PočetnaVijesti"On the Other Side" najbolji međunarodni dokumentarac 12. DOC NYC-a, "Mr Landsbergis"...

“On the Other Side” najbolji međunarodni dokumentarac 12. DOC NYC-a, “Mr Landsbergis” 34. IDFA-e

-

Dva doku-festivalska majora završila su svoja najnovija izdanja, natiskani u par recentnih tjedana studenog mjeseca godine nam na izmaku. Od 10. do 18. studenog održavao se 12. DOC NYC, najveći američki nefikcijski festival. Nešto kasnije (17. – 28.11.) započeo je i završio naj-dokumentarni festival na svijetu, 34. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA.

U New Yorku je ove godine prikazano stotinjak dokumentarnih naslova u brojnim programskim cjelinama, koje su posjetitelji/gledatelji mogli upiti hibridnim putem – filmovi su, naime, prikazivani na fizičkim lokacijama, ali i online streamingom. A Veliku nagradu žirija u natjecateljskoj konkurenciji američkih dokumentarnih filmova (žiri: Jaie Laplante, Amy Nicholson i Valerie Torres) osvojio je “Once Upon a Time in Uganda” (2021) redatelja Cathryne Czubek i Huga Pereza. Film prati bivšeg zidara i učitelja Isaaca Nabwanu, koji je svoj ugandski dom pretvorio u Wakaliwood – studio akcijskih filmova, gdje je snimio više od četrdeset filmskih uradaka.

Velika nagrada žirija u međunarodnoj konkurenciji (Samara Chadwick, Aseem Chhabra i Bao Nguyen) otišla je dokumentarcu “On the Other Side” / “Del otro lado” (2021) kolumbijskog autora Ivána Guarniza. Ovdje, pak, redatelj donosi svoje viđenje kompleksne političke situacije u Kolumbiji, kroz priču o svojoj majci koja je imala gotovo majčinski odnos sa svojim otmičarom iz FARC-a.

Velika nagrada žirija za najbolji kratkometražni dokumentarni film (Faridah Gbadamosi, Robin Robinson i Robert John Torres) dodijeljena je ostvarenju “Nasir” (2021) redateljskog dvojca Nasir Bailey Jackson Kroopf, u kojem se transseksualni glazbenik i suator dokumentarca kroz pripovijedanje i intimne razgovore prisjeća svojeg puta prema tranziciji.

34. IDFA

Nešto istočnije održavala se amsterdamska IDFA, jučer (28.11.) službeno zatvorena po 34. put. Najboljim dokumentarnim filmom u međunarodnoj konkurenciji (žiri: Arne Birkenstock, Claire Diao, Elena Fortes, Jessica Kiang i Ryan Krivoshey) proglađen je “Mr Landsbergis” (2021) poznatog ukrajinskog dokumentarista Sergeja Loznice. Dokumentarac se kroz sjećanja jednog od vođa prosvjeda i kasnijeg istaknutog političara Vytautasa Landsbergisa, prisjeća turbulentnih vremena s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, te konačnog otcjepljenja Litve od SSSR-a.

Nagrada za najbolju režiju uručena je vijetnamskoj redateljici Diem Ha Le, i to za dokumentarac “Children of the Mist” (2021) o sukobu modernih vrijednosti i starih običaja u Vijetnamu. U središtu priče je dvanaestogodišnja djevojčica Di, pripadnica etničke manjinske zajednice Hmong, nastanjene u planinama sjevernog Vijetnama. Tamo je uobičajeno da se mlade djevojke i djevojčice rano udaju, uz običaj otimanja mladenki od strane njihovih budućih muževa.

Najboljim kratkometražnim dokumentarcem ovogodišnje IDFA-e (Eliane Esther Bots, Pamela  Cohn i Sara Ishaq) proglašen je “Handbook”/ “Handbuch” (2021) bjeloruskog redatelja Pavela Mozhara, koji istražuje gušenje prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2020. godine.

Podsjetimo, u IDFA-inom programu Luminous, svjetsku premijeru doživio je “Muzej revolucije” (2021) srpskog redatelja Srđana Keče. Priča je to o neobičnom prijateljstvu djevojčice i starice koje žive unutar ruševnog prostora nikad do kraja izgrađenog Muzeja revolucije u Beogradu. Film je, pak, nastao u produkciji hrvatskog Restarta (producentica Vanja Jambrović) i srpskog Uzroka (Srđan Keča) te u koprodukciji češkog Nutprodukcea (Lukás Kokes).

Na industrijskom IDFA Forumu (20. – 26.10.) ove je godine predstavljeno 62 projekta, u čijem je sklopu (Forum Pitch) sudjelovao i hrvatski “Snajka traži sreću” redateljice Tee Vidović Dalipi o upravo vjenčanom hrvatsko-romskom paru (autorica i njen muž Mirsad). Film producentski s hrvatske strane potpisuje zagrebački Restart (producent Oliver Sertić), koprodukciju talijanski Stefilm (Stefano Tealdi) i kosovski Möbius (Bujar Kabashi).

Cjelokupnu listu pobjednika 12. DOC NYC-a pročitajte na sljedećoj poveznici, a 34. IDFA-e ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".