PočetnaVijesti"Tvornice radnicima" najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

“Tvornice radnicima” najbolji regionalni dokumentarac 13. UnderhillFesta

-

U Podgorici se od 7 do 15. lipnja održavao 13. UnderhillFest, a ove je godine odluku o nagradama Maslačak te posebnim priznanjima donio žiri u sastavu: Ognjen Glavonić (Srbija), Dina Pokrajac (Hrvatska) i Ivan Čojbašić (Crna Gora).

Filmu “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) ruske redateljice Marusje Siroječovskaje pripala je nagrada stručnog žirija Maslačak u međunarodnoj kategoriji 13. UnderhillFesta, dok je za najbolje ostvarenje u regionalnoj kategoriji proglašen film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) hrvatskog autora Srđana Kovačevića.

“Dokumentarac Srđana Kovačevića prati radnike tvornice ITAS koji se dvoume treba li i dalje ustrajati u jedinom primjeru radničkog samoupravljanja u istočnoj Europi ili ipak odustati od 15-godišnje kolektivne borbe i prodati firmu. Jesu li njihovi napori da zaštite svoj rad vrijedni brojnih žrtava koje su putem podnijeli? Kovačević ne daje jednoznačan odgovor i ne zatvara oči pred neizvjesnošću njihovog poduhvata. Iako očigledno empatičan prema radničkoj borbi, ne podliježe zamkama agit-propa, već podastire kompleksnu iznijansiranu analizu u kojoj se bivši sindikalni predstavnik i sadašnji direktor Drago Varga nameće kao korifej borbe za budućnost ITAS-a ali i radničkog dostojanstva uopće u našim krhkim post-socijalističkim nazovi-državama. Osim što je riječ o preciznoj i virtuozno režiranoj studiji okrutnosti kapitalističkog sustava, dojmila nas se i inicijativa redatelja Kovačevića i producenata filma Fade In da svu zaradu od filma podijele s protagonistima, radnicima tvornice ITAS, što je hvalevrijedan primjer etičkog pristupa u dokumentarizmu”, objasnio je žiri svoju odluku.

Opširnije informacije pronađite na službenoj stranici UnderhillFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije