PočetnaVijestiSinoć otvoren 18. ZagrebDox

Sinoć otvoren 18. ZagrebDox

-

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć (nedjelju, 3. travnja) u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, projekcijom filma “Ljetne noći” / “Summer Nights” (2021) izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovo nježno i intimno ostvarenje, prema riječima redatelja koji je pred prepunim auditorijem predstavio svoj film, vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec, a zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je festival otvorenim.

“Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan poklon i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega tridesetak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. No naša punoljetnost i obvezuje; u vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo i na – sjećanju. Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bića”, istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na ceremoniji otvaranja.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 10. travnja, prikazat će se gotovo 90 filmskih naslova, a ZagrebDox ugošćuje i brojne filmske autorice i autore koji će publici osobno predstaviti svoja ostvarenja. Niz filmskih stručnjakinja i stručnjaka gostuje na ZagrebDox Prou, programu namijenjenom mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte. Domaćin i moderator ZagrebDox Proa domaći je dokumentarist Igor Bezinović.

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati, dok će do kraja dana biti prikazan niz dokumentarnih filmova iz programa ZagrebDoxa, uključujući za Oscara nominirani dokumentarac “Kad smo bili nasilnici” / “When We Were Bullies” (2021) Jaya Rosenblatta.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije