PočetnaOsvrti4. AJB DOC, dan peti: Prema novim pričama

4. AJB DOC, dan peti: Prema novim pričama

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Nakon petodnevnih projekcija, radionica i pokušaja uspostave naglo prekinutih predpandemijskih odnosa, sinoć je u Sarajevu završio 4. AJB DOC (10. – 14.9.). Dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima prema mišljenju žirija natjecateljske konkurencije (Jamel Dallali, Una Gunjak i Veton Nurkollari), odnosno programskog žirija (Đani Hasečić, Lejla Dedić i Sead Kreševljaković). Najboljim filmom u natjecateljskoj selekciji proglašen je film hrvatskog autora Damira Markovine, “Čekaj me” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Osoba D; 2021.) zbog, kako navode, zrelog prikaza karaktera i kompleksnih obiteljskih odnosa.

U usporedbi s natjecateljskom programskom cjelinom, ovaj film nadilazi klasičnu strukturu karakterističnu za televizijski dokumentarac, a unosi autorsku vizuru. Utoliko ga je moguće prepoznati kao cjeloviti rad u kojem redatelj istovremeno naglašava detalje, priču, ali i vlastiti odnos prema temi. Ipak, kao što smo već pisali, teško je negirati da hrvatska produkcija nije zasićena istim pristupom na tematskoj, strukturalnoj i režijskoj razini, a da originalni ili novi pristup izostaje. Žiri je Posebno priznanje dodijelio filmu “Brotherhood”  / “Čiary” (2021) talijanskog autora Francesca Montagnera, koji studiozno i opservacijski otkriva sliku odgoja unutar ruralnog okruženja, a čije su ideološke pretpostavke često isključive. Bez unaprijed zadanog stava, gledatelju je dopušteno da zaključke iznese sam.

Programski je žiri nagradu dodijelio indijskom filmu “Writing With Fire” (2021) redatelja Rintu Thomas i Sushmita Ghosha, koji tematizira ulogu medija i potencijala koji u preodgoju društva mogu imati, a što je za Festival, usko vezan uz novinarstvo i televizijski medij, od primarnog interesa. Uz najave novih ambicioznih projekata sljedeće godine koji će se fokusirati na produkciju i stvaranje filmova, završena je još jedna priča. Pritom je važno naglasiti da se publika vratila u kina, a situacija se normalizirala do mjere do koje je to u trenutnim uvjetima moguće.

Festivalsku je atmosferu podcrtao posljednji prikazan film “Slike iz života bosanskohercegovačkog filma” Mustafe Mustafića, izrazito važan rad posvećen povijesti bh. filma, a koja se nužno preklapa s poviješću filma jugoslavenskih prostora, s kojima dijeli ponešto od stilskih odlika ili trendova vremena. Poentirano je pak najvažnije, a što nam je svima zajedničko – izostanak osmišljene i sustavne kulturne politike, koja bi ciljano ulagala i razvijala kinematografiju, a koju ne čini samo film, već i sve komplementarne djelatnosti. Tek je to preduvjet razboja dinamične scene u kojima se stavovi razilaze i sastaju, najvažnije komuniciraju.

Opširnije o svim spomenutim filmovima, kao i onima s prethodnih dana 4. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, pisat ćemo uskoro u našem tradicionalnom, detaljnom završnom osvrtu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.