PočetnaVijestiSinoć u Zagrebu otvoren 17. Festival 25 FPS

Sinoć u Zagrebu otvoren 17. Festival 25 FPS

-

U Zagrebu je sinoć (četvrtak, 23.9.) pred punom dvoranom Kina SC otvoreno sedamnaesto izdanje Festivala 25 FPS (23. – 26.9.). Organizatori i članovi selekcijske komisije Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak pozdravili su publiku i osvrnuli se na ovogodišnji natjecateljski program. “Kao i prošla godina, i ova je bila obilježena izvanrednim okolnostima – događajima koji su nas potaknuli da promislimo mnogo toga što smo uzimali zdravo za gotovo i presložimo vlastitu stvarnost. Ovi procesi odrazili su se i u filmovima u natjecateljskom programu, ali i u načinu na koji smo ih oblikovali u cjeline”, istaknuo je Mario Kozina. Festival su otvorili filmovi iz prvog bloka natjecateljskog programa, uz prisustvo Rite Ferrando i Lilly Jue Sheng (“Ikebana”) te Antoinea Chapona (“Moji krajolici”).

Drugi dan Festivala 25 FPS donosi dva nova bloka natjecateljskih filmova, program antropoloških filmova koji propituju prostor u izboru članice Velikog žirija Pije Borg, te audiovizualni performans uživo Lichun Tseng i Roberta Krossa u sklopu programa “Expanded Cinema”.

Festivalski dan u 16 sati otvara prvi od tri programa u izboru članova i članica Velikog žirija. Australska redateljica Pia Borg predstavit će se programom “Replike boje” koji obuhvaća različite klasične i suvremene naslove nadahnute istraživanjem za njezin nagrađivani film “Silika” / “Silica” (2017.; Grand Prix 25 FPS-a 2018. godine).

U 18 sati na rasporedu je drugi blok natjecateljskog programa sa šest filmskih poema o razgolićavanju od arhitekture, identiteta i tijela, sve do epiderme, filma i hlapljivih sjećanja. Svoje filmove publici će uživo predstaviti Ghyzlène Boukaïla, autorica filma “#31#” (“Skriveni poziv”), Mateo Vega (“Postoji moj duh”) te dvojac Sophía Petersen i Shaun Finneran (“Mjesto prolaznosti”).

“Umna sumaglica” naziv je trećeg bloka natjecateljskog programa koji se prikazuje u 20 sati, a obuhvaća pet uzbudljivih i intrigantnih naslova koji pozivaju na širenje percepcije i padanje u trans. Tina Frank (“Frozen Jumper”), Mary Helena Clark (“Obličje bez činjenice”) i Iva Kraljević (montažerka filma “Horizont”) govorit će o svojim filmovima uživo.

U 22:30 nizozemski tandem Lichun Tseng i Robert Kross otvorit će seriju audiovizualnih performansa uživo (“Expanded Cinema”) uranjajućom i tranzičnom izvedbom za četiri 16-milimetarska projektora “Ebb and Flow”.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio. Program se održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Festivala 25 FPS.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije