PočetnaNajave"Factumov Mediteran" u Dokukinu KIC

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra (petak, 20.1. u 19 sati) će se održati “Factumov Mediteran”, projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja. Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: “Sretno!” (1999) i “BAG” (1999) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Bruna Ankovića, naslovljen “Vanka škvare” (2000). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Bruna Ankovića, uostalom kao i filmovi “Sretno!” i “BAG” na svoje autore.

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka, no u jednom su ranom profesionalnom i kasnom studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima “Metropola” njih su trojica snimili 1998., a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili “Sretno!” o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.

Treći film je “BAG”, o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika, ali i jakim vjetrom. Tužan-veseo film o podvelebitskom prometnom središtu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.