PočetnaVijestiSinoć otvoren 18. ZagrebDox

Sinoć otvoren 18. ZagrebDox

-

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć (nedjelju, 3. travnja) u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, projekcijom filma “Ljetne noći” / “Summer Nights” (2021) izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovo nježno i intimno ostvarenje, prema riječima redatelja koji je pred prepunim auditorijem predstavio svoj film, vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec, a zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je festival otvorenim.

“Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan poklon i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega tridesetak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. No naša punoljetnost i obvezuje; u vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo i na – sjećanju. Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bića”, istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na ceremoniji otvaranja.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 10. travnja, prikazat će se gotovo 90 filmskih naslova, a ZagrebDox ugošćuje i brojne filmske autorice i autore koji će publici osobno predstaviti svoja ostvarenja. Niz filmskih stručnjakinja i stručnjaka gostuje na ZagrebDox Prou, programu namijenjenom mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte. Domaćin i moderator ZagrebDox Proa domaći je dokumentarist Igor Bezinović.

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati, dok će do kraja dana biti prikazan niz dokumentarnih filmova iz programa ZagrebDoxa, uključujući za Oscara nominirani dokumentarac “Kad smo bili nasilnici” / “When We Were Bullies” (2021) Jaya Rosenblatta.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.