PočetnaVijestiDodjelom nagrada sinoć završen 17. Festival 25 FPS

Dodjelom nagrada sinoć završen 17. Festival 25 FPS

|

U Zagrebu je sinoć završen 17. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji se od 23. do 26. rujna održavao u Kinu SC. Nakon četiri festivalska dana i 27 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu, festivalski žiriji i publika nagradili su najbolje filmove ovogodišnjeg 25 FPS-a.

Grand Prix po izboru jedne od ukupno tri člana Velikog žirija, Katrin Mundt, pripao je filmu “Kanjon” / “The Canyon” (2021) američkog autora Zacharya Epcara. “Ondje gdje sve kao da se događa na površini, ovaj nas film odvodi duboko u infrastrukturu žudnje na kojoj je izgrađena naša sadašnjost. Ondje ljudi i predmeti postoje u zazornom stanju međuovisnosti, međusobno se dodirujući, prodirući i oživljavajući. Ondje gdje je posjedovanje samo drugo ime za proživljeni gubitak, za prazninu koju za sobom ostavljamo kada odlazimo dalje. Zadovoljstvo mi je dodijeliti Grand Prix filmu ‘Kanjon’ Zacharyja Epcara”, obrazložila je svoju odluku Katrin Mundt.

Ivan Marušić Klif svoj je Grand Prix dodijelio ostvarenju “Obličje bez činjenice” / “Figure Minus Fact” (2020) još jedne američke redateljice, Mary Helene Clark. “Psihodelična salama, suptilne promjene svjetla, plavi filter, noćna kamera, protok vremena, propadanje i život… Film koji me privukao upotrebom naizgled nespojivih tehnika snimanja i neočekivanim motivima, koji su ipak spojeni sa izuzetnom suptilnošću i ritmom. Osjetio sam snažnu unutarnju logiku koja mi je bila kriptična ali je nisam imao potrebu dešifrirati. Prepustio sam se i ušao u intiman privatni prostor Mary Helena Clark”, objasnio je svoju odluku Ivan Marušić Klif.

Posljednji Grand Prix dodijelila je Pia Borg, i to filmu “Mjesto prolaznosti” / “Passing Place” (2021) kojeg su režirali Sofía Petersen i Shaun Finneran. “Ovaj film mi je šaptao na uho. U svijetu opsjednutom vidljivošću, visokom rezolucijom i savršenim prikazom, ovaj nas film traži da se primaknemo, usredotočimo i zamislimo ono čega nema, ono što je nestalo. Razvijajući slike starinskim alkemijskim procesom autori su stvorili dirljiv prolaz našeg vremena, sugerirajući naš kolektivni gubitak pamćenja, žalovanje i nostalgiju. Zadovoljstvo mi je dodijeliti nagradu filmu ‘Mjesto prolaznosti’ Shauna Finnerana i Sofije Peterson”, stoji u priopćenju odluke Pije Berg.

Nagrada žirija kritike (Patrick Gamble, Michelle Koch i Ana Kovačić) otišla je filmu “U grlu nam cvate cvijeće” / “Flowers Blooming in Our Throats” (2020) Eve Giolo iz Belgije. “Nagradu dodjeljujemo filmu koji izražava mikro-agresije koje u našem društvo prolaze neopaženo, spajajući beskrajno ponavljanje kućanskih poslova i koreografirani dijalog kretnji i dječjih igara. Film zaglušujuće tišine i jezivog osjećaja nelagode. Čast nam je dodijeliti ovogodišnju Nagradu kritike filmu ‘U grlu nam cvate svijeće’ Eve Giolo”, obrazložio je Žiri kritike svoju odluku.

Nagrada publike pripala je ostvarenju “Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean” / “One Thousand and One Attempts to Be an Ocean” (2021) kineske redateljice Wang Yuyan. Nagrada “Green DCP” za najbolji hrvatski film u programu 25 FPS-a, pak, dodijeljena je filmskom djelu “Laci bježi u Mađarsku” (2021) Davida Gaše. “Nagradu ‘Green DCP’ dodijelili smo maštovitoj i duhovitoj priči o odrastanju i bijegu od konvencija, posebice onih filmskih. Riječ je o pastišu slapsticka i nadrealizma, koji nas je osvojio svojom opuštenošću, humorom i zaigranom pogledom na svijet – iz tog razloga Nagradu Green DCP ide filmu ‘Laci bježi u Mađarsku’ Davida Gaše”, kaže se u službenom obrazloženju ove nagrade.

Opširnije informacije o ovogodišnjem Festivalu 25 FPS doznajte na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.