PočetnaNajaveRiječka premijera filma "Ono što smo dijelili" Kamile Kuc

Riječka premijera filma “Ono što smo dijelili” Kamile Kuc

-

U Art-kinu će se danas (5.7. u 20 sati) održati riječka premijera dokumentarno-eskperimentalnog filma “Ono što smo dijelili” / “What We Shared” (2021) multimedijske umjetnice Kamile Kuc, uz gostovanje redateljice filma s kojom će, po završetku projekcije, razgovor voditi riječki producent i redatelj Marin Lukanović.

Sedam stanovnika države na Crnom moru razvija mrežu priča o gubitku i raseljenju kroz sjećanja na rat iz 1992./1993. godine između Gruzije i separatističke regije Abhazije koju podržava Rusija. Ova su zamišljanja protkana auto-fiktivnom pripovijedanjem i arhivskim materijalima koji su obrađeni pomoću AI tehnologije. Rekreirajući osobne priče kroz svjedočanstva, poeziju i arhivske materijale, umjetnica i izvođači istražuju duboke traume koje nijedno mjesto ili jezik ne mogu sadržati.

Abhazija, sporna država na Crnom moru – nekoć raskošno sovjetsko odmaralište s multietničkim stanovništvom – postala je simboličan grad duhova nakon rata s Gruzijom. “‘Ono što smo dijelili’ bavi se sjećanjem, međugeneracijskim traumama, ratom i raseljavanjem te tako pokazuje da manevriranje među ovim temama zahtijeva suptilnost, a ponekad i fikciju”, kazala je autorica filma Kamila Kuc o svom filmu.

Svoju svjetsku premijeru ovaj je dokumentarno-eksperimentalni film, ujedno i dugometražni prvijenac Kamile Kuc, imao na prestižnom BFI London Film Festivalu. Kamila Kuc poljska je multimedijalna umjetnica s adresom u Londonu čiji hibridni radovi istražuju transformativni potencijal aparatura, snova i sjećanja u stvaranju društvenih mitova i narativa. Od posebnog su interesa za njezinu praksu priče koje podrivaju dominantne narative povijesti, naročito one koje se odnose na postsovjetske identitete. U svojim nedavnim projektima koristila je različite arhivske izvore u kombinaciji s alatima umjetne inteligencije kako bi ispitala pojmove djelovanja, pripadnosti i identiteta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.