PočetnaNajave"Kumek" i "Džemo" na programu Al Jazeere Balkans

“Kumek” i “Džemo” na programu Al Jazeere Balkans

|

Danas (utorak, 28.12. u 17.05, repriza u 23.05 sati) će na programu Al Jazeere Balkans biti prikazan prvi dio dokumentarca “Kumek” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2020.) hrvatskog redatelja Darija Juričana. Film govori o pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i cijelom nizu afera koje se vežu za njegovo ime. Bandić je svoje prve izbore dobio 2000. godine, nakon čega je osvojio još pet uzastopnih mandata.

Posljednjeg dana 2021. godine (31.12. u 17.05 sati) na rasporedu je prva epizoda serijala “Blood and Tears: French Decolonisation” (“Krv i suze: Francuska dekolonizacija”, 2020.), koji govori o višedesetljetnom odnosu Francuske i ostalih imperijalnih sila prema afričkom i azijskom kontinentu kao na rezervoar sirovina, radne snage i teritorija za buduće naseljavanje.

A premijernog dana 2022. godine (subota, 1.1. u 19.05, repriza u 23.05 sati) AJB prikazuje dokumentarac “Džemo” (2020), bh. redatelja Lejle Kajić i Davorina Sekulića. To je priča o 46-godišnjem muškarcu iz naslova, koji živi na selu s majkom, ocem i bratom te se svakodnevno brine o deset krava i na taj način osigurava egzistenciju za cijelu obitelj. Unatoč velikom fizičkom naporu koji iziskuje rad na selu, Džemo se redovno prijavljuje na gradska i planinska trkačka natjecanja, na kojima osvaja zlatne medalje.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.