PočetnaNajaveNovo izdanje "Hall of Famea" u Dokukino KIC dovodi pseudodokumentarce

Novo izdanje “Hall of Famea” u Dokukino KIC dovodi pseudodokumentarce

-

Novo izdanje programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” donosi ciklus “Pseudodokumentarci”. Pseudodokumentarni film (engleski: mockumentary) je naziv za žanr igranog filma čiji autori kod gledatelja nastoje stvoriti iluziju kako gledaju dokumentarni film, i to tako što fiktivne, odnosno odglumljene događaje nastoje prikazati na način na koji bi ih prikazali autori dokumentarnog filma ili TV-reportaže. Zastupljene filmove karakteriziraju pedantno složeni kolaži autentičnih arhivskih snimaka, lažnih dokumentarnih sekvenci i igranih dijelova, izvrsni glumački nastupi te impresivna vizualnost.

Na repertoar zagrebačkog Dokukina KIC sutra (četvrtak, 16.3.) od 19 sati najprije dolazi film “Ratna igra” / “The War Game” (1966) Petera Watkinsa. Godine 1967. ovjenčana Oscarom za najbolji igrani dokumentarac, dvije godine ranije snimljena doku-drama realizirana u produkciji BBC-ja nastala je s ciljem obilježavanja dvadesete obljetnice bacanja atomske bombe na Hirošimu. Lažni doks oporo realističnog prosedea u kojem se bez imalo kalkuliranja prikazuje mogući nuklearni napad i njegove posljedice, na publiku je djelovao toliko šokantno da je njegovo daljnje televizijsko prikazivanje obustavljeno, a spekuliralo se da je pravi razlog za obustavu kritičko preispitivanje ispravnosti djelovanja tadašnje britanske politike te snažan autorov zagovor nuklearnog razoružanja.

Tijekom produkcije došlo je i do intervencije ministarstva unutarnjih poslova, koje je odustalo od pribavljanja statista i financijske potpore filmu. Watkins je na to odgovorio agresivnom medijskom kampanjom, zakupljanjem oglasnih prostora u novinama i slanjem pisama medijima, a film je naposljetku distribuiran u kinima, da bi TV-prikazivanje dočekao tek dva desetljeća nakon realizacije, 1985. godine.

U istom bloku bit će prikazan i kratkometražni film “Ambasada” / “The Embassy” / “L’ambassade” (1973) Chrisa Markera, lažni found footage dokumentarac tobože pronađen u ambasadi i snimljen kamerom Super 8 za koji je autor nadahnuće pronašao u zbivanjima u Čileu tijekom svrgavanja Allendea i dolaska Pinocheta na vlast. Politički disidenti nalaze utočište u ambasadi nakon što izbije vojni puč u njihovoj zemlji. No događaji i njihova pozadina nisu onakvi kakvima se čine na prvi pogled. Prodorna politička alegorija smještena na pola puta između intenzivnih dokufikcija Petera Watkinsa i refleksivnih dnevnika Jonasa Mekasa u kojoj Marker podriva mit o filmu kao direktnoj reprezentaciji stvarnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.