PočetnaVijestiU Širokom Brijegu sinoć otvoren 22. Mediteran Film Festival

U Širokom Brijegu sinoć otvoren 22. Mediteran Film Festival

-

“Brojni su izazovi s kojima smo se suočili tijekom protekle dvije godine, no sretan sam da smo uspjeli i da danas ovdje s vama otvaramo 22. izdanje Mediteran Film Festivala”, rekao je sinoć (srijeda, 25.8.) direktor MFF-a Tomislav Topić na Otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega. Topić je istaknuo kako su organizatori mediteranskog festivala ovu godinu složili odličan program od 45 naslova, te da će uz projekcije u dva kina, paralelno ići i s projekcijama putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici.

“Prije dvije godine sam na ovoj pozornici plakao, prijatelji su mi rekli da je to bila najbolja reklama za festival”, rekao je u šali festivalski direktor i zahvalio se publici i pokroviteljima festivala, bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće.

Pored filmova, MFF već desetak godina brine i za mlade te je i ovaj put dio ovog festivala i međunarodna filmska škola kroz koju srednjoškolci iz nekoliko zemalja, uz voditelje i mentore iz SAD-a, rade na izradi kratkog igranog i dokumentarnog filma.

“Kažu kako je srce filma u Hollywoodu, no nama je srce filma ovdje u Hercegovini”, rekla je to redateljica i medijska edukatorica Lucy Eagleson koja proteklih desetak godina vodi filmsku školu ovog festivala. Zajedno s kolegom, Tylerom Gundersonom, zahvalila se organizatorima i svima onima koji ih tijekom boravka u Hercegovini “prime i prihvate kao svoje”.

“Mi se zaista tako i osjećamo. Nama je ovdje najvažnija ljubav, i u to smo se uvjerili i proteklih dana na setu, gdje funkcioniramo kao obitelj”, rekla je i dodala kako je najvažnije za mlade ljude ovdje da imaju prostor za kreativnost kako bi pokazali svoje priče, što im ova škola i pruža.

Prisutnima se na Otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega obratio i Denis Zubac, ispred pokrovitelja HT Eroneta, kuće koja je podrška ovom festivalu više od deset godina.

“Posebna je čast biti u središtu ovog događaja koji svake godine svojom kvalitetom potvrđuje svoju vrijednost na kulturnoj karti BiH ali i regije. Znamo kakva je bila prošla godina i s kakvim smo se izazovima nosili, stoga je večeras posebno zadovoljstvo biti ovdje i uživati u filmovima uživo”, rekao je Zubac.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom nagrađivanog dokumentarca “Lovci na tartufe” / “The Truffle Hunters” (2020) američkih redatelja Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa. Uz filmove iz konkurencije prvi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prikazano je sedam filmova. Na ovogodišnjem izdanju MFF-a bit će, kroz osam festivalskih programa, prikazano 45 filmova.

Ovogodišnji festival traje od 25. do 28. kolovoza, a opširnije informacije o programu i događanjima na 22. Mediteran Film Festivalu pročitajte na njihovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.