PočetnaNajave"Upoznaj autora": Srđan Kovačević

“Upoznaj autora”: Srđan Kovačević

-

U znaku i nastavku prvomajske borbe, prvi tjedan svibnja zagrebačko Dokukino KIC rezerviralo je za upoznavanje s redateljem Srđanom Kovačevićem i projekciju njegovog dugometražnog prvijenca s kojim je dobio Oktavijana za najbolji dokumentarac, “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.). Na programu je i film o fenomenu online poslova u okviru platformske ekonomije čiji je kredo “no strings attached”, “Prava cijena online poslova” / “The Gig Is Up” (2021) kanadske redateljice Shannon Walsh.

U petak, 6. svibnja u 19 sati, u sklopu programa “Upoznaj autora” predstavit će se redatelj i snimatelj Srđan Kovačević. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, publika će dobiti priliku saznati više o redateljskoj motivaciji i namjeri u petogodišnjem procesu snimanja priče o tvornici ITAS, jedinom uspješnom primjeru radničkog preuzimanja tvornice u postsocijalističkoj Europi. Koliko filmski medij može predstaviti probleme radnika i utjecati na stvarnost jedne zajednice, a i ima li radničko samoupravljanje budućnost?

Nakon razgovora slijedi i projekcija radničkog dokumentarnog filma koji će dodatno proširiti i konkretizirati teme iz razgovora portretiranjem zajednice koja se u doba (kasnog) kapitalizma bori za svoj mukotrpni rad i trud. “Tvornice radnicima” polazi od želje za promjenama za dobrobit radnika na marginama kapitalističkog sustava i proučava održivost ideje drugačijeg sustava. Film je na rasporedu i u subotu 7. svibnja i nedjelju 8. svibnja u 21 sat.

Ulaz na razgovor je besplatan, a za film je potrebno kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovom YouTube kanalu.

O promjenama uvjeta rada koje su sve potrebnije progovara i film koji je prošli tjedan krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, “Prava cijena online poslova”. Pogled je to u svijet platformske ekonomije i radnika honoraraca koji bez ikakvih prava i često u lošim uvjetima rade putem aplikacija, a sve pod obećanjem fleksibilnog radnog vremena i veće kontrole novca. Netransparentni algoritmi dovode to ogromnih profita raznim multinacionalnim kompanijama, dok globalna radna snaga jedva preživljava na nereguliranom tržištu. Dokumentarac će biti prikazan u subotu 7. svibnja i nedjelju 8 svibnja prije “Tvornice radnicima”, u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.