PočetnaVijesti"Dokukino Eter": Novi studentski program u Dokukinu KIC

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

|

U suradnji s Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program “Dokukino Eter” koji će se održavati jednom mjesečno i namijenjen je primarno studentskoj populaciji.

Na prvom izdanju programa bit će prikazan nagrađivani dokumentarac “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.), uz razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom koji je nedavno postao i selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. U razgovoru, koji će voditi sami studenti, Ramljak će se osvrnuti na svoje filmsko djelovanje ali i na odrastanje krajem 1990-ih, stvaranje zagrebačke underground scene i početke Radio Studenta.

Film “O jednoj mladosti” pobijedio je u balkanskom programu DokuFesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Kroz priču o svom tragično izgubljenom prijatelju i iznimno talentiranom fotografu Marku Čakloviću, Ramljak prolazi kroz bitna poglavlja zagrebačke underground kulture druge polovice 1990-ih i donosi fascinantnu priču o životu mladih u to “neobično vrijeme kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.” Jedna od tih oaza bio je i Radio Student, koji je grupica studenata suprotno od izvornih planova osnivača, u tihom prevratu pretvorila u alternativnu radijsku stanicu “koja nije za svakoga”, a i danas je vode studenti.

Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG-a te su Klub studenata FPZG-a i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom petom katu Lepušićeve. Kroz zajednički program “Dokukino Eter”, Dokukino im želi otvoriti svoj prostor i potaknuti mlade na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.