PočetnaNajave"Upoznaj autora": Srđan Kovačević

“Upoznaj autora”: Srđan Kovačević

|

U znaku i nastavku prvomajske borbe, prvi tjedan svibnja zagrebačko Dokukino KIC rezerviralo je za upoznavanje s redateljem Srđanom Kovačevićem i projekciju njegovog dugometražnog prvijenca s kojim je dobio Oktavijana za najbolji dokumentarac, “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.). Na programu je i film o fenomenu online poslova u okviru platformske ekonomije čiji je kredo “no strings attached”, “Prava cijena online poslova” / “The Gig Is Up” (2021) kanadske redateljice Shannon Walsh.

U petak, 6. svibnja u 19 sati, u sklopu programa “Upoznaj autora” predstavit će se redatelj i snimatelj Srđan Kovačević. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, publika će dobiti priliku saznati više o redateljskoj motivaciji i namjeri u petogodišnjem procesu snimanja priče o tvornici ITAS, jedinom uspješnom primjeru radničkog preuzimanja tvornice u postsocijalističkoj Europi. Koliko filmski medij može predstaviti probleme radnika i utjecati na stvarnost jedne zajednice, a i ima li radničko samoupravljanje budućnost?

Nakon razgovora slijedi i projekcija radničkog dokumentarnog filma koji će dodatno proširiti i konkretizirati teme iz razgovora portretiranjem zajednice koja se u doba (kasnog) kapitalizma bori za svoj mukotrpni rad i trud. “Tvornice radnicima” polazi od želje za promjenama za dobrobit radnika na marginama kapitalističkog sustava i proučava održivost ideje drugačijeg sustava. Film je na rasporedu i u subotu 7. svibnja i nedjelju 8. svibnja u 21 sat.

Ulaz na razgovor je besplatan, a za film je potrebno kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovom YouTube kanalu.

O promjenama uvjeta rada koje su sve potrebnije progovara i film koji je prošli tjedan krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, “Prava cijena online poslova”. Pogled je to u svijet platformske ekonomije i radnika honoraraca koji bez ikakvih prava i često u lošim uvjetima rade putem aplikacija, a sve pod obećanjem fleksibilnog radnog vremena i veće kontrole novca. Netransparentni algoritmi dovode to ogromnih profita raznim multinacionalnim kompanijama, dok globalna radna snaga jedva preživljava na nereguliranom tržištu. Dokumentarac će biti prikazan u subotu 7. svibnja i nedjelju 8 svibnja prije “Tvornice radnicima”, u 19 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.