PočetnaVijestiU Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

U Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

|

Riječka udruga Filmaktiv pokreće svoj novi projekt pod nazivom Nova škola dokumentarnog filma, šestomjesečni program namijenjen ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Prijašnje iskustvo, kažu iz Filmaktiva, nije potrebno, pa će polaznici sve potrebno o snimanju dokumentarnog filma naučiti upravo na spomenutom programu.

Nova škola dokumentarnog filma koncipirana je kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela, važan dio kurikuluma rezerviran je za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, odnosno za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije. Filmske vježbe osmišljene su tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije dokumentarnog filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i različite stilske pristupe dokumentarnoj formi.

Odabrani filmovi koji će se prikazivati temom su i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike, te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Nastava će se održavati svaki tjedan, počevši sa 16.1.2020., i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjim satima subotom. Premijera radova zakazana je za 2020. godinu na 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), posvećenom studentskom i debitantskom filmu.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Salamon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića, odnosno svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this! pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Sve prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na mail [email protected]. Prijaviti se može do 20. prosinca, a prima se deset polaznika u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima biti će obavljen intervju.

Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.