PočetnaNajaveBogat popratni program 19. ZagrebDoxa

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

-

ZagrebDox i ove godine nudi iznimno bogat edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, čiji je cilj poticati suradnju u jugoistočnoj Europi i omogućiti međusobno upoznavanje i prepoznavanje svjetske, europske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene. “ZagrebDox Pro: Dox of War” provodi se u okviru točno određenog, vrlo zahtjevnog tematskog okvira ovogodišnjeg izdanja koje odgovara na pitanje “Kako snimiti rat?”. Odabrano je osam projekata iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine koji na specifičan i kreativan način oslikavaju stvarnost rata, dok veći dio polaznika odabrane filmove u razvoju trenutačno snimaju na prvim linijama. Predavači, stručnjaci i gosti na “Dox of War” programima ZagrebDox Proa bit će neki od najznačajnijih europskih majstora dokumentaraca.

Veton Nurkollari, umjetnički direktor DokuFesta, najvećeg kulturnog događaja na Kosovu i jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoistočnoj Europi, uredio je program od šest dokumentarnih naslova pod imenom “My Focus”.

Participativna dokumentaristička platforma “ZagrebDoXXL” donosi pet panela: “Žene u politici”, “Biti transrodna osoba u Hrvatskoj”, “Mentalno zdravlje mladih i društvene mreže”, “Solidarno s izbjeglicama” te “Poduzetništvom do održivog života”.

Kao i svake godine, tako će i na 19. ZagrebDoxu biti održano i nekoliko masterclassova. U suradnji s Restartom održat će se onaj pod nazivom “Tragom arhiva: od zvaničnog do privatnog sjećanja”, višestruko nagrađivane autorice Mile Turajlić, s fokusom na njezin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje.

Svoje će majstorsko predavanje “Konflikt zona” održati i televizijski novinar Tihomir Ladišić, koji će govoriti o nizu profesionalnih, političkih, moralnih i drugih dilema vezanih za svaki ratni sukob.

Alisa Kovalenko (“Alisa in Warland”, “We Will Not Fade Away”) održat će masterclass pod imenom “Rubovi rata”, koje će se baviti ratom i pričama iza njega; o varijacijama rizika i odluka, osobnoj i umjetničkoj perspektivi, emocionalnom angažmanu i distanci…

U 2023. godini Hrvatski audiovizualni centar obilježava petnaest godina od osnutka te će kroz cjelogodišnji program u suradnji s najvažnijim domaćim festivalima, a između ostalih i sa ZagrebDoxom, proslaviti uspjehe hrvatskog filma i hrvatskih audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva. Na ovogodišnjem Doxu bit će upriličen program “H-15: Petnaest godina našeg filma”, na kojem će se publika moći prisjetiti nekih od omiljenih dobitnika nagrade publike s prethodnih izdanja najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma (“Ljudi s mliječnog puta” Miroslava Mikuljana, “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević, “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića, “Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević” itd.).

Na ZagrebDoxu će se obilježiti i sedamdeset godina Zagreb filma, koji je u proizveo više od 1400 dokumentarnih filmova. U sklopu programa nazvanog “Dokumentiranje divljine” prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama. Tri filma (“Lisica”, “Submarina” i “Lepeza sv. Jakova”) režirao je majstor žanra Branko Marjanović, a četvrti je jedan je od najboljih hrvatskih namjenskih filmova, duhovita minijatura Zvonimira Berkovića u kojoj je pripovjedač – pijetao. Nakon projekcije “Balade o pijetlu” (1964) uslijedit će razgovor s doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom o tome kako snimati divlje životinje u njihovu staništu a da ih ne ugrozimo.

Opširnije informacije o ovim programima doznajte na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.