PočetnaNajaveDokukino KIC: "Drvo" i "Naš dom u divljini"

Dokukino KIC: “Drvo” i “Naš dom u divljini”

|

Više od dva desetljeća prošlo je u pregovorima oko klimatskih promjena u okviru Konferencija UN-a bez smanjenja globalne emisije ugljika. Dok globalna temperatura raste, izostaju konkretne mjere nacionalnih država. U tom jazu odgovornosti pojedinci su se počeli organizirati samostalno, u klimatskim pokretima. Kako se globalno zagrijavanje i pokreti za klimatsku pravdu ogledaju u umjetnosti srž je izložbe “Barikadiranje ledenih ploča – Istraživački pothvat Olivera Resslera” koja se od 30. 11. do 30. 1. održava u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Povodom izložbe, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb te Zelenom akcijom i Udrugom DOKUart, u srijedu 1.12. u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC, bit će prikazan dokumentarac “Drvo” / “Wood” (2020), ekološki triler o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

Od sibirske tajge, preko prvobitnih šuma u Rumunjskoj do drevnih šuma Perua – širom svijeta milijarde dolara zarađuju se ilegalnom sječom. Trio redateljica Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger, prate Alexandera von Bismarcka, aktivista i izvršnog direktora američke Agencije za istrage o kaznenim djelima protiv okoliša (EIA), dok pokušava razotkriti ilegalno poslovanje austrijske tvrtke u Rumunjskoj koja uzima drvo posječeno na području nacionalnog parka. On se ne libi mijenjati identitet i koristiti tajna tehnološka dostignuća kako bi otkrio skrivene i protuzakonite aktivnosti. Zna kako se močvara kriminala ne može isušiti dok su god korumpirani političari i vlastodršci indiferentni prema takvim ilegalnim aktivnostima.

Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s Dorom Sivkom, koordinatoricom Aktivističke grupe Zelene akcije i Okolišnog filmskog festivala i Azrom Svedružić, multimedijalnom umjetnicom i autoricom projekta “Slušaj šume!” o deforestaciji, a razgovor će moderirati filmska kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

“Naš dom u divljini”

Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini” / “Acasă” / “Acasă, My Home” (2020), imat će za vikend posebne besplatne projekcije uz gostovanje redatelja Radua Ciorniciuca u Dokukinu KIC te riječkom MO Kozala.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu bukureštanske delte, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi.

Ova istovremeno dirljiva, pomna i odmjerena studija gentrifikacije promatrana je iz perspektive obitelji koja iznenada gubi svoju slobodu i nastoji se priviknuti na novi život koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u onaj izgubljeni raj, gdje se živi slobodnije ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice?

Projekcija uz gostovanje i razgovor s redateljem nakon filma održat će u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak, 3. prosinca s početkom u 19 sati, dok će se riječka projekcija održati u MO Kozala s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, a gostovanje je organizirano u suradnji s KineDokom, alternativnom distribucijom europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.