PočetnaNajaveRiječka premijera filma "Ono što smo dijelili" Kamile Kuc

Riječka premijera filma “Ono što smo dijelili” Kamile Kuc

-

U Art-kinu će se danas (5.7. u 20 sati) održati riječka premijera dokumentarno-eskperimentalnog filma “Ono što smo dijelili” / “What We Shared” (2021) multimedijske umjetnice Kamile Kuc, uz gostovanje redateljice filma s kojom će, po završetku projekcije, razgovor voditi riječki producent i redatelj Marin Lukanović.

Sedam stanovnika države na Crnom moru razvija mrežu priča o gubitku i raseljenju kroz sjećanja na rat iz 1992./1993. godine između Gruzije i separatističke regije Abhazije koju podržava Rusija. Ova su zamišljanja protkana auto-fiktivnom pripovijedanjem i arhivskim materijalima koji su obrađeni pomoću AI tehnologije. Rekreirajući osobne priče kroz svjedočanstva, poeziju i arhivske materijale, umjetnica i izvođači istražuju duboke traume koje nijedno mjesto ili jezik ne mogu sadržati.

Abhazija, sporna država na Crnom moru – nekoć raskošno sovjetsko odmaralište s multietničkim stanovništvom – postala je simboličan grad duhova nakon rata s Gruzijom. “‘Ono što smo dijelili’ bavi se sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem te tako pokazuje da manevriranje među ovim temama zahtijeva suptilnost, a ponekad i fikciju”, kazala je autorica filma Kamila Kuc o svom filmu.

Svoju svjetsku premijeru ovaj je dokumentarno-eksperimentalni film, ujedno i dugometražni prvijenac Kamile Kuc, imao na prestižnom BFI London Film Festivalu. Kamila Kuc poljska je multimedijalna umjetnica s adresom u Londonu čiji hibridni radovi istražuju transformativni potencijal aparatura, snova i sjećanja u stvaranju društvenih mitova i narativa. Od posebnog su interesa za njezinu praksu priče koje podrivaju dominantne narative povijesti, naročito one koje se odnose na postsovjetske identitete. U svojim nedavnim projektima koristila je različite arhivske izvore u kombinaciji s alatima umjetne inteligencije kako bi ispitala pojmove djelovanja, pripadnosti i identiteta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije