PočetnaNajaveDokumentarni (tje)dan planeta Zemlje u Dokukinu KIC

Dokumentarni (tje)dan planeta Zemlje u Dokukinu KIC

-

Povodom Dana planete Zemlje 22. travnja, zagrebačko Dokukino KIC donosi izbor zanimljivih dokumentaraca koji iz različitih očišta ističu specifične ekološke probleme našeg plavog planeta u 21. stoljeću. Poput onečišćenja zraka u “Gradu smoga”, ali i istovremeno prikazuju mogućnosti života u harmoniji s prirodom, od organskog uzgoja rajčica u Tesaliji “Kad rajčice susretnu Wagnera” do obiteljske enklave u divljini Bukureštanske delte u “Našem domu u divljini”. Program traje od četvrtka 22. travnja do nedjelje 25. travnja.

“Kad rajčice susretnu Wagnera” / “When Tomatoes Met Wagner” (2019) grčke redateljice Marianne Economou vodi nas u maleno grčko selo usred ravnice Tesalije koje broji svega 33 stanovnika, bez dućana, škole i svećenika. Među njima je i vrijedni farmer Christos koji se odlučio posvetiti organskom uzgoju rajčica na svojoj zemlji i time prkositi ekonomskoj krizi. Nakon što se rajčice pasteriziraju, pet starijih žena iz sela ručno pakiraju pire od rajčice i teglice proizvoda potom pune police trgovina organskom hranom diljem svijeta. Međutim, tajna njihovog neodoljivog okusa upravo je u tome što se inzistira da sadnice slušaju Wagnerovu glazbu. “Kako možemo promijeniti svijet bez revolucije?”, goruće je pitanje čiji se odgovor možda zaista krije u staklenkama rajčice i klasičnoj glazbi.

Kineska autorica Meng Han zaslužna je za drugi, nagrađivani film u našem programu kojim se vrlo direktno dotiče gorućeg problema zagađenoga zraka u kineskom gradu Langfang, “Grad smoga” / “Smog Town” (2019). Riječ je o pronicljivoj opservacijskoj birokratskoj drami koja se kroz prizmu lokalne priče reflektira na globalnu ekološku krizu: urgentnost rješavanja problema očigledna je. Međutim, ostaje vidjeti tko će preuzeti odgovornost, a tko trpjeti posljedice? U tom ping-pongu odgovornosti potrebno je balansirati između različitih i često suprotstavljenih interesa vlade, industrije i radnika na koje štetno utječu pojedine politike.

“Naš dom u divljini” / “Acasa, My Home” / “Acasă” (2020) intrigantni je dokumentarac rumunjskog redatelja Radua Ciorniciuca koji je osvojio cijeli svijet, od Sundancea na kojem je nagrađen Posebnom nagradom žirija za fotografiju do našeg ZagrebDoxa na kojem je nagrađen Velikim pečatom u regionalnoj konkurenciji. U njemu putujemo u divljinu Bukureštanske delte, napušteno poplavno područje i jedinstveni urbani rezervat prirode u kojem obitavaju stotine biljnih i životinjskih vrsta – i jedna velika obitelj. No, kada vlasti odluče urediti taj ekosustav, oni najednom ostaju bez krova nad glavom i primorani su se preseliti u velegrad. U njemu imaju više izbora ali, ironičnim preobratom, uživaju manje slobode. Sve to naposljetku i utječe na njihove obiteljske odnose malih ljudi pred golemim promjenama.

S obzirom da pandemija još uvijek traje, kapacitet kina je smanjen. Ulaznice možete kupiti online na zasebnim stranicama filmova (putem PayPala) ili na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.