PočetnaNajaveRiječka premijera filma "Ono što smo dijelili" Kamile Kuc

Riječka premijera filma “Ono što smo dijelili” Kamile Kuc

|

U Art-kinu će se danas (5.7. u 20 sati) održati riječka premijera dokumentarno-eskperimentalnog filma “Ono što smo dijelili” / “What We Shared” (2021) multimedijske umjetnice Kamile Kuc, uz gostovanje redateljice filma s kojom će, po završetku projekcije, razgovor voditi riječki producent i redatelj Marin Lukanović.

Sedam stanovnika države na Crnom moru razvija mrežu priča o gubitku i raseljenju kroz sjećanja na rat iz 1992./1993. godine između Gruzije i separatističke regije Abhazije koju podržava Rusija. Ova su zamišljanja protkana auto-fiktivnom pripovijedanjem i arhivskim materijalima koji su obrađeni pomoću AI tehnologije. Rekreirajući osobne priče kroz svjedočanstva, poeziju i arhivske materijale, umjetnica i izvođači istražuju duboke traume koje nijedno mjesto ili jezik ne mogu sadržati.

Abhazija, sporna država na Crnom moru – nekoć raskošno sovjetsko odmaralište s multietničkim stanovništvom – postala je simboličan grad duhova nakon rata s Gruzijom. “‘Ono što smo dijelili’ bavi se sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem te tako pokazuje da manevriranje među ovim temama zahtijeva suptilnost, a ponekad i fikciju”, kazala je autorica filma Kamila Kuc o svom filmu.

Svoju svjetsku premijeru ovaj je dokumentarno-eksperimentalni film, ujedno i dugometražni prvijenac Kamile Kuc, imao na prestižnom BFI London Film Festivalu. Kamila Kuc poljska je multimedijalna umjetnica s adresom u Londonu čiji hibridni radovi istražuju transformativni potencijal aparatura, snova i sjećanja u stvaranju društvenih mitova i narativa. Od posebnog su interesa za njezinu praksu priče koje podrivaju dominantne narative povijesti, naročito one koje se odnose na postsovjetske identitete. U svojim nedavnim projektima koristila je različite arhivske izvore u kombinaciji s alatima umjetne inteligencije kako bi ispitala pojmove djelovanja, pripadnosti i identiteta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.