PočetnaNajave"Factumov Mediteran" u Dokukinu KIC

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra (petak, 20.1. u 19 sati) će se održati “Factumov Mediteran”, projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja. Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: “Sretno!” (1999) i “BAG” (1999) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Bruna Ankovića, naslovljen “Vanka škvare” (2000). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Bruna Ankovića, uostalom kao i filmovi “Sretno!” i “BAG” na svoje autore.

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka, no u jednom su ranom profesionalnom i kasnom studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima “Metropola” njih su trojica snimili 1998., a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili “Sretno!” o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.

Treći film je “BAG”, o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika, ali i jakim vjetrom. Tužan-veseo film o podvelebitskom prometnom središtu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.