PočetnaNajaveČetvrt stoljeća Factuma: "Večer factumentaraca" u Dokukinu KIC

Četvrt stoljeća Factuma: “Večer factumentaraca” u Dokukinu KIC

|

Zagrebačko Dokukino KIC u petak, 4. studenog od 20 sati, ugostit će program “Večer factumentaraca”. Ove godine Udruga Factum obilježava 25 godina postojanja, ali i bogatog dokumentarnog filmskog opusa, koji je obilježen s devedesetak dokumentaraca prikazanih na više od 120 filmskih festivala. Factumovi dokumentarni filmovi osvojili su čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada, a to su ostvarenja koja govore o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti; nerijetko autobiografski dokumentarci, ali i djela o ljudima s margina.

“Večer factumentaraca” sastojat će se od tri manje poznata dokumentarca smišljena i snimljena od strane posve različitih filmskih autora. Aldo Tardozzi se u svom filmu “Terra roza” (1999) okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma.

“Jurić: Tvrđa 1999.” (2000) savršen je primjer Factumovog autorskog filma u kojem se povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija suptilno prepliću i nude redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. On je danas jedan od najznačajnijih autora srednje generacije u Hrvatskoj: Zvonimir Jurić. Njegov je film festivalski proputovao dobar dio svijeta, a u Motovunu je proglašen i najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

“Razorubičenje” (2010) je svoj interes usmjerio na tzv. bijelu kugu, odnosno depopulizaciju ruralnog dijela zemlje. Film Domagoja Matizovića i Igora Zelića posjetio je sve najznačajnije filmske festivale šire regije, a gledano iz današnje perspektive čini se ne samo sadržajno indikativnim već i gotovo proročanskim djelom suvremene hrvatske kinematografije.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.