PočetnaRecenzije18. ZagrebDox: "Otac" - Kako očevi vide svijet

18. ZagrebDox: “Otac” – Kako očevi vide svijet

|

Nježan i intiman, istovremeno (na momente čak i brutalno) iskren, dokumentarni film “Otac” / “Father” (2021) kineskog redatelja Denga Weija, prateći svakodnevni život svojeg djeda i oca, prikazuje slojevitost ekonomske i gospodarske modernizacije Kine i, posljedično, sve veću disonancu između generacija. No, iako je spomenuta tema itekako relevantna u aktualnom kineskom društvu, pogotovo u recentno rastućim geopolitičkim tenzijama i ekonomskim nestabilnostima, čini se da vrijednost ovog filma nije (samo) u njegovoj političkoj svjesnosti. Dapače, mogli bismo reći da Deng Wei nezaobilazni politički podtekst filma uspješno manevrira kako bi skrenuo pažnju gledatelja na pitanje esencije filmske forme i dokumentarnosti, ali i uopće pitanje gledanja kao predispozicije za bavljenje filmom i razmišljanja o njemu.

Snimajući djeda koji je izgubio vid zbog nestašice gladi tijekom vremena Mao Zedonga i oca, lokalnog građevinskog poduzetnika s kineskog juga, utjelovljenja eksplozivnog ali često i neodrživog kineskog tržišta nekretnina, odnosno politike Denga Xiaopinga, Deng Wei stavlja u dijalog dvije u potpunosti različite generacije, obje na izmaku snaga i u konstantnom sukobu s aktualnim vremenom, zbivanjima i novom generacijom, čiji je predstavnik sam redatelj. Iako je tradicionalna kineska obiteljska povezanost itekako vidljiva u filmu, ona kao da postaje puka nužnost, tek zadnja slamka kontakta s prošlim vremenom. No, moment nostalgije i melankolije Deng Wei je uspješno izbjegao direktnošću snimateljskih odluka, poput gotovo reportažnog praćenja djedovog i očevog suživota na ulicama malog južnokineskog grada ili očeve surove svakodnevnice na tržištu nekretnina. Tim promišljenim režijskim postupcima, Deng Wei poigrava se s emocionalnim aspektom filma, ne dopuštajući gledatelju ikakav emocionalni angažman, znajući da su odabrane teme – smrt, generacijsko nerazumijevanje, nestanak jednog doba – podložne jakom emocionalnom, nostalgičnom, a time moguće i patetičnom prizvuku. Činjenica da je redatelj u poziciji bliskog člana obitelji omogućuje filmu izrazitu bliskost subjektima, kao i iskrenost i voljnost intimnom povjeravanju, a s druge strane, Deng Wei je ostao gotovo neprimjetan, što omogućuje izrazito zanimljivu filmsku dinamiku.

Momentima direktnosti i iskrenosti, vješto izbjegavajući zamke nostalgije i patetičnosti, čini ovaj film vrijednim suvremenim portretom kineskog društva, ali i meditacije o samoj srži filmskog jezika i vizualnosti kao takve.

Deng Wei kao redatelj, ali i snimatelj filma, odlučivši se za mnogo close-up kadrova djeda, nastoji predočiti realitet života bez vida unutar šire socijalne realnosti. U kineskom društvu, pogotovo ruralnom i tradicionalnijem kao što je ovo na filmu, sljepoća omogućuje poseban socijalni status i zanimanje vidovnjaka, što je cijenjena ali i izolirajuća profesija. No, centralni filmski lajtmotiv ipak se ne nalazi toliko u socijalnoj, koliko u filmskoj realnosti. Na koje sve načine možemo gledati film i što sve možemo vidjeti u filmskoj slici? Fokusirajući se na sljepoću kao intimni ali i izrazito važan socijalni moment u kineskom društvu, Deng Wei stavlja u dijalog privatno i javno, osobno i općenito te, naposljetku, propituje na koje sve načine uopće možemo gledati film, odnosno tko sve može biti gledatelj bilo zbog fizičkog hendikepa ili ekonomske i klasne deprivilegiranosti. Unatoč na prvu ruku klasično dokumentarnim, voajerskim i fly on the wall pristupom, Deng Wei ne otkriva nešto mnogo više od jedne znane tranzicijske kineske priče, “Otac” ipak nastoji reći i vizualno prikazati mnogo više. Momentima direktnosti i iskrenosti, vješto izbjegavajući zamke nostalgije i patetičnosti, čini ovaj film vrijednim suvremenim portretom kineskog društva, ali i meditacije o samoj srži filmskog jezika i vizualnosti kao takve.

"Otac" / "Father"
Režija, scenarij, kamera, montaža i glazba: Deng Wei
Producentica: Ning Ying
Zemlja podrijetla: Kina
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 97 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija, scenarij, kamera, montaža i glazba: Deng Wei<br> Producentica: Ning Ying<br> Zemlja podrijetla: Kina<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 97 minuta18. ZagrebDox: "Otac" - Kako očevi vide svijet