PočetnaRecenzije"The Janes" - Povratak u mračnu prošlost

“The Janes” – Povratak u mračnu prošlost

-

Američki Vrhovni sud još je 1973. godine (slučaj Roe v. Wade) donio odluku o abortusu kao ustavnom pravu svake žene. Gotovo trideset godina kasnije, u lipnju ove godine, isti ju je sud poništio, dopuštajući saveznim državama autonomiju u odlučivanju. Ova u najblažem smislu kontroverzna odluka izazvala je šok diljem SAD-a, od žena općenito pa do udruženja za ljudska prava, dok će se njene dalekosežne posljedice u sljedećim godinama tek osjetiti. Prvotne procjene govore o desecima milijuna žena diljem zemlje u otprilike polovici postojećih saveznih država, za koje se očekuje da će uvesti stroga ograničenja ili čak u potpunosti zabraniti pobačaj. Ne treba, dakako, biti previše pametan i već sada pretpostaviti kakav će financijski teret, ali mnogo važnije i zdravstveni rizik, donijeti ova odluka za žene koje odluče prekinuti neželjenu trudnoću u zahvaćenim državama. “The Janes” (2022) američkih redateljica Tije Lessin (oskarovski nominiran “Trouble the Water”) i Emme Pildes, debitantice na filmskom platnu, kao pravi film u pravo vrijeme pokazuje kako su žene obavljale abortuse prije značajne odluke Vrhovnog suda iz 1973.; i kako bi, nažalost, mogla izgledati bliža budućnost koja krupnim, resetirajućim koracima poništava sve dobre tekovine ženskih i općenito ljudskih prava za koje su mnogi žrtvovali i vlastite živote.

Film dvojca Lessin-Pildes svjetski premijerno je prikazan na Sundanceu ove godine, početkom lipnja i na HBO-u, i u svakom slučaju bez rukavica prikazuje odnos američkog društva prema pitanju abortusa i žena kao pozadinske muzike u jednom od najturbulentnijih doba recentnije ljudske povijesti, s prijelaza šezdesetih na sedamdesete godine 20. stoljeća. U doba velikog društvenog raskola, ali i buđenja svijesti o ljudskim pravima, žene još uvijek nisu imale pristup legalnom i zdravstveno sigurnom pobačaju. Alternativa je u većini (iznimka New York, primjerice) saveznih država bila katastrofalna: ili rodi dijete ili pobačaj obavi doslovce u motelu, pod nožem kojekakvih sumnjivih ili tek priučenih doktora. Sav posao nadzirala je mafija, a naručivanje se obavljalo telefonom, putem unaprijed određenih šifri te ovisno o kvaliteti same usluge – Chevy je bio najjeftiniji zahvat, Cadillac srednji, a Rolls-Royce najskuplji, čak tisuću dolara. Za sumnjive procedure koje su pošle po krivom, ili žene koje su raznim oruđima same sebi odlučile prekinuti trudnoću, u Chicagu je bio zadužen poseban odjel, primajući i dvadesetak pacijentica dnevno. Stvari se nabolje mijenjaju dolaskom kolektiva The Jane (The Jane Collective), skupine žena iz Chicaga na čelu s Heather Booth, koje će u teškim ilegalnim uvjetima, ženama višestruko olakšati i humanizirati cjelokupni proces, od samog dolaska i savjetovanja, svojevrsne čekaonice (The Front); do mjesta samog obavljanja abortusa (The Place), često kuća jedne od aktivistica, velikom većinom bjelkinja iz srednjeg staleža.

“The Janes” unatoč teškoj temi, kroz svojih stotinjak minuta, dobro pogođenim miksom intervjua i arhivskih filmskih isječaka i fotografija, ne tjera svog gledatelja krutim polarizirajuće-aktivističkim gardom, već na neki svoj topao, prijateljski, ali odlučan način, daje prilično realnu i konciznu sliku Amerike s prijelaza šezdesetih na sedamdesete.

“The Janes” unatoč teškoj temi, kroz svojih stotinjak minuta, dobro pogođenim miksom intervjua i arhivskih filmskih isječaka i fotografija, ne tjera svog gledatelja krutim polarizirajuće-aktivističkim gardom, već na neki svoj topao, prijateljski, ali odlučan način, daje prilično realnu i konciznu sliku Amerike s prijelaza šezdesetih na sedamdesete. Današnje moderno društvo, primjerice, teško može zamisliti stvarnost u kojoj žena uspijeva nabaviti kontracepcijske pilule isključivo pod uvjetom udanog vjenčanog prsta; ili da će policajac, tražeći ilegalna mjesta za pobačaje, ući bez sudskog naloga u vašu zgradu i grubo vas uhvatiti za ruku, tražeći hitna objašnjenja. Lude šezdesete i sedamdesete – mnogi će reći, pa vjerojatno i slegnuti ramenima na podatak da je simpatični Mike, kodnog imena Dr. Kaplan, uživao povjerenje Janesa kao glavna osoba za obavljanje pobačaja, iako mu je osnovni posao bio u građevini. Doktor na papiru – jer u doktore se, govore sugovornice u filmu, nije sumnjalo, praktički ih se stavljalo na pijedestal. Čovjek je bio najbolji u svom poslu, ali… U današnje vrijeme, svetih krava je sve manje, sumnja se u sve i svakog, a bez papira ne možete ući ni na Toi Toi. Nijedna krajnost nije zdrava, a ako je suditi po nedavnoj sudskoj odluci, jedna od njih se na velika vrata vraća u toliko proklamiranu najveću svjetsku demokraciju. I opet, jesmo li uopće sumnjali, na štetu žena. Nije od jučer.

"The Janes"
Režija: Tia Lessin i Emma Pildes
Producenti: Emma Pildes, Daniel Arcana i Jessica Levin
Direktor fotografije: Keith Walker
Montaža: Kristen Huntley
Glazba: Max Avery Lichtenstein
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 102 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Tia Lessin i Emma Pildes<br> Producenti: Emma Pildes, Daniel Arcana i Jessica Levin<br> Direktor fotografije: Keith Walker<br> Montaža: Kristen Huntley<br> Glazba: Max Avery Lichtenstein<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 102 minute"The Janes" - Povratak u mračnu prošlost