PočetnaNajaveFilmske večeri i dokumentarci u zagrebačkom klubu Dva Osam

Filmske večeri i dokumentarci u zagrebačkom klubu Dva Osam

-

U novootvorenom zagrebačkom klubu Dva Osam (bivša Jabuka) održavat će se i filmske večeri, a stalni termin istih bit će srijedom od 20 do 00 sati. Ulaz je besplatan, dok je zbog restrikcija uzrokovanih koronavirusom, broj sjedećih mjesta ograničen na 25.

Filmske večeri u pravilu predstavljaju nezavisne filmove i dokumentarce, kao i premijere, kako glazbenih dokumentaraca, tako i video spotova, koncertnih snimaka, akademskih ostvarenja, itd. Za izbor filmova brinu Nenad Borovčak (Tabor Film Festival), Toni Šarić (DORF Festival), ponekad iz riznice distribucija KineDok i Restart, kao i ponekih ostvarenja kroz izbor i suradnju s programskim uredništvom kluba.

Kako se filmske večeri odvijaju u klupskoj atmosferi, iste pozivaju na druženje prije i poslije projekcija. Nakon projekcija, i kad je to izvedivo, posjetitelje očekuju razgovori i diskusije s akterima, uz druženje s prisutnima, prigodne glazbene podloge i ugostiteljsku ponudu.

Do kraja mjeseca (12.1., 19.1. i 26.1.) bit će organizirane tri projekcije, redom dokumentaraca: “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, “One su tu” (Umjetnička akademija u Splitu, 2021.) Andrijane Mirne Marin te “Suženi snovi – Repetitor u CZ-u” (2019) Igora Čoke i Lee Vahrušev.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.