PočetnaVijesti"Dokukino Eter": Novi studentski program u Dokukinu KIC

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

-

U suradnji s Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program “Dokukino Eter” koji će se održavati jednom mjesečno i namijenjen je primarno studentskoj populaciji.

Na prvom izdanju programa bit će prikazan nagrađivani dokumentarac “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), uz razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom koji je nedavno postao i selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. U razgovoru, koji će voditi sami studenti, Ramljak će se osvrnuti na svoje filmsko djelovanje ali i na odrastanje krajem 1990-ih, stvaranje zagrebačke underground scene i početke Radio Studenta.

Film “O jednoj mladosti” pobijedio je u balkanskom programu DokuFesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Kroz priču o svom tragično izgubljenom prijatelju i iznimno talentiranom fotografu Marku Čakloviću, Ramljak prolazi kroz bitna poglavlja zagrebačke underground kulture druge polovice 1990-ih i donosi fascinantnu priču o životu mladih u to “neobično vrijeme kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.” Jedna od tih oaza bio je i Radio Student, koji je grupica studenata suprotno od izvornih planova osnivača, u tihom prevratu pretvorila u alternativnu radijsku stanicu “koja nije za svakoga”, a i danas je vode studenti.

Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG-a te su Klub studenata FPZG-a i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom petom katu Lepušićeve. Kroz zajednički program “Dokukino Eter”, Dokukino im želi otvoriti svoj prostor i potaknuti mlade na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.