PočetnaVijestiZavršen 4. AJB DOC, glavna nagrada hrvatskom dokumentarcu "Čekaj me"

Završen 4. AJB DOC, glavna nagrada hrvatskom dokumentarcu “Čekaj me”

|

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu, sinoć (utorak, 14.9.) je završen četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Publika ovogodišnjeg festivala, koji je održan od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma u četiri selekcije: Natjecateljski program, “AJB Prikazuje”, “Last Minute Cinema” i “Smart Doc”.

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo zahvalio je publici na interesu za projekcije na ovogodišnjem festivalu. “Zahvalni smo i veoma nam je drago što smo uspjeli vratiti publiku u kina. Autori su također bili prezadovoljni zbog ponovne interakcije s publikom, a svi gosti festivala imali su pozitivne reakcije”, rekao je Fočo.

Posebno je zahvalio čelnicima Al Jazeera Documentaryja na podršci koja je, kako je istaknuo, prisutna od početka. “Jako nam je drago što ulazimo u novi period razvoja kako Festivala, tako i dokumentarnog filma. Pozitivne reakcije publike i platforma AJD Industry @ AJB DOC koju pokrećemo naredne godine znak je da idemo ka boljoj budućnosti”, poručio je Fočo, izrazivši sreću zbog toga što je AJB DOC postao simbol dokumentarnog filma u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Glavna festivalska nagrada hrvatskom dokumentarnom filmu “Čekaj me”

Tročlani međunarodni žiri koji su ove godine sačinjavali nagrađivani filmski producent Jamel Dallali; scenaristica, redateljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Natjecateljskoj selekciji i glavnu nagradu (“AJB DOC Main Award”) dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.).

“Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, obiteljskih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje Glavnu nagradu filmu ‘Čekaj me’ Damira Markovine”, naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Brotherhood” / “Čiary” (2021) talijanskog autora Francesca Montagnera. “Zbog fascinantnog uvida u odrastanje u naizgled pastoralnom okruženju te uravnoteženog pristupa u bavljenju pitanjem patrijarhata, žiri sa zadovoljstvom dodjeljuje Posebno priznanje filmu ‘Braća’ Francesca Montagnera”, naveo je žiri.

Nagrada Programskog žirija dokumentarcu “Writing With Fire”

Indijski dvojac Rintu Thomas i Sushmit Ghosh je za ostvarenje “Writing With Fire” (2021), koje donosi nevjerojatnu priču o ženama iz kaste Dalit koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima novinarstvom uspjele izdići iznad klasa i kasti, osvojilo je nagradu Programskog žirija (Đani Hasečić, Lejla Dedić i Sead Kreševljaković) Al Jazeere Balkans (“AJB Program Award”).

“Opremljene samo pametnim telefonima i hrabrošću, neustrašive novinarke indijske ženske informativne mreže Khabar Lahariye, istražuju nesposobnost policije, slušaju i stoje uz žrtve kastnog i rodnog nasilja i suprotstavljaju se nepravdi i političkom zastrašivanju. Iako je riječ o lokalnoj indijskoj temi, film šalje univerzalnu poruku koja ima snagu inspirirati cijelu novinarsku zajednicu i svakog od nas – inspirirajući nas da svijet pokušamo učiniti boljim i pravednijim”, obrazložio je svoju odluku Programski žiri Al Jazeere Balkans.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi svih filmova prikazanih u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Zatvaranje 4. AJB DOC-a

Nakon ceremonije dodjele nagrada čast zatvaranja AJB DOC pripala je ostvarenju “Slike iz života bosanskohercegovačkog filma” Mustafe Mustafića, koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bh. filma. Ovim filmom Mustafić nas podsjeća kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

Uz projekcije, u suradnji s Al Jazeera Media Instituteom, održana je radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja. Također je upriličeno predavanje za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”.

Sve ostale informacije o ovogodišnjem AJB DOC-u provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.