PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

“Tvornice radnicima” najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

|

U Podgorici se od 7 do 15. lipnja održavao 13. UnderhillFest, a ove je godine odluku o nagradama Maslačak te posebnim priznanjima donio žiri u sastavu: Ognjen Glavonić (Srbija), Dina Pokrajac (Hrvatska) i Ivan Čojbašić (Crna Gora).

Filmu “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje pripala je nagrada stručnog žirija Maslačak u međunarodnoj kategoriji 13. UnderhillFesta, dok je za najbolje ostvarenje u regionalnoj kategoriji proglašen film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) hrvatskog autora Srđana Kovačevića.

“Dokumentarac Srđana Kovačevića prati radnike tvornice ITAS koji se dvoume treba li i dalje ustrajati u jedinom primjeru radničkog samoupravljanja u istočnoj Europi ili ipak odustati od 15-godišnje kolektivne borbe i prodati firmu. Jesu li njihovi napori da zaštite svoj rad vrijedni brojnih žrtava koje su putem podnijeli? Kovačević ne daje jednoznačan odgovor i ne zatvara oči pred neizvjesnošću njihovog poduhvata. Iako očigledno empatičan prema radničkoj borbi, ne podliježe zamkama agit-propa, već podastire kompleksnu iznijansiranu analizu u kojoj se bivši sindikalni predstavnik i sadašnji direktor Drago Varga nameće kao korifej borbe za budućnost ITAS-a ali i radničkog dostojanstva uopće u našim krhkim post-socijalističkim nazovi-državama. Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji okrutnosti kapitalističkog sustava, dojmila nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma Fade In da svu zaradu od filma podijele s protagonistima, radnicima tvornice ITAS, što je hvalevrijedan primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu”, objasnio je žiri svoju odluku.

Opširnije informacije pronađite na službenoj stranici UnderhillFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.