PočetnaNajaveBogat popratni program 19. ZagrebDoxa

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

|

ZagrebDox i ove godine nudi iznimno bogat edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, čiji je cilj poticati suradnju u jugoistočnoj Europi i omogućiti međusobno upoznavanje i prepoznavanje svjetske, europske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene. “ZagrebDox Pro: Dox of War” provodi se u okviru točno određenog, vrlo zahtjevnog tematskog okvira ovogodišnjeg izdanja koje odgovara na pitanje “Kako snimiti rat?”. Odabrano je osam projekata iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine koji na specifičan i kreativan način oslikavaju stvarnost rata, dok veći dio polaznika odabrane filmove u razvoju trenutačno snimaju na prvim linijama. Predavači, stručnjaci i gosti na “Dox of War” programima ZagrebDox Proa bit će neki od najznačajnijih europskih majstora dokumentaraca.

Veton Nurkollari, umjetnički direktor DokuFesta, najvećeg kulturnog događaja na Kosovu i jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u jugoistočnoj Europi, uredio je program od šest dokumentarnih naslova pod imenom “My Focus”.

Participativna dokumentaristička platforma “ZagrebDoXXL” donosi pet panela: “Žene u politici”, “Biti transrodna osoba u Hrvatskoj”, “Mentalno zdravlje mladih i društvene mreže”, “Solidarno s izbjeglicama” te “Poduzetništvom do održivog života”.

Kao i svake godine, tako će i na 19. ZagrebDoxu biti održano i nekoliko masterclassova. U suradnji s Restartom održat će se onaj pod nazivom “Tragom arhiva: od zvaničnog do privatnog sjećanja”, višestruko nagrađivane autorice Mile Turajlić, s fokusom na njezin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje.

Svoje će majstorsko predavanje “Konflikt zona” održati i televizijski novinar Tihomir Ladišić, koji će govoriti o nizu profesionalnih, političkih, moralnih i drugih dilema vezanih za svaki ratni sukob.

Alisa Kovalenko (“Alisa in Warland”, “We Will Not Fade Away”) održat će masterclass pod imenom “Rubovi rata”, koje će se baviti ratom i pričama iza njega; o varijacijama rizika i odluka, osobnoj i umjetničkoj perspektivi, emocionalnom angažmanu i distanci…

U 2023. godini Hrvatski audiovizualni centar obilježava petnaest godina od osnutka te će kroz cjelogodišnji program u suradnji s najvažnijim domaćim festivalima, a između ostalih i sa ZagrebDoxom, proslaviti uspjehe hrvatskog filma i hrvatskih audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva. Na ovogodišnjem Doxu bit će upriličen program “H-15: Petnaest godina našeg filma”, na kojem će se publika moći prisjetiti nekih od omiljenih dobitnika nagrade publike s prethodnih izdanja najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma (“Ljudi s mliječnog puta” Miroslava Mikuljana, “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević, “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića, “Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević” itd.).

Na ZagrebDoxu će se obilježiti i sedamdeset godina Zagreb filma, koji je u proizveo više od 1400 dokumentarnih filmova. U sklopu programa nazvanog “Dokumentiranje divljine” prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama. Tri filma (“Lisica”, “Submarina” i “Lepeza sv. Jakova”) režirao je majstor žanra Branko Marjanović, a četvrti je jedan je od najboljih hrvatskih namjenskih filmova, duhovita minijatura Zvonimira Berkovića u kojoj je pripovjedač – pijetao. Nakon projekcije “Balade o pijetlu” (1964) uslijedit će razgovor s doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom o tome kako snimati divlje životinje u njihovu staništu a da ih ne ugrozimo.

Opširnije informacije o ovim programima doznajte na službenoj stranici ZagrebDoxa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.