PočetnaVijestiU Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

U Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

-

Riječka udruga Filmaktiv pokreće svoj novi projekt pod nazivom Nova škola dokumentarnog filma, šestomjesečni program namijenjen ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Prijašnje iskustvo, kažu iz Filmaktiva, nije potrebno, pa će polaznici sve potrebno o snimanju dokumentarnog filma naučiti upravo na spomenutom programu.

Nova škola dokumentarnog filma koncipirana je kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela, važan dio kurikuluma rezerviran je za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, odnosno za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije. Filmske vježbe osmišljene su tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije dokumentarnog filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i različite stilske pristupe dokumentarnoj formi.

Odabrani filmovi koji će se prikazivati temom su i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike, te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Nastava će se održavati svaki tjedan, počevši sa 16.1.2020., i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjim satima subotom. Premijera radova zakazana je za 2020. godinu na 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), posvećenom studentskom i debitantskom filmu.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Salamon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića, odnosno svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this! pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Sve prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na mail [email protected]. Prijaviti se može do 20. prosinca, a prima se deset polaznika u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima biti će obavljen intervju.

Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije