PočetnaRecenzije"The Janes" - Povratak u mračnu prošlost

“The Janes” – Povratak u mračnu prošlost

|

Američki Vrhovni sud još je 1973. godine (slučaj Roe v. Wade) donio odluku o abortusu kao ustavnom pravu svake žene. Gotovo trideset godina kasnije, u lipnju ove godine, isti ju je sud poništio, dopuštajući saveznim državama autonomiju u odlučivanju. Ova u najblažem smislu kontroverzna odluka izazvala je šok diljem SAD-a, od žena općenito pa do udruženja za ljudska prava, dok će se njene dalekosežne posljedice u sljedećim godinama tek osjetiti. Prvotne procjene govore o desecima milijuna žena diljem zemlje u otprilike polovici postojećih saveznih država, za koje se očekuje da će uvesti stroga ograničenja ili čak u potpunosti zabraniti pobačaj. Ne treba, dakako, biti previše pametan i već sada pretpostaviti kakav će financijski teret, ali mnogo važnije i zdravstveni rizik, donijeti ova odluka za žene koje odluče prekinuti neželjenu trudnoću u zahvaćenim državama. “The Janes” (2022) američkih redateljica Tije Lessin (oskarovski nominiran “Trouble the Water”) i Emme Pildes, debitantice na filmskom platnu, kao pravi film u pravo vrijeme pokazuje kako su žene obavljale abortuse prije značajne odluke Vrhovnog suda iz 1973.; i kako bi, nažalost, mogla izgledati bliža budućnost koja krupnim, resetirajućim koracima poništava sve dobre tekovine ženskih i općenito ljudskih prava za koje su mnogi žrtvovali i vlastite živote.

Film dvojca Lessin-Pildes svjetski premijerno je prikazan na Sundanceu ove godine, početkom lipnja i na HBO-u, i u svakom slučaju bez rukavica prikazuje odnos američkog društva prema pitanju abortusa i žena kao pozadinske muzike u jednom od najturbulentnijih doba recentnije ljudske povijesti, s prijelaza šezdesetih na sedamdesete godine 20. stoljeća. U doba velikog društvenog raskola, ali i buđenja svijesti o ljudskim pravima, žene još uvijek nisu imale pristup legalnom i zdravstveno sigurnom pobačaju. Alternativa je u većini (iznimka New York, primjerice) saveznih država bila katastrofalna: ili rodi dijete ili pobačaj obavi doslovce u motelu, pod nožem kojekakvih sumnjivih ili tek priučenih doktora. Sav posao nadzirala je mafija, a naručivanje se obavljalo telefonom, putem unaprijed određenih šifri te ovisno o kvaliteti same usluge – Chevy je bio najjeftiniji zahvat, Cadillac srednji, a Rolls-Royce najskuplji, čak tisuću dolara. Za sumnjive procedure koje su pošle po krivom, ili žene koje su raznim oruđima same sebi odlučile prekinuti trudnoću, u Chicagu je bio zadužen poseban odjel, primajući i dvadesetak pacijentica dnevno. Stvari se nabolje mijenjaju dolaskom kolektiva The Jane (The Jane Collective), skupine žena iz Chicaga na čelu s Heather Booth, koje će u teškim ilegalnim uvjetima, ženama višestruko olakšati i humanizirati cjelokupni proces, od samog dolaska i savjetovanja, svojevrsne čekaonice (The Front); do mjesta samog obavljanja abortusa (The Place), često kuća jedne od aktivistica, velikom većinom bjelkinja iz srednjeg staleža.

“The Janes” unatoč teškoj temi, kroz svojih stotinjak minuta, dobro pogođenim miksom intervjua i arhivskih filmskih isječaka i fotografija, ne tjera svog gledatelja krutim polarizirajuće-aktivističkim gardom, već na neki svoj topao, prijateljski, ali odlučan način, daje prilično realnu i konciznu sliku Amerike s prijelaza šezdesetih na sedamdesete.

“The Janes” unatoč teškoj temi, kroz svojih stotinjak minuta, dobro pogođenim miksom intervjua i arhivskih filmskih isječaka i fotografija, ne tjera svog gledatelja krutim polarizirajuće-aktivističkim gardom, već na neki svoj topao, prijateljski, ali odlučan način, daje prilično realnu i konciznu sliku Amerike s prijelaza šezdesetih na sedamdesete. Današnje moderno društvo, primjerice, teško može zamisliti stvarnost u kojoj žena uspijeva nabaviti kontracepcijske pilule isključivo pod uvjetom udanog vjenčanog prsta; ili da će policajac, tražeći ilegalna mjesta za pobačaje, ući bez sudskog naloga u vašu zgradu i grubo vas uhvatiti za ruku, tražeći hitna objašnjenja. Lude šezdesete i sedamdesete – mnogi će reći, pa vjerojatno i slegnuti ramenima na podatak da je simpatični Mike, kodnog imena Dr. Kaplan, uživao povjerenje Janesa kao glavna osoba za obavljanje pobačaja, iako mu je osnovni posao bio u građevini. Doktor na papiru – jer u doktore se, govore sugovornice u filmu, nije sumnjalo, praktički ih se stavljalo na pijedestal. Čovjek je bio najbolji u svom poslu, ali… U današnje vrijeme, svetih krava je sve manje, sumnja se u sve i svakog, a bez papira ne možete ući ni na Toi Toi. Nijedna krajnost nije zdrava, a ako je suditi po nedavnoj sudskoj odluci, jedna od njih se na velika vrata vraća u toliko proklamiranu najveću svjetsku demokraciju. I opet, jesmo li uopće sumnjali, na štetu žena. Nije od jučer.

"The Janes"
Režija: Tia Lessin i Emma Pildes
Producenti: Emma Pildes, Daniel Arcana i Jessica Levin
Direktor fotografije: Keith Walker
Montaža: Kristen Huntley
Glazba: Max Avery Lichtenstein
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 102 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.
Režija: Tia Lessin i Emma Pildes<br> Producenti: Emma Pildes, Daniel Arcana i Jessica Levin<br> Direktor fotografije: Keith Walker<br> Montaža: Kristen Huntley<br> Glazba: Max Avery Lichtenstein<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 102 minute"The Janes" - Povratak u mračnu prošlost