PočetnaNajaveDokukino KIC: "Drvo" i "Naš dom u divljini"

Dokukino KIC: “Drvo” i “Naš dom u divljini”

-

Više od dva desetljeća prošlo je u pregovorima oko klimatskih promjena u okviru Konferencija UN-a bez smanjenja globalne emisije ugljika. Dok globalna temperatura raste, izostaju konkretne mjere nacionalnih država. U tom jazu odgovornosti pojedinci su se počeli organizirati samostalno, u klimatskim pokretima. Kako se globalno zagrijavanje i pokreti za klimatsku pravdu ogledaju u umjetnosti srž je izložbe “Barikadiranje ledenih ploča – Istraživački pothvat Olivera Resslera” koja se od 30. 11. do 30. 1. održava u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Povodom izložbe, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Zelenom akcijom i Udrugom DOKUart, u srijedu 1.12. u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, bit će prikazan dokumentarac “Drvo” / “Wood” (2020), ekološki triler o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

Od sibirske tajge, preko prvobitnih šuma u Rumunjskoj do drevnih šuma Perua – širom svijeta milijarde dolara zarađuju se ilegalnom sječom. Trio redateljica Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger, prate Alexandera von Bismarcka, aktivista i izvršnog direktora američke Agencije za istrage o kaznenim djelima protiv okoliša (EIA), dok pokušava razotkriti ilegalno poslovanje austrijske tvrtke u Rumunjskoj koja uzima drvo posječeno na području nacionalnog parka. On se ne libi mijenjati identitet i koristiti tajna tehnološka dostignuća kako bi otkrio skrivene i protuzakonite aktivnosti. Zna kako se močvara kriminala ne može isušiti dok su god korumpirani političari i vlastodršci indiferentni prema takvim ilegalnim aktivnostima.

Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta “Slušaj šume!” o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

“Naš dom u divljini”

Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), imat će za vikend posebne besplatne projekcije uz gostovanje redatelja Radua Ciorniciuca u Dokukinu KIC te riječkom MO Kozala.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi.

Ova istovremeno dirljiva, pomna i odmjerena studija gentrifikacije promatrana je iz perspektive obitelji koja iznenada gubi svoju slobodu i nastoji se priviknuti na novi život koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u onaj izgubljeni raj, gdje se živi slobodnije ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice?

Projekcija uz gostovanje i razgovor s redateljem nakon filma održat će u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak, 3. prosinca s početkom u 19 sati, dok će se riječka projekcija održati u MO Kozala s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, a gostovanje je organizirano u suradnji s KineDokom, alternativnom distribucijom europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije