PočetnaVijestiAJD industry Days @ AJB DOC: Predstavljena nova AJB DOC-ova "industry" platforma

AJD industry Days @ AJB DOC: Predstavljena nova AJB DOC-ova “industry” platforma

|

Ovogodišnji Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoren je uz najavu da će četvrto izdanje festivala obilježiti važne vijesti vezane za novu platformu za industriju, koja će biti pokrenuta na jubilarnom 5. AJB DOC Film Festivalu 2022. godine. Na jučerašnjoj (ponedjeljak, 13.9.) press-konferenciji objavljeno je da će Al Jazeera Documentary Channel u saradnji s Al Jazeerom Balkans i AJB DOC Film Festivalom od 2022. godine pokrenuti platformu AJD Industry Days @ AJB DOC, koja ima namjeru postati jedna od najvećih i najozbiljnijih platformi za financiranje dokumentarnih filmova.

Riječ je o međunarodnoj platformi koja je usmjerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije. AJD Industry Days @ AJB DOC pružit će autorima dokumentarnih filmova mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali financiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

AJD Industry Days imat će tri programa – Main Pitch, Work in Progress i Balkan Stars – a svaki projekt ima priliku osvojiti jednu od četiri nagrade koje se, u saradnji s partnerima AJD Industry Days @ AJB DOC, dodjeljuju za svaki program.

Povodom navedene najave, direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izrazio je nadu da će AJD Industry Days @ AJB DOC biti prekretnica za dokumentarni film u regiji.

“Ovo je partnerstvo Al Jazeera Documentary Channela i Al Jazeere Balkans, s ciljem suradnje i pružanja podrške dokumentarnim filmovima i filmskim radnicima u Jugoistočnoj Evropi, Južnom Kavkazu te Bliskom istoku i Sjevernoj Africi putem financiranja, distribucije i koproduciranja filmova”, rekao je direktor za planiranje programskog sadržaja Al Jazeera Documentary Channela Adel Ksiksi.

Podsjetio je da Al Jazeera Documentary svake godine producira, koproducira ili otkupi mnoge filmove s navedenih područja. “Prvo izdanje Industry foruma na AJB DOC-u imat ćemo 2022. godine”, rekao je Ksiksi, dodajući kako planiraju pozvati istaknute profesionalce, stručnjake i menadžere iz regije i svijeta.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić zahvalio je Al Jazeera Documentary Channelu i njegovim čelnicima na svesrdnoj podršci AJB DOC Film Festivalu od prvog izdanja organiziranog 2018. godine do danas, ističući kako je Al Jazeera Balkans posvećena projektu i da će nastaviti podržavati daljnji razvoj AJB DOC-a, kao i aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma kroz različite segmente rada.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je da je AJB DOC krenuo “skromno, ali odlučno”, napomenuvši da je ideja svakako bila temeljena na podršci i promociji dokumentarnih filmova. “Vjerujemo da smo jedan dio posla odradili dobro i da je veći interes i za gledanje, ali i za snimanje dokumentarnih filmova, naročito u BiH. Ovo je tek četvrto izdanje našeg festivala, ali je on već postao i poznat i priznat od publike, ali i struke”, izjavio je Fočo.

Izrazio je nadu da će novi projekt AJB DOC-a biti uspješan, kao i podrška industriji snimanja dokumentarnih filmova. “Nadam se da će ovaj projekt dati novi vjetar u leđa i drugim sličnim industry programima u regiji, koji postoje već duže vrijeme i da će producenti i financijeri koji budu dio našeg programa biti u mogućnosti podržati i kolege u regiji”, rekao je Edhem Fočo.

Tijekom jučerašnjeg predstavljanja projekta AJD Industry Days @ AJB DOC direktori Al Jazeere Balkans Tarik Đođić i Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz, potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao osnova daljnjim aktivnostima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.