PočetnaNajaveFilmske večeri i dokumentarci u zagrebačkom klubu Dva Osam

Filmske večeri i dokumentarci u zagrebačkom klubu Dva Osam

|

U novootvorenom zagrebačkom klubu Dva Osam (bivša Jabuka) održavat će se i filmske večeri, a stalni termin istih bit će srijedom od 20 do 00 sati. Ulaz je besplatan, dok je zbog restrikcija uzrokovanih koronavirusom, broj sjedećih mjesta ograničen na 25.

Filmske večeri u pravilu predstavljaju nezavisne filmove i dokumentarce, kao i premijere, kako glazbenih dokumentaraca, tako i video spotova, koncertnih snimaka, akademskih ostvarenja, itd. Za izbor filmova brinu Nenad Borovčak (Tabor Film Festival), Toni Šarić (DORF Festival), ponekad iz riznice distribucija KineDok i Restart, kao i ponekih ostvarenja kroz izbor i suradnju s programskim uredništvom kluba.

Kako se filmske večeri odvijaju u klupskoj atmosferi, iste pozivaju na druženje prije i poslije projekcija. Nakon projekcija, i kad je to izvedivo, posjetitelje očekuju razgovori i diskusije s akterima, uz druženje s prisutnima, prigodne glazbene podloge i ugostiteljsku ponudu.

Do kraja mjeseca (12.1., 19.1. i 26.1.) bit će organizirane tri projekcije, redom dokumentaraca: “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana, “One su tu” (Umjetnička akademija u Splitu, 2021.) Andrijane Mirne Marin te “Suženi snovi – Repetitor u CZ-u” (2019) Igora Čoke i Lee Vahrušev.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.