PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

“Tvornice radnicima” najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

-

U Podgorici se od 7 do 15. lipnja održavao 13. UnderhillFest, a ove je godine odluku o nagradama Maslačak te posebnim priznanjima donio žiri u sastavu: Ognjen Glavonić (Srbija), Dina Pokrajac (Hrvatska) i Ivan Čojbašić (Crna Gora).

Filmu “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje pripala je nagrada stručnog žirija Maslačak u međunarodnoj kategoriji 13. UnderhillFesta, dok je za najbolje ostvarenje u regionalnoj kategoriji proglašen film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) hrvatskog autora Srđana Kovačevića.

“Dokumentarac Srđana Kovačevića prati radnike tvornice ITAS koji se dvoume treba li i dalje ustrajati u jedinom primjeru radničkog samoupravljanja u istočnoj Europi ili ipak odustati od 15-godišnje kolektivne borbe i prodati firmu. Jesu li njihovi napori da zaštite svoj rad vrijedni brojnih žrtava koje su putem podnijeli? Kovačević ne daje jednoznačan odgovor i ne zatvara oči pred neizvjesnošću njihovog poduhvata. Iako očigledno empatičan prema radničkoj borbi, ne podliježe zamkama agit-propa, već podastire kompleksnu iznijansiranu analizu u kojoj se bivši sindikalni predstavnik i sadašnji direktor Drago Varga nameće kao korifej borbe za budućnost ITAS-a ali i radničkog dostojanstva uopće u našim krhkim post-socijalističkim nazovi-državama. Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji okrutnosti kapitalističkog sustava, dojmila nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma Fade In da svu zaradu od filma podijele s protagonistima, radnicima tvornice ITAS, što je hvalevrijedan primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu”, objasnio je žiri svoju odluku.

Opširnije informacije pronađite na službenoj stranici UnderhillFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.