PočetnaNajaveDokukino KIC: "Drvo" i "Naš dom u divljini"

Dokukino KIC: “Drvo” i “Naš dom u divljini”

-

Više od dva desetljeća prošlo je u pregovorima oko klimatskih promjena u okviru Konferencija UN-a bez smanjenja globalne emisije ugljika. Dok globalna temperatura raste, izostaju konkretne mjere nacionalnih država. U tom jazu odgovornosti pojedinci su se počeli organizirati samostalno, u klimatskim pokretima. Kako se globalno zagrijavanje i pokreti za klimatsku pravdu ogledaju u umjetnosti srž je izložbe “Barikadiranje ledenih ploča – Istraživački pothvat Olivera Resslera” koja se od 30. 11. do 30. 1. održava u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Povodom izložbe, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Zelenom akcijom i Udrugom DOKUart, u srijedu 1.12. u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, bit će prikazan dokumentarac “Drvo” / “Wood” (2020), ekološki triler o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

Od sibirske tajge, preko prvobitnih šuma u Rumunjskoj do drevnih šuma Perua – širom svijeta milijarde dolara zarađuju se ilegalnom sječom. Trio redateljica Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger, prate Alexandera von Bismarcka, aktivista i izvršnog direktora američke Agencije za istrage o kaznenim djelima protiv okoliša (EIA), dok pokušava razotkriti ilegalno poslovanje austrijske tvrtke u Rumunjskoj koja uzima drvo posječeno na području nacionalnog parka. On se ne libi mijenjati identitet i koristiti tajna tehnološka dostignuća kako bi otkrio skrivene i protuzakonite aktivnosti. Zna kako se močvara kriminala ne može isušiti dok su god korumpirani političari i vlastodršci indiferentni prema takvim ilegalnim aktivnostima.

Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta “Slušaj šume!” o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

“Naš dom u divljini”

Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), imat će za vikend posebne besplatne projekcije uz gostovanje redatelja Radua Ciorniciuca u Dokukinu KIC te riječkom MO Kozala.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi.

Ova istovremeno dirljiva, pomna i odmjerena studija gentrifikacije promatrana je iz perspektive obitelji koja iznenada gubi svoju slobodu i nastoji se priviknuti na novi život koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u onaj izgubljeni raj, gdje se živi slobodnije ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice?

Projekcija uz gostovanje i razgovor s redateljem nakon filma održat će u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak, 3. prosinca s početkom u 19 sati, dok će se riječka projekcija održati u MO Kozala s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, a gostovanje je organizirano u suradnji s KineDokom, alternativnom distribucijom europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.