PočetnaOsvrti23. Mediteran Film Festival, dan prvi: Otvaranje adutom

23. Mediteran Film Festival, dan prvi: Otvaranje adutom

|

Iz Širokog Brijega za Dokumentarni.net: Ivan Laić

Sinoć je u Širokom Brijegu svečano otvoreno 23. izdanje Mediteran Film Festivala, najdugovječnijeg festivala dokumentarnog filma u bližoj okolici. Koliko god tradicija bila dugačka i bitna, ne postoji razlog da se ništa nikada ne mijenja, pa je tako ove godine MFF napravio bitnu promjenu vezanu prvenstveno za termin održavanja manifestacije. Umjesto ljetne žege u kolovozu, festival je pomaknut u dane rane jeseni, a program koji se dosad u velikoj mjeri održavao na otvorenom sada je preseljen u obnovljeno i digitalizirano kino Borak koje direkcija festivala voli uspoređivati sa Cinema Paradiso iz istoimenoga filma Giussepea Tornatorea. U svakom slučaju, selidba u kinodvoranu upućuje na to da bi veća količina pozornosti mogla biti usmjerena prema filmu, a manja prema fešti i popratnom sadržaju.

Nakon pjesme najmlađih, manifestaciju je službeno otvorio producent festivala Robert Bubalo, a s pozornice su se punoj dvorani obratili i predstavnici američkog veleposlanstva, voditelji filmskih radionica i generalnog pokrovitelja HT Eroneta, svi redom izražavajući radost zbog sudjelovanja u još jednom izdanju festivala koji će ove godine predstaviti program od 45 naslova i mnoštva popratnog sadržaja. Kroz pet dana Široki Brijeg će ugostiti predstavnike iz zemalja cijelog Mediterana, od Izraela i Libanona do Francuske i Španjolske.

Natjecateljski program otvoren je punom snagom, prikazivanjem dvaju doista izvanrednih dokumentaraca iz službene konkurencije. Prvi od njih je kratki film “Babajanja” (Restart, 2022. | ★★★★) hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice, esejistički uradak u čijih svega 14 minuta trajanja autor istražuje specifičan izvor straha iz djetinjstva, onaj od tajanstvene Janje, žene koje se kao dijete istinski bojao. Isprva izložen sa svim elementima horora, film ubrzo mijenja ton i bavi se autorovom potragom za stvarnom Janjom i u svoj kratki raspon trajanja uspijeva ugurati dovoljno iskrene emocije, pa čak i pomalo apsurdističkog humora, da ga možemo smatrati jednim od posebno zgodnih izdanaka naše aktualne kratke dokumentaristike.

Nakon toga uslijedila je projekcija izraelskog filma “Ljetne noći” / “Summer Nights” (2021. | ★★★★ i 1/2) izraelskog autora Ohada Milsteina, dirljiv pogled u um fascinantnog šestogodišnjeg dječaka Alve kroz njegove noćne, uglavnom šapćuće razgovore s ocem, autorom dokumentarca. Alvina dječja filozofija o bogu, vremenu, smrti i ljubavi dublja je od one velikog broja odraslih ljudi, a praćena je vješto montiranim sekvencama koje prikazuju malog glavnog protagonista u redovitim dječačkim momentima igre i slobode kakvu samo djetinjstvo može pružiti. Milstein istovremeno preispituje i vlastiti odnos sa svojim ocem, a sve se na neki način pomiče i još jednu generaciju unazad, u sceni u kojoj Alva pomaže djedu uokviriti sliku njegovog pokojnog oca. U nešto manje od sat vremena “Ljetne noći” s mnogo ljubavi pokrivaju širok spektar ideja, maloga je Alvu nemoguće ne zavoljeti već u prvim minutama, a ugođaj koji film ostavlja jest onaj pokrivenosti udobnim poplunom ili tonuća u san u zagrljaju voljenog oca. Teško je ne pitati se je li ove godine MFF svoju najjaču kartu odigrao već na svom otvaranju.

U noćnom terminu prikazan je još i kratki grčki film “Horiko” / “Intermède” (“Međuigra”, 2022. | ★★★ i 1/2) Marije Kourkoute, poetični crno-bijeli uradak o brodogradnji snimljen na šesnaest milimetara, pa svojim izgledom uvelike podsjeća na neke od starih filmova kakve ćemo imati priliku gledati danas u izboru dokumentarnih klasika Filmskog centra Sarajevo. Nakon njega uslijedila je projekcija libanonske “Hobotnice” / “Octopus” (2021. | ★★★), filma koji je zaslužio Posebno priznanje žirija na ovogodišnjem Zagrebdoxu. Dokumentarac Karima Kassema istražuje posljedice eksplozije u bejrutskoj luci, a dublju analizu ovih naslova ostavljamo za neki drugi put.

Danas nas u Širokom očekuje glazbeni dan uz promociju knjige Željka Bebeka i projekciju filma o slovenskom kantautoru Vladi Kreslinu, dok će u dugometražnoj konkurenciji biti prikazana dva jaka naslova: “Kako spasiti mrtvog prijatelja” (2022) Marusje Siroječovskaje te “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021.) Srđana Keče.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.