PočetnaNajaveGruzijski tjedan i autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC

Gruzijski tjedan i autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovog vikenda, točnije u petak, 17. lipnja, organizirat će se autorska večer posvećena hrvatskom redatelju Danku Volariću, ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo “Ivan Šibl”. Publika će moći vidjeti njegova dva dokumentarca: humoristični “Život na svježem zraku” (Factum, 2001.) o mjestu u Slavoniji i općem raspoloženju lokalnog stanovništa nakon rata, te “Mimara Revisited” (Factum / Zagreb film; 2010.) o zagrebačkoj društveno-političkoj kremi u slučaju zagrebačkog Louvrea. Nakon projekcije slijedi razgovor sa samim redateljem, producentom i redateljem Nenadom Puhovskim i snimateljem Silvestrom Kolbasom, uz moderiranje filmskog kritičara Hrvoja Pukšeca.

U subotu 18. i nedjelju 19. lipnja na programu je gruzijski dokumentarac Tatije Skhirtladze i Anne Khazaradze o legendarnim gruzijskim šahisticama koje su pokorile svjetsku šahovsku scenu u vrijeme Hladnog rata. “U slavu kraljici” / “Glory to the Queen” (2020) daje uvid u isprepletene živote žena u godinama, negdašnjih suparnica, koje za isti stol nisu sjele više od 25 godina, a sada promišljaju moć sjećanja i dijeljene povijesti.

U subotu u suradnji s KineDokom, u Dokukinu će se prikazati i film Keti Machavariani, o bivšoj učiteljici koja za život zarađuje kao anketarka za sociološke studije – “Sunny” / “Mziuri” (2021). U njezinom društvu krećemo se ulicama glavnog gruzijskog grada, upoznajemo građane, ulazimo u njihove kuće i slušamo njihova nadanja za budućnost. Vremenom i ona preuzima ulogu ispitanice, te govori o svojim snovima.

Posljednja projekcija u nedjelju također je rezultat suradnje s KineDokom – nagrađivani dokumentarni film “Kroćenje vrta” / “Taming the Garden” (2021) Salomé Jashi prati nadrealan slučaj raskapanja jednog starog stabla s gruzijske obale i preseljenje u privatni vrt gruzijskog moćnika. Postavlja se pitanje potreba i vrijednosti, uz osvrt na problem prisilne migracije, u svijetu u kojem prirodna bogatstva postaju kapitalom privatnog vlasnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije