PočetnaNajaveU riječkom Klubu Nemo projekcija dokumentarca "Jedna od nas" uz razgovor s autorom Đurom Gavranom

U riječkom Klubu Nemo projekcija dokumentarca “Jedna od nas” uz razgovor s autorom Đurom Gavranom

|

U riječkom Klubu Nemo, danas (ponedjeljak, 6.6.) u 20 sati, bit će prikazan dobitnik prošlogodišnje Nagrade publike Liburnia Film Festivala, dokumentarni film “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana. Projekciji će prisustvovati i autor, a događanje se održava u suradnji s Udrugom za mlade “Briješ?” i SOS Rijeka – centrom za nenasilje i ljudska prava.

Đuro Gavran u svom najnovijem dokumentarcu iz 2020. godine donosi atmosferu petnaeste godišnjice mature svog razreda. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismo im je poslala njihova kolegica iz razreda, a u njemu iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Nakon projekcije će redatelj govoriti o nastanku filma u čijoj je radnji sam sudjelovao te o kompleksnosti obrade teme nasilja u obitelji na filmu. U razgovoru će mu se pridružiti predstavnice SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koje imaju višegodišnje iskustvo u prorađivanju trauma žrtava obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.