PočetnaNajaveGruzijski tjedan i autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC

Gruzijski tjedan i autorska večer Danka Volarića u Dokukinu KIC

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovog vikenda, točnije u petak, 17. lipnja, organizirat će se autorska večer posvećena hrvatskom redatelju Danku Volariću, ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo “Ivan Šibl”. Publika će moći vidjeti njegova dva dokumentarca: humoristični “Život na svježem zraku” (Factum, 2001.) o mjestu u Slavoniji i općem raspoloženju lokalnog stanovništa nakon rata, te “Mimara Revisited” (Factum / Zagreb film; 2010.) o zagrebačkoj društveno-političkoj kremi u slučaju zagrebačkog Louvrea. Nakon projekcije slijedi razgovor sa samim redateljem, producentom i redateljem Nenadom Puhovskim i snimateljem Silvestrom Kolbasom, uz moderiranje filmskog kritičara Hrvoja Pukšeca.

U subotu 18. i nedjelju 19. lipnja na programu je gruzijski dokumentarac Tatije Skhirtladze i Anne Khazaradze o legendarnim gruzijskim šahisticama koje su pokorile svjetsku šahovsku scenu u vrijeme Hladnog rata. “U slavu kraljici” / “Glory to the Queen” (2020) daje uvid u isprepletene živote žena u godinama, negdašnjih suparnica, koje za isti stol nisu sjele više od 25 godina, a sada promišljaju moć sjećanja i dijeljene povijesti.

U subotu u suradnji s KineDokom, u Dokukinu će se prikazati i film Keti Machavariani, o bivšoj učiteljici koja za život zarađuje kao anketarka za sociološke studije – “Sunny” / “Mziuri” (2021). U njezinom društvu krećemo se ulicama glavnog gruzijskog grada, upoznajemo građane, ulazimo u njihove kuće i slušamo njihova nadanja za budućnost. Vremenom i ona preuzima ulogu ispitanice, te govori o svojim snovima.

Posljednja projekcija u nedjelju također je rezultat suradnje s KineDokom – nagrađivani dokumentarni film “Kroćenje vrta” / “Taming the Garden” (2021) Salomé Jashi prati nadrealan slučaj raskapanja jednog starog stabla s gruzijske obale i preseljenje u privatni vrt gruzijskog moćnika. Postavlja se pitanje potreba i vrijednosti, uz osvrt na problem prisilne migracije, u svijetu u kojem prirodna bogatstva postaju kapitalom privatnog vlasnika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.