PočetnaNajave"Tvornice radnicima" otvaraju 14. Subversive Film Festival

“Tvornice radnicima” otvaraju 14. Subversive Film Festival

-

Četrnaesto izdanje Subversive Film Festivala održat će se u sklopu Subversive Festivala i to od 3. do 10. listopada u zagrebačkim kinima Tuškanac i Dokukino KIC, a dio repertoara bit će dostupan i online na platformi volimdokumentarce.net.

Filmski program počinje u nedjelju, 3. listopada u kinu Tuškanac u 19 sati, uz zagrebačku premijeru nagrađivanog dokumentaraca “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića koji je imao svjetsku premijeru na prestižnom Sheffield DocFestu, a nagrađen je i na Motovun Film Festivalu te na Liburnia Film Festivalu.

Portret radničke zajednice u tvornici ITAS u Ivancu, koja je jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi, nameće pitanje može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san? Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redatelj Srđan Kovačević, direktor ITAS-a Dragutin Varga, sociolog Miloš Vlaisavljević (Europska konfederacija sindikata javnih službi), aktivistica Iva Ivšić (BRID) i moderator Bojan Nonković.

Natjecateljski i popratni program 14. Subversive Film Festivala donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, te na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete te nasljeđe kolonijalizma.

Filmovi koje su pažljivo odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili (redateljica i spisateljica), Callisto McNulty (redateljica i spisateljica) i Ivan Ramljak (redatelj i kustos).

Opširnije informacije o ovogodišnjem Subversive Film Festivalu provjerite na njihovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije