PočetnaVijestiOdržana presica povodom otvaranja 23. Mediteran Film Festivala

Održana presica povodom otvaranja 23. Mediteran Film Festivala

-

U Širokom Brijegu danas je održana konferencija za medije povodom otvaranja 23. Mediteran Film Festivala. “Novost je kako festival igra u jesenskom terminu i traje dan duže nego ranije, dok se programski nije mnogo mijenjao”, rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala na konferenciji za medije povodom otvaranja 23. izdanja festivala dokumentarnog filma koji će ove godine trajati od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

Istaknuo je kako će i ovu godinu festival ponuditi velik broj dokumentaraca u konkurenciji ali i igrane naslove, filmove za djecu, dokumentarne hitove, no nažalost kako je ovo prva godina kada neće prikazati filmove iz programa “Domaćih autora”.

“Ovo neko postpandemijsko vrijeme je svakako utjecalo i na taj dio, te nismo na vrijeme završili projekte koji su aktualni, no pozitivno je da ćemo u sljedećoj godini imati bar pet dokumentaraca domaćih autora”, rekao je direktor MFF-a i pozvao sve na druženje i uživanje u filmovima u ovom festivalskom tjednu.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala, uz Topića, govorili su i festivalski selektor Zdravko Mustać, producent festivala Robert Bubalo, voditeljica filmskih radionica Lucy Eagleson te Misijana Brkić Milinković ispred HT Eroneta, generalnog pokrovitelja.

“Nisam se ni jedne godine, kao ove, susreo s tolikom količinom sjajnih filmova i bilo mi je jako teško izabrati deset kratkih i dugih dokumentaraca koje ćemo predstaviti na festivalu”, rekao je Zdravko Mustać.

Istaknuo je kako se prijavio velik broj filmova koji su osvajali nagrade po renomiranim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, no koliko je važan ovaj festival, potvrđuje i činjenica da su neki autori počeli slati filmove za premijeru na ovom festivalu.

“To znači koliko širokobriješki festival ima ugled u svijetu festivala ove vrste. Po filmovima koje prikazujemo, mogu reći kako je MFF na tragu jednog autorskijeg, istraživačkijeg načina tretiranja same dokumentarne materije. Po mom mišljenju ovo je jedan od najvećih i najjačih festivala do sada”, dodao je.

Festival otvara hrvatski dokumentarac “Babajanja” Ante Zlatka Stolice

Ovogodišnji MFF otvorit će dokumentarci iz službene konkurencije “Babajanja” (Restart, 2022.) hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice i “Ljetne noći” / “Summer Nights” (2021) izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa “U Fokusu”, filmovi za djecu u programu “MFF Fora” te igrani film “Divljaci” (2022) Darija Lonjaka.

Nakon svečane ceremonije zatvaranja i projekcije filmova nastalih na “MFF School”, 23. izdanje festivala zatvorit će filmska odiseja koja istražuje kreativno, duhovno i glazbeno putovanje Davida Bowieja“Moonage Daydream” (2022) Bretta Morgena.

Mediteran Film Festival održava se od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF “Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF “Best Short”. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF “Audience Award”.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.