PočetnaNajaveNovo izdanje "Hall of Famea" povećeno Dušanu Makavejevu

Novo izdanje “Hall of Famea” povećeno Dušanu Makavejevu

|

Novo izdanje programa najznačajnijih arhivskih dokumentaraca “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, ovaj je tjedan posvećujemo velikanu jugoslavenske kinematografije i političkog filma, Dušanu Makavejevu, za 90. obljetnicu njegovog rođenja. U SFRJ-u je ostao najbolje zapamćen zbog eksplicitnog seksualnog filma iz 1971., “W. R. Misterije organizma”, koji je parodirao socijalističku ikonografiju. No u zagrebačkom Dokukinu KIC ćemo se prisjetiti njegovog metafilma “Nevinost bez zaštite” iz 1968. godine, snimljenog na osnovu pronađenog istoimenog filma iz 1942., poznatog akrobata Dragoljuba Aleksića (koji potpisuje produkciju, scenarij, režiju, te nastupa kao glavni glumac u filmu). Film je snimljen u okupiranom Beogradu te je prikazan svega nekoliko puta prije nego što su ga Nijemci zaplijenili, a komunističke vlasti zabranile zbog sumnje na redateljevu suradnju s okupatorima.

Makavejev dekontekstualizira originalnu priču i između inserata iz originalnog filma, melodramatske priče o snagatoru koji od nasilne ljubavi spašava jednu djevojku, ubacuje snimke ostarjele zvijezde kako ponavlja određene ekshibicije iz originala i druge likove, uz autentične snimke porušenog Beograda. Među ostalim, Makavejeva “Nevinost bez zaštite” nagrađena je Srebrnim medvjedom i nagradom međunarodne kritike FIPRESCI na Berlinaleu. Film će biti prikazan za redateljev 90. rođendan, danas (četvrtak, 13. listopada), u 20 sati. Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc.

Vikend donosi i napetu priču o djevojci koja iz chat-sobe završava u zatvoru. “Novi imperij” / “The New Greatness Case” (2022) progovara o položaju mladih u opresivnom okruženju sveznajućeg državnog aparata, te manipulacijama potrebnima za kontrolu. Kada se u chat mladih ljudi razočaranih antidemokratskim tendencijama vladajućih uvuče tajni agent, stvari se počinju gurati u ekstremnijem smjeru. Doku-triler ruske redateljice Ane Šišove nagrađen je na amsterdamskoj IDFA-i te prikazan na festivalima diljem svijeta.

U Dokukinu je dodana i posebna projekcija hrvatskog dokumentarca o prekooceanskom kuharu osuđenom za krijumčarenje droge. “Mlungu – Bijeli kralj” (Greta Creative Network, 2022.) Davida Lušičića zanimljiv je portret čovjeka koji iz zatvora izlazi kao legenda, kojeg su smatrali šefom balkanske mafije a ne tek mulom, a u nepoznato ulazi posve izgubljen i pred izborom.

Na programu je i jedinstvena priča iz bukureštanskog podzemlja, dokumentarac Joosta Vandebruga o dječaku beskućniku koji svoj spas vidi u samoprozvanom kralju mreže tunela koja se proteže ispod ulica grada, dileru Bruceu Leeju, “Bruce Lee i razbojnik” / “Bruce Lee and the Outlaw” (2018). No, koliko god se kralj trudio urediti podzemlje za svog najdražeg razbojnika, podzemlje nije adekvatno okruženje za odrastanje. Dječak završava u bolnici i mora birati, ostati u podzemnoj bandi ili isprobati novi život iznad zemlje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.