PočetnaOsvrti6. AJB DOC, dan četvrti: U iščekivanju realizacije projekata

6. AJB DOC, dan četvrti: U iščekivanju realizacije projekata

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Jučerašnji su festivalski dan obilježila događanja industrijskog programa drugog “AJD Industry Days @ AJB DOC” u sklopu AJB DOC-a. Tri dana intenzivnog povezivanja, predstavljanja projekata u nekoj od fazi nastanka i susreta s financijerima, odnosno programerima festivala odvijao se u prostoru Kamernog teatra 55, kazalištu avangardne provenijencije osnovanog još 1955. godine. Danas je u kulturnu memoriju posebno upisana njegova uloga u vrijeme okupacije Sarajeva i kulturni otpor tamošnjih izvođača. Smješten u neposrednoj blizini Vječne vatre, prolazu u Titovoj u kojem je donedavno postojao alternativni klub “Underground”, već sama lokacija priziva neumoljivu realnost sve skučenijih okvira razvoja kulture. U takvoj smo konstelaciji pogledali prezentaciju projekata podvedenih pod naziv “Balkan Stars”, očito tematski i produkcijski vezanih za regionalnu problematiku, a koji je obilovao hrvatskom produkcijom. Na prvi je pogled bilo moguće uočiti razliku u pristupu u usporedbi s projektima predstavljenima dva dana ranije u sklopu kategorije “Main Pitch”, a koja se krije u izraženoj autorskoj prisutnosti i naglasku na temi pripadnoj estetici.

Nagrađeni projekt (nagrada za koprodukciju koju dodjeljuje Al Jazeera Documentary Channel) “I Don’t Want To” Hanisa Bagashova, tematizira naprimjer obiteljski razdor uzrokovan latentnim društvenim rasizmom, razvijajući opservacijske postupke u tretmanu protagonista. Nagrađen je i projekt Damira Markovine “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly), a koji također balansira između osobnog i društvenog, donoseći povijest ovih prostora kroz individualnu vizuru, ujedno se odlikujući za autora prepoznatljivom estetikom. Utoliko se čini da zbog esejističkog prosedea i razvoja priče posredstvom filmskog jezika najviše potencijala ima “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića. Međutim, komentari dijela producenata na projekt pokazuju da neki uopće ne razumiju mogućnosti dokumentarnog filma i značaj nadilaženja uspostavljenih strukturalno-estetskih normi, stoga nas u tom kontekstu ne treba čuditi srednjostrujaški status dokumentarca danas, a koji očekivanja svodi na priču, ne i izvedbu.

Budući da su na programu prisustvovali predstavnici HRT-a, posebnu su nagradu za razvoj projekta dodijelili Antonu Mezuliću za budući film “Cordon” (Restart / Cinephage Productions), a koji istražuje tinjajuće konflikte i prateću socijalnu depriviranost na primjeru mikrozajednice Vojnića. Nagradu u kategoriji “Main Pitch” osvojili su projekti “The Rabbis’ Intifada” Heather Tenzer, otkrivajući paralelnu verziju ortodoksnog židovstva usmjerenu na oslobođenje Palestine; i “The Srebrenica Tape” Chiare Sambuchi, utemeljen na amaterskoj snimci koja dokumentira svakodnevicu u enklavi.

Festivalski se segment nastavio u uhodanom tonu, a pogledali smo “Dolazak proljeća u Buču” / “When Spring Came to Bucha” (2022) Marcusa Lenza i Mile Tešajeve, opservacijski film snimljen nedugo nakon oslobođenja grada od ruskih trupa. Dokumentarac svjedoči novonastaloj rutini između traume, daljnjih razdora uzrokovanih indoktrinacijom obje strane, ali i neumoljivom voljom za preživljavanje.

Neočekivano lagodnog tona, dokazujući da protagonist pun duha film samostalno iznosi na viši nivo, jest “Dear Memories” (2022) Nahuela Lopeza. Film počiva na razvoju nekoliko linija iz života fotografa Thomasa Hoepkera, a koji uključuju povijest njegove fotografije, aktualno poduzeto proputovanje SAD-om i borbu s tinjajućim Alzheimerom. Fotografija postaje doslovno utjelovljeno sjećanje, a sam je autoironijski pristup bolesti od strane Hoepkera dobrodošao odmak od filmova, koji protagoniste u sličnoj poziciji češće tretiraju pokroviteljski, no što im zadržavaju ravnopravnost.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.