Početna Vijesti U Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

U Rijeci niče Nova škola dokumentarnog filma

-

Riječka udruga Filmaktiv pokreće svoj novi projekt pod nazivom Nova škola dokumentarnog filma, šestomjesečni program namijenjen ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Prijašnje iskustvo, kažu iz Filmaktiva, nije potrebno, pa će polaznici sve potrebno o snimanju dokumentarnog filma naučiti upravo na spomenutom programu.

Nova škola dokumentarnog filma koncipirana je kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela, važan dio kurikuluma rezerviran je za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, odnosno za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije. Filmske vježbe osmišljene su tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije dokumentarnog filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i različite stilske pristupe dokumentarnoj formi.

Odabrani filmovi koji će se prikazivati temom su i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike, te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Nastava će se održavati svaki tjedan, počevši sa 16.1.2020., i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjim satima subotom. Premijera radova zakazana je za 2020. godinu na 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), posvećenom studentskom i debitantskom filmu.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Salamon) sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma, u školi će gostovati i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak), koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića, odnosno svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this! pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Sve prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na mail [email protected]. Prijaviti se može do 20. prosinca, a prima se deset polaznika u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima biti će obavljen intervju.

Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kn za slučaj oštećenja opreme. Polog se po završetku škole vraća polaznicima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.