PočetnaVijestiSinoć otvoren 18. ZagrebDox

Sinoć otvoren 18. ZagrebDox

-

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je sinoć (nedjelju, 3. travnja) u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, projekcijom filma “Ljetne noći” / “Summer Nights” (2021) izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovo nježno i intimno ostvarenje, prema riječima redatelja koji je pred prepunim auditorijem predstavio svoj film, vješto dočarava pogled na svijet iz dječje perspektive, prepune radoznalosti i svježine. Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec, a zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je festival otvorenim.

“Osamnaesti nam je rođendan, a u doba punoljetnosti ulazimo uz važan poklon i priznanje: prije nekoliko dana ZagrebDox je uvršten na prestižan popis sastavljen od svega tridesetak najboljih svjetskih filmskih festivala čiji se pobjednici izravno kvalificiraju za nagrade Europske filmske akademije. No naša punoljetnost i obvezuje; u vrijeme kada se o jednoj pljuski na nedavnoj dodjeli nagrada govori jednako, ako ne i više nego o tisućama poginulih ljudi i desecima uništenih gradova u Ukrajini, naša je obaveza kao dokumentarista da radimo i na – sjećanju. Samo je naizgled paradoksalna činjenica da nam, s jedne strane, upravo zaborav omogućuje da se nosimo sa životnim nedaćama, dok nas kolektivno sjećanje i povijest čine onime što doista jesmo: svjesna ljudska bića”, istaknuo je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na ceremoniji otvaranja.

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 10. travnja, prikazat će se gotovo 90 filmskih naslova, a ZagrebDox ugošćuje i brojne filmske autorice i autore koji će publici osobno predstaviti svoja ostvarenja. Niz filmskih stručnjakinja i stručnjaka gostuje na ZagrebDox Prou, programu namijenjenom mladim profesionalcima koji će ovogodišnjim mentorima, finskoj TV urednici Sari Volanen i srpskom redatelju Želimiru Žilniku, predstaviti svoje projekte. Domaćin i moderator ZagrebDox Proa domaći je dokumentarist Igor Bezinović.

Prvi festivalski dan započinje besplatnim projekcijama u 15 sati, dok će do kraja dana biti prikazan niz dokumentarnih filmova iz programa ZagrebDoxa, uključujući za Oscara nominirani dokumentarac “Kad smo bili nasilnici” / “When We Were Bullies” (2021) Jaya Rosenblatta.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.