualne laureate važnih dokumentarnih festivala CPH:DOX, Visions du Réel i Beldocs. Cjelokupan program konkurencije i raspored projekcija bit će objavljen danas na sljedećoj poveznici.

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Wild Dreamer” za životno djelo je renomirana njemačka redateljica i multimedijska umjetnica Ulrike Ottinger. Ususret festivalu u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu i MSU Zagreb, od 16. do 18. svibnja u dvorani Gorgona, autorica će gostovati u sklopu programa “Cosmos Ottinger” uz izbor njenih filmova u kojima razvija osebujni, transgresivni umjetnički jezik i inaugurira mnoge današnje radikalne kritičke umjetničke prakse. Program “Cosmos Ottinger dio je ciklusa “Krajolici simultanih vremena: o memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti” koji provodi Umjetnički paviljon u Zagrebu. Šesto izdanje “Kinematografija otpora” u MSU Black Boxu donosi izložbu srpske umjetnice Milice Rakić “Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti”, koja koristi više medija – performans i video rad, intrigantne jezičke konstrukte, pseudoarhivski ambijent – i preispituje umjetničke pozicije unutar sistema roda, društveno-političkih uloga i traumatskih trenutaka iz vlastite prošlosti, kao i vidljivosti žena u javnom životu.

Subversive Forum (27.5. – 1.6.)

U fokusu 17. Subversive Foruma, koji će se održati od 27. svibnja do 1. lipnja u Kulturno informativnom centru (KIC), pitanje je klimatskih promjena i obuhvatnije ekološke krize. Na koji način je ona povezana s imperativom rasta koji je kapitalizmu inherentan i čini jezgru njegove historijske dinamičnosti? Imamo li kapaciteta suprotstaviti se prijetećoj destrukciji? Koje resurse kreativnosti moramo otkriti i mobilizirati kako bi fatalnu vezu kreativnosti i destrukcije presjekli i na njeno mjesto postavili nešto drugo? U doba kada prijeti izazov koji nadilazi sve državne granice, raste prijetnja politike koja nema drugog odgovora nego da agresivno umnaža fizičke i identitetske granice, kako bi se očuvala iluzija da sve može ostati isto. Kako objasniti da ta politika organiziranog poricanja realnosti uspijeva pridobiti sve širu glasačku potporu?

Pored bogatog paralelnog programa, okruglih stolova, te promocija knjiga domaćih i stranih autora i autorica, predavanja će održati austrijska politologinja Stefanie Hürtgen, britanski teoretičar Richard Seymour, britanska filozofkinja Kate Soper, američka politologinja Jodi Dean, član Salvage kolektiva George Edwards i njemački sociolog Oliver Nachtwey. Tu su i ljubljanska filozofkinja te lakanovska teoretičarka Alenka Zupančič, poznata britanska feministička teoretičarka i članica Care Collectivea Lynne Segal, njemački filozof Christoph Henning i hrvatski filozof te publicist Boris Buden.

Škola suvremene humanistike i 4. Antikapitalistički seminar (3.6 – 8.6.)

U sklopu Škole suvremene humanistike od 3. do 8. lipnja u Galeriji SKD “Prosvjeta”, održava se i 4. Antikapitalistički seminar u suradnji s portalom Slobodni Filozofski, jednotjedni program političke edukacije u kojem se nastavlja mapiranje i kritičko sagledavanje analitičkih okvira različitih oblika društvenog i političkog angažmana. Prijave su otvorene do 26. svibnja na e-mail [email protected].

Uoči 17. Subversive Festivala u ponedjeljak 6. svibnja u 19 sati, u Galeriji Forum otvorit će se i izložba Dušana Gačića “Robovi, zemlja je zvijezda”. Gačić će predstaviti crteže i strip stranice nastale prema motivima Krležine revolucionarne i simbolističke drame “Kristofor Kolumbo”, napisane 1917., s posvetom Lenjinu. Drama je ponovno aktualna danas kada svijet traži put prema novoj zemlji kao metafori drugačijeg društvenog uređenja.

Nedugo nakon otvorenja izložbe Dušana Gačića, u KIC-u će se od 8. do 10. svibnja održati multimedijalni događaj “August Cesarec – Argumenti za revoluciju”. Bogat program počinje danas (srijeda, 8. svibnja u 19 sati), otvorenjem izložbe “Moj brat August, persona non gratae” uz popratne glazbeno-scenske performanse, a zatim od 9. do 10. svibnja slijedi dvodnevna konferencija u sklopu koje će se održati osam panela uz sudjelovanje dvadeset gostiju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.