PočetnaNajaveDokukino KIC: Nasljeđe i duhovi sovjetske ere

Dokukino KIC: Nasljeđe i duhovi sovjetske ere

-

U vrijeme sve većih rusko-europskih tenzija program Dokukina KIC osvrnut će se na priče svjedoka ne-tako-davne sovjetske prošlosti uz tri hvaljena dokumentarna filma iz suvremene produkcije: “Gorbačov. Raj” Vitalija Manskog o posljednjem predsjedniku SSSR-a danas, “Skok” Giedrė Žickytė o litvanskom mornaru i njegovom (neuspješnom) prebjegu iz sovjetskih u američke ruke, te “Dan žena” Dolje Gavanski o paralelnoj ženskoj povijesti Sovjetskog Saveza.

Prva projekcija tjedna očekuje dogodit će se danas (četvrtak, 3. veljače u 19 sati) kada kreće distribucija filma nagrađivanog dokumentarista Vitalija Manskog, “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Kao i prethodna ostvarenja Vitalija Manskog (posebice “Rodbina” i “Putinovi svjedoci”), u novom filmu problematiziraju se suvremena stanja postsovjetskih država u sjeni političkih događaja iz prošlosti, sada kroz perspektivu jednog čovjeka – Mihaila Gorbačova, arhitekta Glasnosti i Perestrojke.

Njegova kratka vladavina obilježena je mnogim turbulentnim događajima: padom komunističkog carstva, ali i rušenjem Berlinskog zida, eksplozijom nuklearnog pogona u Černobilu, nasilno gušenje prosvjeda u Tbilisiju, uz mnoge druge. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Manski daje uvid iza kulisa, u život starca koji svoje zlatne godine provodi u praznoj kući u predgrađu Moskve. Nakon kinopremijere u četvrtak, očekuje nas razgovor u kojem će sudjelovati politolog dr. sc. Davor Boban, rusistica dr. sc. Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina koji će ujedno i moderirati razgovor.

U petak, 4. veljače u 21 sat, prikazat će se uspješan film litavske redateljice Giedrė Žickytė o jednom mornaru koji u studenom 1970. godine pokušava prebjeći sa sovjetskog broda na američki u potrazi za slobodom – i američkim snom. Međutim, Amerikanci ga vraćaju Sovjetima i on završava na suđenju zbog izdaje. Sada u 90-im godinama, Simas Kudirka vodi nas kroz događaje koji su uslijedili. “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020) je prikazan diljem svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među njima i Nagradu publike na prestižnom festivalu dokumentarnog filma DOCVILLE.

Subotnji termin u 19 sati rezerviran je za duhoviti i intimni dokumentarac Dolje Gavanski, “Dan žena” / “Women’s Day” (2019), o ženskim sudbinama u grčevito doba povijesnih i društvenih promjena u SSSR-u. U razgovoru s redateljicom govornice slobodno otkrivaju svoje misli, strahove i osjećaje. Među njima su mnoge poznate i snažne žene, poznata voditeljica Dina Grigoreva, Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, internetska senzacija Elena Krigina, 94-godišnja veteranka 2. svjetskog rata Marija Rokhlina, uz mnoge druge.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.