PočetnaNajaveNovo izdanje "Hall of Famea" u Dokukino KIC dovodi pseudodokumentarce

Novo izdanje “Hall of Famea” u Dokukino KIC dovodi pseudodokumentarce

|

Novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” donosi ciklus “Pseudodokumentarci”. Pseudodokumentarni film (engleski: mockumentary) je naziv za žanr igranog filma čiji autori kod gledatelja nastoje stvoriti iluziju kako gledaju dokumentarni film, i to tako što fiktivne, odnosno odglumljene događaje nastoje prikazati na način na koji bi ih prikazali autori dokumentarnog filma ili TV-reportaže. Zastupljene filmove karakteriziraju pedantno složeni kolaži autentičnih arhivskih snimaka, lažnih dokumentarnih sekvenci i igranih dijelova, izvrsni glumački nastupi te impresivna vizualnost.

Na repertoar zagrebačkog Dokukina KIC sutra (četvrtak, 16.3.) od 19 sati najprije dolazi film “Ratna igra” / “The War Game” (1966) Petera Watkinsa. Godine 1967. ovjenčana Oscarom za najbolji igrani dokumentarac, dvije godine ranije snimljena doku-drama realizirana u produkciji BBC-ja nastala je s ciljem obilježavanja dvadesete obljetnice bacanja atomske bombe na Hirošimu. Lažni doks oporo realističnog prosedea u kojem se bez imalo kalkuliranja prikazuje mogući nuklearni napad i njegove posljedice, na publiku je djelovao toliko šokantno da je njegovo daljnje televizijsko prikazivanje obustavljeno, a spekuliralo se da je pravi razlog za obustavu kritičko preispitivanje ispravnosti djelovanja tadašnje britanske politike te snažan autorov zagovor nuklearnog razoružanja.

Tijekom produkcije došlo je i do intervencije ministarstva unutarnjih poslova, koje je odustalo od pribavljanja statista i financijske potpore filmu. Watkins je na to odgovorio agresivnom medijskom kampanjom, zakupljanjem oglasnih prostora u novinama i slanjem pisama medijima, a film je naposljetku distribuiran u kinima, da bi TV-prikazivanje dočekao tek dva desetljeća nakon realizacije, 1985. godine.

U istom bloku bit će prikazan i kratkometražni film “Ambasada” / “The Embassy” / “L’ambassade” (1973) Chrisa Markera, lažni found footage dokumentarac tobože pronađen u ambasadi i snimljen kamerom Super 8 za koji je autor nadahnuće pronašao u zbivanjima u Čileu tijekom svrgavanja Allendea i dolaska Pinocheta na vlast. Politički disidenti nalaze utočište u ambasadi nakon što izbije vojni puč u njihovoj zemlji. No događaji i njihova pozadina nisu onakvi kakvima se čine na prvi pogled. Prodorna politička alegorija smještena na pola puta između intenzivnih dokufikcija Petera Watkinsa i refleksivnih dnevnika Jonasa Mekasa u kojoj Marker podriva mit o filmu kao direktnoj reprezentaciji stvarnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.