PočetnaNajave"Upoznaj autora": Srđan Kovačević

“Upoznaj autora”: Srđan Kovačević

-

U znaku i nastavku prvomajske borbe, prvi tjedan svibnja zagrebačko Dokukino KIC rezerviralo je za upoznavanje s redateljem Srđanom Kovačevićem i projekciju njegovog dugometražnog prvijenca s kojim je dobio Oktavijana za najbolji dokumentarac, “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.). Na programu je i film o fenomenu online poslova u okviru platformske ekonomije čiji je kredo “no strings attached”, “Prava cijena online poslova” / “The Gig Is Up” (2021) kanadske redateljice Shannon Walsh.

U petak, 6. svibnja u 19 sati, u sklopu programa “Upoznaj autora” predstavit će se redatelj i snimatelj Srđan Kovačević. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, publika će dobiti priliku saznati više o redateljskoj motivaciji i namjeri u petogodišnjem procesu snimanja priče o tvornici ITAS, jedinom uspješnom primjeru radničkog preuzimanja tvornice u postsocijalističkoj Europi. Koliko filmski medij može predstaviti probleme radnika i utjecati na stvarnost jedne zajednice, a i ima li radničko samoupravljanje budućnost?

Nakon razgovora slijedi i projekcija radničkog dokumentarnog filma koji će dodatno proširiti i konkretizirati teme iz razgovora portretiranjem zajednice koja se u doba (kasnog) kapitalizma bori za svoj mukotrpni rad i trud. “Tvornice radnicima” polazi od želje za promjenama za dobrobit radnika na marginama kapitalističkog sustava i proučava održivost ideje drugačijeg sustava. Film je na rasporedu i u subotu 7. svibnja i nedjelju 8. svibnja u 21 sat.

Ulaz na razgovor je besplatan, a za film je potrebno kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovom YouTube kanalu.

O promjenama uvjeta rada koje su sve potrebnije progovara i film koji je prošli tjedan krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, “Prava cijena online poslova”. Pogled je to u svijet platformske ekonomije i radnika honoraraca koji bez ikakvih prava i često u lošim uvjetima rade putem aplikacija, a sve pod obećanjem fleksibilnog radnog vremena i veće kontrole novca. Netransparentni algoritmi dovode to ogromnih profita raznim multinacionalnim kompanijama, dok globalna radna snaga jedva preživljava na nereguliranom tržištu. Dokumentarac će biti prikazan u subotu 7. svibnja i nedjelju 8 svibnja prije “Tvornice radnicima”, u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".