PočetnaVijestiAJD industry Days @ AJB DOC: Predstavljena nova AJB DOC-ova "industry" platforma

AJD industry Days @ AJB DOC: Predstavljena nova AJB DOC-ova “industry” platforma

-

Ovogodišnji Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoren je uz najavu da će četvrto izdanje festivala obilježiti važne vijesti vezane za novu platformu za industriju, koja će biti pokrenuta na jubilarnom 5. AJB DOC Film Festivalu 2022. godine. Na jučerašnjoj (ponedjeljak, 13.9.) press-konferenciji objavljeno je da će Al Jazeera Documentary Channel u saradnji s Al Jazeerom Balkans i AJB DOC Film Festivalom od 2022. godine pokrenuti platformu AJD Industry Days @ AJB DOC, koja ima namjeru postati jedna od najvećih i najozbiljnijih platformi za financiranje dokumentarnih filmova.

Riječ je o međunarodnoj platformi koja je usmjerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije. AJD Industry Days @ AJB DOC pružit će autorima dokumentarnih filmova mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali financiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

AJD Industry Days imat će tri programa – Main Pitch, Work in Progress i Balkan Stars – a svaki projekt ima priliku osvojiti jednu od četiri nagrade koje se, u saradnji s partnerima AJD Industry Days @ AJB DOC, dodjeljuju za svaki program.

Povodom navedene najave, direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izrazio je nadu da će AJD Industry Days @ AJB DOC biti prekretnica za dokumentarni film u regiji.

“Ovo je partnerstvo Al Jazeera Documentary Channela i Al Jazeere Balkans, s ciljem suradnje i pružanja podrške dokumentarnim filmovima i filmskim radnicima u Jugoistočnoj Evropi, Južnom Kavkazu te Bliskom istoku i Sjevernoj Africi putem financiranja, distribucije i koproduciranja filmova”, rekao je direktor za planiranje programskog sadržaja Al Jazeera Documentary Channela Adel Ksiksi.

Podsjetio je da Al Jazeera Documentary svake godine producira, koproducira ili otkupi mnoge filmove s navedenih područja. “Prvo izdanje Industry foruma na AJB DOC-u imat ćemo 2022. godine”, rekao je Ksiksi, dodajući kako planiraju pozvati istaknute profesionalce, stručnjake i menadžere iz regije i svijeta.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić zahvalio je Al Jazeera Documentary Channelu i njegovim čelnicima na svesrdnoj podršci AJB DOC Film Festivalu od prvog izdanja organiziranog 2018. godine do danas, ističući kako je Al Jazeera Balkans posvećena projektu i da će nastaviti podržavati daljnji razvoj AJB DOC-a, kao i aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma kroz različite segmente rada.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je da je AJB DOC krenuo “skromno, ali odlučno”, napomenuvši da je ideja svakako bila temeljena na podršci i promociji dokumentarnih filmova. “Vjerujemo da smo jedan dio posla odradili dobro i da je veći interes i za gledanje, ali i za snimanje dokumentarnih filmova, naročito u BiH. Ovo je tek četvrto izdanje našeg festivala, ali je on već postao i poznat i priznat od publike, ali i struke”, izjavio je Fočo.

Izrazio je nadu da će novi projekt AJB DOC-a biti uspješan, kao i podrška industriji snimanja dokumentarnih filmova. “Nadam se da će ovaj projekt dati novi vjetar u leđa i drugim sličnim industry programima u regiji, koji postoje već duže vrijeme i da će producenti i financijeri koji budu dio našeg programa biti u mogućnosti podržati i kolege u regiji”, rekao je Edhem Fočo.

Tijekom jučerašnjeg predstavljanja projekta AJD Industry Days @ AJB DOC direktori Al Jazeere Balkans Tarik Đođić i Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz, potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao osnova daljnjim aktivnostima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.