PočetnaNajaveČetvrt stoljeća Factuma: "Večer factumentaraca" u Dokukinu KIC

Četvrt stoljeća Factuma: “Večer factumentaraca” u Dokukinu KIC

|

Zagrebačko Dokukino KIC u petak, 4. studenog od 20 sati, ugostit će program “Večer factumentaraca”. Ove godine Udruga Factum obilježava 25 godina postojanja, ali i bogatog dokumentarnog filmskog opusa, koji je obilježen s devedesetak dokumentaraca prikazanih na više od 120 filmskih festivala. Factumovi dokumentarni filmovi osvojili su čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada, a to su ostvarenja koja govore o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti; nerijetko autobiografski dokumentarci, ali i djela o ljudima s margina.

“Večer factumentaraca” sastojat će se od tri manje poznata dokumentarca smišljena i snimljena od strane posve različitih filmskih autora. Aldo Tardozzi se u svom filmu “Terra roza” (1999) okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma.

“Jurić: Tvrđa 1999.” (2000) savršen je primjer Factumovog autorskog filma u kojem se povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija suptilno prepliću i nude redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. On je danas jedan od najznačajnijih autora srednje generacije u Hrvatskoj: Zvonimir Jurić. Njegov je film festivalski proputovao dobar dio svijeta, a u Motovunu je proglašen i najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

“Razorubičenje” (2010) je svoj interes usmjerio na tzv. bijelu kugu, odnosno depopulizaciju ruralnog dijela zemlje. Film Domagoja Matizovića i Igora Zelića posjetio je sve najznačajnije filmske festivale šire regije, a gledano iz današnje perspektive čini se ne samo sadržajno indikativnim već i gotovo proročanskim djelom suvremene hrvatske kinematografije.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.