PočetnaRecenzije18. ZagrebDox: "Otac" - Kako očevi vide svijet

18. ZagrebDox: “Otac” – Kako očevi vide svijet

-

Nježan i intiman, istovremeno (na momente čak i brutalno) iskren, dokumentarni film “Otac” / “Father” (2021) kineskog redatelja Denga Weija, prateći svakodnevni život svojeg djeda i oca, prikazuje slojevitost ekonomske i gospodarske modernizacije Kine i, posljedično, sve veću disonancu između generacija. No, iako je spomenuta tema itekako relevantna u aktualnom kineskom društvu, pogotovo u recentno rastućim geopolitičkim tenzijama i ekonomskim nestabilnostima, čini se da vrijednost ovog filma nije (samo) u njegovoj političkoj svjesnosti. Dapače, mogli bismo reći da Deng Wei nezaobilazni politički podtekst filma uspješno manevrira kako bi skrenuo pažnju gledatelja na pitanje esencije filmske forme i dokumentarnosti, ali i uopće pitanje gledanja kao predispozicije za bavljenje filmom i razmišljanja o njemu.

Snimajući djeda koji je izgubio vid zbog nestašice gladi tijekom vremena Mao Zedonga i oca, lokalnog građevinskog poduzetnika s kineskog juga, utjelovljenja eksplozivnog ali često i neodrživog kineskog tržišta nekretnina, odnosno politike Denga Xiaopinga, Deng Wei stavlja u dijalog dvije u potpunosti različite generacije, obje na izmaku snaga i u konstantnom sukobu s aktualnim vremenom, zbivanjima i novom generacijom, čiji je predstavnik sam redatelj. Iako je tradicionalna kineska obiteljska povezanost itekako vidljiva u filmu, ona kao da postaje puka nužnost, tek zadnja slamka kontakta s prošlim vremenom. No, moment nostalgije i melankolije Deng Wei je uspješno izbjegao direktnošću snimateljskih odluka, poput gotovo reportažnog praćenja djedovog i očevog suživota na ulicama malog južnokineskog grada ili očeve surove svakodnevnice na tržištu nekretnina. Tim promišljenim režijskim postupcima, Deng Wei poigrava se s emocionalnim aspektom filma, ne dopuštajući gledatelju ikakav emocionalni angažman, znajući da su odabrane teme – smrt, generacijsko nerazumijevanje, nestanak jednog doba – podložne jakom emocionalnom, nostalgičnom, a time moguće i patetičnom prizvuku. Činjenica da je redatelj u poziciji bliskog člana obitelji omogućuje filmu izrazitu bliskost subjektima, kao i iskrenost i voljnost intimnom povjeravanju, a s druge strane, Deng Wei je ostao gotovo neprimjetan, što omogućuje izrazito zanimljivu filmsku dinamiku.

Momentima direktnosti i iskrenosti, vješto izbjegavajući zamke nostalgije i patetičnosti, čini ovaj film vrijednim suvremenim portretom kineskog društva, ali i meditacije o samoj srži filmskog jezika i vizualnosti kao takve.

Deng Wei kao redatelj, ali i snimatelj filma, odlučivši se za mnogo close-up kadrova djeda, nastoji predočiti realitet života bez vida unutar šire socijalne realnosti. U kineskom društvu, pogotovo ruralnom i tradicionalnijem kao što je ovo na filmu, sljepoća omogućuje poseban socijalni status i zanimanje vidovnjaka, što je cijenjena ali i izolirajuća profesija. No, centralni filmski lajtmotiv ipak se ne nalazi toliko u socijalnoj, koliko u filmskoj realnosti. Na koje sve načine možemo gledati film i što sve možemo vidjeti u filmskoj slici? Fokusirajući se na sljepoću kao intimni ali i izrazito važan socijalni moment u kineskom društvu, Deng Wei stavlja u dijalog privatno i javno, osobno i općenito te, naposljetku, propituje na koje sve načine uopće možemo gledati film, odnosno tko sve može biti gledatelj bilo zbog fizičkog hendikepa ili ekonomske i klasne deprivilegiranosti. Unatoč na prvu ruku klasično dokumentarnim, voajerskim i fly on the wall pristupom, Deng Wei ne otkriva nešto mnogo više od jedne znane tranzicijske kineske priče, “Otac” ipak nastoji reći i vizualno prikazati mnogo više. Momentima direktnosti i iskrenosti, vješto izbjegavajući zamke nostalgije i patetičnosti, čini ovaj film vrijednim suvremenim portretom kineskog društva, ali i meditacije o samoj srži filmskog jezika i vizualnosti kao takve.

"Otac" / "Father"
Režija, scenarij, kamera, montaža i glazba: Deng Wei
Producentica: Ning Ying
Zemlja podrijetla: Kina
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 97 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija, scenarij, kamera, montaža i glazba: Deng Wei<br> Producentica: Ning Ying<br> Zemlja podrijetla: Kina<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 97 minuta18. ZagrebDox: "Otac" - Kako očevi vide svijet